Adófórum

Adózási és számviteli információk

Az éves beszámoló módosítása osztalékfizetés miatt

Számvitel

Az éves beszámoló módosítása osztalékfizetés miatt

HozzászólásSzerző: osztalék » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Az lenne a kérdésem, hogy milyen lehetőség van az éves beszámoló módosítására abban az esetben hogyha májusban a taggyűlési határozatban elfogadták a 2006. évi osztalékot, de tévedésből a cégbíróságra és az IM-hez még a határozat előtti beszámoló lett elküldve, melyben még nem szerepelt az osztalék. Kérlek segítsetek megoldást találni. Marcsi
osztalék
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Az éves beszámoló módosítása osztalékfizetés miatt

HozzászólásSzerző: metz96 » kedd nov. 13, 2007 10:22 am

Hy!

Tavaly én is ebben a cipőben jártam és a következőkre jutottam. A leadott mérleget abban az esetben kell módosítani, ha a hiba jelentős. Akkor a három oszlopos mérleget kell elkészíteni újból és közzé kell tenni megint. A nagyobb probléma szerintem nem is ez, hanem az adóhivatalnak leadott 29-es bevallás, mert ott is szerepelteni kell a jóváhagyott osztalékot. Az önellenőrzés jogából kiindulva arra a következtetésre jutottam , hogy mivel adót nem érint a jóváhagyott osztalék szerepeltetése, ezért a helytelenül szerepeltetett oldalt a bevallásból helyesen kitöltve megküldtem az adóhivatanak és mellékletem levélben a javítás okát. Manka

 

metz96
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Az éves beszámoló módosítása osztalékfizetés miatt

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd nov. 13, 2007 11:19 am

Szia!

A következőt gondolom, mert az élet olyan, hogy tévedhetünk, hibázhatunk:

Tudnod kell, hogy egy taggyűlési határozat megléte nem bizonyít semmit és most muszály egy picit ellenséges fejjel írnom - utólag is megírható.

A kiegészítő mellékletben is illik megemlíteni a kifizetni szándékozott osztalékot ill. a Szv. törvény előírja az erről szóló határozat becsatolását, mint mérlegmelléklet. Ha ezek rendben vannak, akkor talán nem fogható rá erre az "utólagosságra " a szándékosság. Különös tekintettel arra, hogy a mérlegben gazdasági döntések vannak, melyekről tudjuk, hogy utólagosan nem módosíthatók, nincs lehetőség egy "döntés" önellenőrzésére.

Lényegesnek tartom én is a 0629-es adattartalmát, mert az is védheti vagy kontrázhatja a felvetésedet.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Az éves beszámoló módosítása osztalékfizetés miatt

HozzászólásSzerző: validitas » kedd nov. 13, 2007 11:52 am

Szia!

Én újra elkészíteném a mérleget, hogy abban már szerepeljen az osztalék (más a mérleg szerinti eredmény, saját tőke, kötelezettségek, eredménykimutatás). Ha a kieg.melléklet sem jó, akkor azt is.Szóval elég sok tételt érint ahhoz, hogy a mérleget is javítsam. Írnék egy jegyzőkönyvet, amelyben rögzíteném a tényállást, azaz, hogy tévesen még a taggyűlési határozat előtti beszámoló került beküldésre. Ehhez csatolnám a taggyűlési jkv. másolatát (amelyben benne van az osztalék megszavazása is). A helyesen elkészített mérleget, kiegészítő mellékletet ezzel a jegyzőkönyvvel beküldeném a cégbíróságnak, hogy cseréljék ki a helyesre a tévesen elküldöttet.

A 0629 megfelelő lapját ugyancsak így küldeném be (jkv, taggyűlési határozat másolat, kisérőlevél).

Üdv: Böbe 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég