Adófórum

Adózási és számviteli információk

Engedményezés egyszeres könyvvitelben

Számvitel

Engedményezés egyszeres könyvvitelben

HozzászólásSzerző: lmeli » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

1, Ha valaki még könyvel vagy jártas egyszeres könyvvitelben, akkor azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan könyvvel le egy engedményezést?

2, Illetve a következő kérdésem az lenne:

Egy közhasznú egyesület kifizet egy spanyol cég részére x mió forintot (versenyautóvásárlás), de a spanyol cég nem küld számlát a közhasznú egyesületnek, hanem egy másik magyar Kft-nek küldi a számlát. Ugyanis ez a másik cég is vásárolt tőle. 

Vagyis úgy néz ki, hogy a számla szól összesen 10 db tételről,

                           amiből:                                                                                                                                                         3 db-ot a közhasznú egyesület fizetett ki a spanyol cégnek, de nincs számlája,

              7 db-ot egy másik magyar Kft fizetett ki, a spanyol cégnek akinek a 10 db-ról szól a számlája.

Szerintetek mit lehet tenni ebben a káoszban, hogy minden a helyére kerüljön?

Lehet adni a Kft-nek a közhasznú egyesület felé egy engedményezést, hogy az ő tartozását a közhasznú egyesület fizesse ki? A közhasznú egyesületnek kell valahonnan számlát kapnia?

Remélem érthetően fogalmaztam.

Előre is köszi a segítséget mindenkinek.

Meli

lmeli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Engedményezés egyszeres könyvvitelben

HozzászólásSzerző: M.Éva » szomb. szept. 22, 2007 2:28 pm

Szia! Engedményezési szerződést akkor köhetnének, ha a Cég az autókból továbbszámlázna a KHT-nak.A Cég szerződésben a követelését engedményezné a spanyol cég felé, kérve a saját tartozásába beszámításként. Itt, ebben az esetben kérném a spanyol céget, hogy küldje meg a saját számlámat.Talán ez egyszerűbb lenne.A KHT-nak a kifizetésről, a költségről szabályos bizonylattal kell rendelkeznie, ez független a könyvviteltől. Üdv: Éva
M.Éva
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Engedményezés egyszeres könyvvitelben

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. szept. 22, 2007 5:14 pm

Szia Meli!

A köv. engedményezés úgy valósulna meg ebben a helyzetben, ha az eredeti követelés jogosultja a spanyol cég követelését engedményezi a Kht-ra, ellenérték fejében, vagy akár ingyen. Előbbire az adásvétel, utóbbira pedig az ajándékozás szabályai lennének irányadónak, így rendelkezik a PTK. Ezt követően az eredeti vevő (a kft) az egyesülettel kell, hogy elszámoljon. Az eredeti követelés jogosultja (engedményező) és a követelés vásárlója (engedményes) között kell az engedményezi szerződésnek létrejönnie. Az engedményezéshez nem szükséges a kötelezett (eredeti vevő) hozzájárulása, de az engedményezés tényéről értesíteni kell. A kötelezett az értesítésig az engedményezőnek, azt követően már csak az engedményesnek (mint új jogosultnak) teljesíthet. De itt nem erről van szó. Szerintem ez tartozásátvállalásnak, vagy ajándékozásnak minősül, ha a kft az alapítványnak nem téríti meg a helyette kiegyenlített tartozást. (utóbbi esetben illetékkötelezettség terheli ha jól gondolom). A Ptk így határozza meg a tartozásátvállalást:

„A tartozásátvállalás a kötelezett személyében bekövetkező alanyváltozást eredményezhet, ha a kötelezett és a tartozásátvállaló ez irányú megállapodásához a jogosult is hozzájárult. A jogosult számára ugyanis nem közömbös az új kötelezett fizetőképessége és fizetési készsége sem. Ha a jogosult megtagadja a hozzájárulást, a tartozásátvállaló nem lép a kötelezett helyébe, de akkor is köteles megállapodásuk alapján a kötelezettet olyan helyzetbe hozni, hogy az az esedékességkor teljesíteni tudjon. Jogosulti hozzájárulás esetén a tartozásátvállaló a kötelezett helyébe lép, őt terheli annak minden kötelezettsége, de megilletik mindazok a jogok is, amelyek a kötelezettet a jogosulttal szemben megillették.”

Tartozás átvállalás esetében ha az ellentételezés nélkül történik, véleményem szerint az elszámolás ahhoz hasonló, mint amikor elengedett követelést(Kht részéről) és elengedett kötelezettséget (kft esetében) könyvelünk. Előbbinél rendkívüli ráfordítás, utóbbinál rendkívüli eredmény lesz, és adóalap korrekció is jelentkezik a társasági adóbevallásnál.

Mindenképpen szükségesnek tartom írásbeli megállapodást kötni, mert ez így semmiképpen sem jó.

A könyvviteli elszámolásán még gondolkodom, hogyan lehetne ezt naplófőkönyvben megoldani. Hátha valakinek még további ötletei támadnak ezzel kapcsolatosan.Üdv:Nelly

 
tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Engedményezés egyszeres könyvvitelben

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. szept. 22, 2007 7:07 pm

Sziasztok!

Szerintem meg egész egyszerűen úgy lehet tiszta helyzetet teremteni, ha visszaküldi a Kft. a hibás számlát, ugyanis nem felel meg a tényleges gazdasági eseményeknek, a Kht. pedig megköveteli, hogy az általa kifizetett autóról kapjon szabályszerű számlát. Ugyanis minden számviteli elszámolás alapja a szabályszerű számla. Egyébként hogyan venné a Kht nyilvántartásba az autót? S a Kft-nek papíron lenne egy versenyautója, ami igazából nincs is? Na, ne már! Tessék azt és annak számlázni, aki megvásárolta, kifizette!

Üdv: Böbe

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Engedményezés egyszeres könyvvitelben

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. szept. 22, 2007 9:17 pm

Böbével értek egyet. Kell írni a spanyol cégnek, hogy számlázza le a kifizetett autót. Enélkül nem tudsz könyvelni. A másik cégnek mi köze egyáltalán a Te versenyautódhoz? Egyszerűen téves számlázásról van szó, amelyet a Te ügyfelednek esetleg még nem is kell tudnia, Te csak a számla megérkezését hiányolod.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Engedményezés egyszeres könyvvitelben

HozzászólásSzerző: kati1012 » vas. szept. 23, 2007 6:35 am

Sziasztok!

Ha a szó értelmében az engedményezés kivitelezhető lenne, akkor az utalással, pénzmozgással  egyidejűleg beruházásként kellene lekönyvelni. A szerződésnek meg kellene előzni dátumban a pénzügyi teljesitést, valamint a kft által kibocsájtott számlának is.

kati1012
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron