Adófórum

Adózási és számviteli információk

életprogram

Számvitel

életprogram

HozzászólásSzerző: beckari » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

T.Szakértők!

Olyan problémával találkoztam ami nekem teljesen új. A cégem  (Kft)egyik tagja javára (nincs munkaviszonyban,) egyszerű alapító tag többségi tulajdonos aki nem vett részt eddig a cég munkájában)- magánszemély) életprogram szerződést kötött. A szerződő a cég, biztosított a tag, kedvezményezett a tag. díj rendszeres 5éves. Ha a Tag 5.év után megkapja  a pénzt akkor adózik(eho,szja). A rendszeres dijt ktg.-t leírható, és semmi kötelezettséggel (szja,tb,eho,nyj,eüj) nem jár... Igen ha a magánszemély munkavállaló legalábbis én úgy tudtam, ezt a lehetőséget ismertem. Ez egy életbiztositási forma, amit a cég adhat a dolgozójának. Szerintetek a tagot vegyük fel munkavállalónak ( bár ez a többségi tulajdoni részesedése miatt nemigazán jó)vagy legalább személyesen közremüködő tagnak?( tagi jogviszonyba) és a a rendszeres díj kifizetését hova könyveljem. Egyéb szem.jell.kifizetésre? Kérlek ha tudtok nekem segíteni nagyon megköszönném.

Üdvőzlettel:

beckari

beckari

életprogram

HozzászólásSzerző: stamasi » kedd aug. 28, 2007 10:35 am

Szia beckari!

Nem abban látom a problémát, hogy a tag javára lett kötve a szerződés. Azt írod, hogy semmi kötelezettséggel nem jár.

Amennyiben nem kockázati (halál esetére szóló) életbiztosításról van szó, hanem ettől eltérő tartalmú szerződésről, akkor az adó és járulékköteles. Az adó és járulékfizetési kötelezettség a magánszemélynél akkor keletkezik, amikor a munkáltató a díjat befizeti. A díj a magánszemélynél nem önálló tevékenységbő származó jövedelemnek tekintendő. Könyvelni a személyi jellegű egyéb kifizetésekhez kell.

Üdv.: Szilvi

stamasi

Vissza: Számvitel