Adófórum

Adózási és számviteli információk

hitelkönyvelés

Számvitel

hitelkönyvelés

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. nov. 02, 2006 2:01 am

Kedves M.Éva!

Írd le egy mérlegképes vizsgán és majd megtudod, hogy mindegy-e melyik megoldást választod!

Az eredmény egyébként kétségkívül ugyanaz lesz.

Természetesen csak a valutapénztárral és a devizaszámlával szemben lehet direktbe könyvelni az árfolyamváltozást, ha már pénzeszközökről beszélünk.

Kedves Zsuzsa!

Az árfolyamváltozást ketté kell bontani kamat és tőkerészre. A kamathoz kapcsolódó részt simán le lehet könyvelni egyösszegben a többi kamattal együtt. A legtöbb bank a folyósításkor használt árfolyammal meghatározza a törlesztő összegeket. Ha az árfolyamváltozásokkal nem számolunk, akkor a törlesztőrészlet: 15.175+12.245=27.420   389/27.420*12.245=174 Ft a kamatra eső rész. Ha ez nyereségjellegű különbözet akkor le kell vonni a fizetendő kamatból és ellenkező esetben hozzáadni. 389-174=215 Ft a tőkére jutó rész.

Tehát a megoldás, hogy egyszerűen arányosítással szétosztod a kamatra és tőkére jutó árfolyamkülönbözetet.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

hitelkönyvelés

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » csüt. nov. 02, 2006 11:52 am

Átszámoltam az általad megadott adatokkal és olyan értékek jöttek ki, amelynek nem sok köze volt az értesítőben szereplőkhöz. Én a helyedben az utóbbival számolnék. Lehet, hogy a törlesztő részletek elcsúsztak és a bank ide-oda könyvelte az általános szerződési feltételek vagy egyéb szabályzatok, szerződések alapján. Ha nem értetek egyet a törlesztő részletekkel, akkor érdemes felvenni velük a kapcsolatot egyébként pedig vedd ezt alapul, mert csak magadnak csinálsz plusz munkát és egyáltalán nem biztos sőt valószínű, hogy a könyvelésben szereplő adat távolabb fog állni a valóságtól, mint azzal a módszerrel, amit én ajánlottam. Persze azért olvasd végig más tapasztalatait is a témában. Én is sok újdonságot szoktam itt olvasni. Az biztos viszont, hogy az árfolyamváltozást meg kell bontani tőkére és kamatra.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Előző

Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron