Adófórum

Adózási és számviteli információk

hiányzó bizonylat

Számvitel

hiányzó bizonylat

HozzászólásSzerző: kissjohanna » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!
Bemásolom kolléganőm kérdését. Köszönöm a segítséget!
"A segítségeteket szeretném kérni! Átvett cégnél 2014-ben euroban vásárolt tehergépkocsi nem került bekönyvelésre, tárgyi eszközök között nem szerepel. (Így, sem áfabevallásban, sem összesítő nyilatkozaton sem szerepelt, de most nem is ez a kérdésem. Bár, az sem biztos, hogy közösségi adóalanytól lett vásárolva...)
Költség volt rá elszámolva és most a társaság értékesítette. A beszerzésről a számlát nem találja az ügyfél. Esély sincs rá, hogy valahonnan beszerezze. Mi ilyenkor a teendő? Annyit tudunk, hogy 2014. augusztus elején (pontos dátum nincs) vásárolták x euroért. Járható út, hogy az ügyfél nyilatkozata alapján 2014. augusztus 1-jei árfolyamon lekönyvelem 2016-ra bruttó érték 132/96, értékcsökkenést pedig csak 2016-ra számolok el? Értékesítéskor pedig kivezetem a szokásos módon. Köszönöm!"
J.
kissjohanna

hiányzó bizonylat

HozzászólásSzerző: white66 » vas. márc. 20, 2016 3:02 pm

Kezdjük az elejétől. :)

Mindenképpen szükséges a beszerzés számlája!
S ha megszerezte, akkor végig kell járni az egész nyilvántartási, bevallási.... utat törvényesen, amit eddig ugye eddig elmulasztott.
Jelen helyzetben bírságok tömegére számíthat, s könyvelője is!
Én nem venném át a könyvelésüket, de hát nem nekem kell dönteni ez ügyben.

Mi a teendő?
Nem beszerezhető a számla? Talán nem ismert az eladó?
A gépkocsit át kellett íratni. Csak tudja, hogy kiről íratta át!?
Vagy az átírás papírjai is elvesztek?
Az eredeti rendszám alapján kideríthető az előző tulajdonos a nyilvántartásból.
Gondolom nem készpénzben fizetett, akkor meg kell lenni az eladó nevének és bankszámlaszámának. Onnan kiderülhet legalább a neve és a tartózkodási országa.
Azután abból könnyen ki lehet deríteni a többit is..... :)
persze, ha ha valaki tényleg akarja.... de én úgy látom, hogy hiányzik az akarat....

Már ne haragudj, de ne ilyen ügyfél nem létezhet! :))) vagy mégis?
- Nem tudja, hogy az EU-ból vette, vagy sem.
- Nem tudja kitől.
- Nincs számlája. (s nem is lesz)
- Nem átutalással fizetett (gondolom, mert különben egy pici ésszel tovább lépne)
- Nem számolta el költségként (talán nem a cég pénzén vette, nem volt eddig hiánya? :))...)
- Nincs róla bevallás.
- Nincs tárgyi eszköz nyilvántartó karton.
- Költséget számolt el rá.
- S most meg eladta. remélem azt azért tudja, hogy kinek...:))))

Nézd, megmondom őszintén!
Ha hozzám így jönne valaki, akkor nem venném át a könyvelését.
A fent felsorolt körülmények sajnos azt vélelmezik, hogy nem is akarja a vásárlás forrását felfedni az ügyfeled. Na, de miért is, mi lenne az oka?
Talán mert nem "tiszta" helyről, vagy talán nem "tiszta" forrásból vásárolt....

Adjál neki feltételt:
Ha nem keríti elő a számlát, akkor felmondod a vele kötött könyvelői szerződésed!
Ennél jobbat nem tehetsz.
Szabadulj meg az egésztől!
Szívből a legjobbakat kívánom!
Üdvözlettel:
Ilona
white66

hiányzó bizonylat

HozzászólásSzerző: kissjohanna » hétf. márc. 21, 2016 1:49 pm

Szia!

Köszönöm szépen a hosszú választ! :)
Oh, dehogynem létezik ilyen ügyfél! Főleg, ha eddig rá volt hagyva minden. Állítólag, külföldről lett beszerezve adásvételivel készpénzben. Az átíráshoz, biztosítás intézéséhez az autóban volt a beszerzési bizonylat, de elázott és ki lett dobva.
Ennyit tudunk. Kolléganőm tesz még egy kísérletet az ügyfélnél.
Ha nem sikerül és szeretné megtartani az ügyfelet, akkor mégis járható-e az az út, hogy az ügyfél nyilatkozata alapján valahogy bekönyvelni ezt a járművet?
Az előző könyvelő azért nem könyvelte be, mert nem került hozzá bizonylat. Persze, a tgk-hoz kapcsolódó bizonylatokon (átírás, biztosítás) van rendszám, de ez legyen az ő bajuk.
Köszönöm,
J.
kissjohanna

hiányzó bizonylat

HozzászólásSzerző: white66 » hétf. márc. 21, 2016 3:27 pm

Nem járható út a nyilatkozat alapján történő könyvelés!
Ha mégis megteszi, hát..... az már....
Mondjuk ki! Pénzmosás lenne ilyen formában!
Ezért írtam korábban, hogy ki kell szállni, ha lehet.
Pótolható minden irat, csak szándék kérdése...ha nincs szándék, akkor annak oka van!
white66

hiányzó bizonylat

HozzászólásSzerző: kissjohanna » hétf. márc. 21, 2016 7:53 pm

Próbálják beszerezni. Nem gondolnánk, hogy simlisség van a dologban, inkább csak nincsenek tisztában a következményekkel. Még várunk, nem zárom le a kérdést, hátha valaki másnak is van tapasztalata. Nem mintha, nem lenne igazad, csak, kíváncsiak lennénk, hogy ha végképp nem találják az eladót (magánszemély), akkor mi lehet ilyenkor a teendő. :)

Köszönjük,
J.
kissjohanna

hiányzó bizonylat

HozzászólásSzerző: white66 » szomb. márc. 26, 2016 8:34 am

Beszéltem egy NAV-os-al egy ellenőrzés folyamán...
Ha bizonylat nélkül, az ügyfeled nyilatkozata alapján könyvelsz az a számviteli fegyelem megsértése, annak minden jogkövetkezményeivel. (de ezt Neked is tudnod kellene)

Az ügyfelednek számla megőrzési kötelezettsége van, aminek nem tett eleget... s még egy sor dolog területén sáros, a korábbi könyvelőjével együtt...

A számlát pótolni kell, vagy az adás-vételi szerződést, ha az megfelelő adattartalmú és ha magánszemélytől vásárolt.

Azonban, ennek ellenére majd adóellenőrzéskor legyen dugig a pénztárcája....
Ennyit tudtam segíteni a témában......
white66

hiányzó bizonylat

HozzászólásSzerző: kissjohanna » szer. márc. 30, 2016 10:10 am

Köszönöm szépen a tájékoztatást! Annyit azért hozzátennék, hogy itt nem feltétlenül arról van szó, hogy mit kellene tudnom. A kolléganőm ügyfeléről van szó, én csak segítségképpen feltettem ide a kérdést. A törvényekkel, szabályokkal ő is, én is tisztában vagyunk, viszont a gyakorlati tapasztalatokra lettünk volna kíváncsiak. Ha az ügyfél nem tudja vagy nem akarja beszerezni a bizonylatot, akkor hogy lehet kivédeni, hogy a könyvelő nem üsse meg a bokáját... Az előző könyvelő nem vette észre, ő pedig már átvette az ügyfelet és most, 2016-ban, az értékesítéskor derült ki, hogy van egy tárgyi eszköz a társaságban, ami nem szerepel a nyilvántartásban. Sajnos, nem mindegyikünk teheti meg, hogy kivág egy ügyfelet, mert ugye annyi van és annyira jól fizető ez a szakma.
kissjohanna

Vissza: Számvitel