Adófórum

Adózási és számviteli információk

Törzstőke rendezése

Számvitel

Törzstőke rendezése

HozzászólásSzerző: kontrado2006 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!
A következő problémával kapcsolatban kérem a segítségeteket: egy Kft 2010.-ben JT-jét 3mFt-ról 500eFt-ra csökkentette, a JT-csökkentéssel egyidejűleg az eredménytartalék arányos része is kivonásra került, és kötelezettségként előírtuk a tagokkal szemben. Az évek során a visszafizetendő összeg töredéke lett csak valóban kifizetve, majdnem 3,4mFt még mindig a kötelezettségek között szerepel. A kifizetésre azért sem került sor, mert rosszul ment a Kft szekere, olyannyira, hogy Saját Tőkéje 2013.dec.31.-én kicsivel marad csak el a mínusz 2mFt-tól. A saját tőke/jegyzett tőke arányt a ki nem vett JT||ET terhére szeretnénk helyreállítani. Hogyan lehet ezt megvalósítani?

Előre is köszönöm a segítségeteket!
Üdv.: Sanyi
kontrado2006

Törzstőke rendezése

HozzászólásSzerző: MonokiM » csüt. szept. 11, 2014 3:27 pm

Szia!
- 1. Fel kell emelni a jegyzett tőkét:)
Most 500ezer a jegyzett tőke, a saját tőke minusz 2millió, így legalább 2,5millióval kéne. A jegyzett tőke növelését az alapítókkal szembeni kötelezettségek számláról kell átvezetni.
- Vagy 2. a tőketartalékba kell átvezetni az alapítókkal szembeni kötelezettségről a megfelelő összeget.
MonokiM

Törzstőke rendezése

HozzászólásSzerző: kontrado2006 » szer. szept. 17, 2014 8:04 am

Kedves MonokiM!

Köszönöm a válaszod! (+bocs, hogy csak most reagálok, pár napot nem voltam.)

Az első megoldás szerintem nem vezetne eredményre, mert akkor lesz egy 3mFt-os jegyzett tőkéjű cég, aminek a Saját Tőkéje 0,5mFt...a probléma nem oldódott meg.

Egyébként nekem is a 2. megoldás tűnik kézenfekvőnek, csak azt nem tudom, hogy átvezethető-e a kötelezettségről közvetlenül a tőketartalékba a szükséges összeg?

Üdv.: Sanyi

kontrado2006

Törzstőke rendezése

HozzászólásSzerző: MonokiM » csüt. szept. 18, 2014 2:09 pm

Szia!
Most, hogy jobban utánnanéztem, nem lehet átvezetni," mert
csak úgy "önmagában" - a jegyzett tőke megállapítása vagy emelése nélkül, - nem lehet a tőketartalékot növelni. Tehát nem lehet a tőketartalékba helyezni az olyan eszközátadást, amely nem kapcsolódik az alapításhoz, illetve a jegyzett tőke emeléséhez, amit a társasági szerződésben, az alapítói okiratban, az alapszabályban, azok módosításában, illetve az azokról szóló alapítói, közgyűlési, taggyűlési határozatban - ilyen címen és összegben - nem rögzítettek."
Vagyis, szerintem, mindkettő pontot kell csinálni.
Emelni a jegyzett tőkét 3millióra és a tőketartalékot annyival emelni, hogy a saját tőke ne menjen a jegyzett tőke összege alá.
Itt már csak az a kérdés, hogy melyiket lehet növelni az alapítókkal szembeni kötelezettségből. Szerintem a jegyzett tőkét.
Mindez nem lenne most probléma, ha a jegyzett tőke leszállításakor egyből a tőketartalékba került volna az összeg.
MonokiM

Törzstőke rendezése

HozzászólásSzerző: kontrado2006 » csüt. szept. 18, 2014 3:18 pm

Szia!

Közben utánanéztem a Szv.tv.-ben, és arra az álláspontra jutottam, amit Te is írsz, illetve ha lenne idő (=ha ez lett volna az első év, amikor a STEgyébként tagi kölcsön kapcsán olvastam, hogy abból apportálással lehet JT-t emelni, ebben az esetben is valami hasonló megoldást kell kitalálni...
(Mivel annak idején tőkekivonásos JT-csökkentésről döntöttek, ezért lett belőle kötelezettség, és nem TT.)

Köszönöm a segítségedet!
Üdv.. Sanyi
kontrado2006

Törzstőke rendezése

HozzászólásSzerző: kontrado2006 » csüt. szept. 18, 2014 3:26 pm

Szia!
Közben utánanéztem a Szv.tv.-ben, és arra az álláspontra jutottam, amit Te is írsz, illetve ha lenne idő (=ha ez lett volna az első év, amikor a STEgyébként tagi kölcsön kapcsán olvastam, hogy abból apportálással lehet JT-t emelni, ebben az esetben is valami hasonló megoldást kell kitalálni...
Mivel annak idején tőkekivonásos JT-csökkentésről döntöttek, ezért lett belőle kötelezettség, és nem TT.)

Köszönöm a segítségedet!
Üdv.. Sanyi
kontrado2006

Törzstőke rendezése

HozzászólásSzerző: kontrado2006 » csüt. szept. 18, 2014 3:28 pm

Már másodszor járok pórul, úgy tűnik, ez az oldal nem szereti a speciális karaktereket...
kontrado2006

Törzstőke rendezése

HozzászólásSzerző: kontrado2006 » csüt. szept. 18, 2014 3:31 pm

Szia!
Remélem, most jól jelenik meg a válaszom, ami az alábbi volt:

Közben utánanéztem a Szv.tv.-ben, és arra az álláspontra jutottam, amit Te is írsz, illetve ha lenne idő (azaz ha ez lett volna az első év, amikor a ST kisebb mint a JT), akkor lenne még egy további lehetőség, mégpedig az, hogy a tagok elengedik a társasággal szembeni követelésüket, és így a tárgyévi rendkívüli eredményen keresztül állna helyre az egyensúly. Persze ez a cég részéről illeték-fizetéssel járna (plussz TAO-alapot növelne). Szóval közvetlen átvezetés nem lehetséges.
Egyébként tagi kölcsön kapcsán olvastam, hogy abból apportálással lehet JT-t emelni, ebben az esetben is valami hasonló megoldást kell kitalálni...
Mivel annak idején tőkekivonásos JT-csökkentésről döntöttek, ezért lett belőle kötelezettség, és nem TT.)

Köszönöm a segítségedet!
Üdv.. Sanyi
kontrado2006

Vissza: Számvitel