Adófórum

Adózási és számviteli információk

pénztárgépszalag könyvelése

Számvitel

HozzászólásSzerző: sziriusz77 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy ti milyen módszerrel könyveltek pénztárgépszalagot? Most vettem át egy bt könyvelését és az előző könyvelő a napi záró szalagokat könyvelte le bevételi pénztárbizonylatra. Létezik erre valami összesítési lehetőség, vagy folytassam tovább ezt a módszert?

sziriusz77

HozzászólásSzerző: NErika » pén. márc. 09, 2007 3:27 pm

Szia Szíriusz!

Mivel a készpénzmozgást azonnal kell könyvelni, a napi záró egyenleget sajnos nem lehet összesíteni. (arra gondoltál, hogy összeadod és havonta egyszer vagy dekádonként vételezed be pl?)

Mi azonban úgy szabályoztuk a pénzkezelési szabályzatban hogy erről nem állítunk ki Bevételi Pt bizonylatot, hiszen a ptárgép szalagon minden azonosítási adat szerepel. (dátum sorszám összeg) .

Most úgy is időszerű a pénzkezelési szabályzat aktualizálása, esetleg erre is kitérhettek.

Üdv Erika 

NErika

HozzászólásSzerző: MajorD » pén. márc. 09, 2007 3:32 pm

Szia "sziriusz 77"

Én is a napi pénztárgép zárás alapján könyvelem a pénztárgépes forgalmat. Más módszer nem lehetséges, mert akkor nem biztósított a naprakész könyvvezetés ( pénztárnapló).

MajorD

HozzászólásSzerző: stencil » pén. márc. 09, 2007 5:27 pm

Szia! Feltétlenül figyelni kell a pénztárzárások sorszámára, minden napi zárásról kell, hogy legyen szalag, és a sorszámok egymást követik.
stencil

HozzászólásSzerző: horvathistvanne » pén. márc. 09, 2007 7:22 pm

Szia Sziriusz!

A pénztárgép napi sorszámozott záró szalagjairól az összesitett adatokat áfa gyűjtőnként naponta beirja az alkalmazott (egyszemélyes kisbolt) a bevételi pénztárbizonylatra. Mellékletként a szalag hozzátűzve a BE pt.bizonylathoz. Hó vége után időszaki pénztárjelentés készül a könyveléskor. Előző könyvelőtől örököltem a gyakorlatot, eddig egy ellenőrzésnél sem kifogásolták meg.

Hné

horvathistvanne

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. márc. 09, 2007 7:33 pm

Szia Hné! Te igazán szerencsés vagy, nálam az ilyen vállalkozó ritka, mint a fehér holló. Mesélhetnék, hogy szoktam megkapni az anyagot. Üdv. Mari
kohnmari

HozzászólásSzerző: horvathistvanne » pén. márc. 09, 2007 8:52 pm

Szia Kohnmari!

Az előbb csak a bevált követendő példát irtam le Sziriusznak. Sajna nálam is az a gyakori, hogy neylon szatyorba gyömöszölve kapom meg az anyagot, vagy a kedves alkalmazott hoz egy magánnyugdijpénztáros levelet, amelyben kérik tőle a három éve nem fizetett mnypt-i tagdijat, Ő meg azt hitte hogy egy Önkéntesbe lépett be, ahová akkor fizet amikor akar. A cégvezetőnek meg természetes hogy három évet önreviziózhatok az APEH felé, stb. A vállalkozóim nagy része már akkor megijed, amikor meglátja a pt.bizonylaton a könyvelési számlaszám rovatot. De Én mindezek ellenére nagyon szeretem ezt csinálni, és nagyon jó érzésnek tartom amikor sikerül valamit rendbe tenni, vagy megfelelni a "T. APEH HIVATAL" elvárásainak.

Ui.:Olvastam, hogy van egy kicsikre készült pénzkezelési szabályzatod. Ha nem unod még a sok kérést, elküldenéd nekem is. Előre is köszönöm.

horvath.istvanne@externet.hu

horvathistvanne

HozzászólásSzerző: kohnmari » pén. márc. 09, 2007 10:39 pm

Szia Horváth Istvánné!

Nem tudom átküldeni, valami hibát jelzett. Jó ez a cím?

Többen küldtek emailt nekem a fórumon keresztül, de ezeket nem lehet elolvasni. A cimem a fenti nevem kukacexternet.hu.

Üdv. Mari

kohnmari

HozzászólásSzerző: timilax » szomb. márc. 10, 2007 2:37 pm

Egyetértek abban, hogy nem lehet összesíteni, hiszen a számviteli törvény kimondja, hogy  pénzeszközöket érintő gazdasági eseményekről készült bizonylatok adatait késedelem nélkül, a pénzmozgással egyidejüleg, ill. a hitelintézeti értesítés megérkezésekor kell könyvelni. Persze ez a gyakorlatban nem így működik , de legalább a látszatot őrizzük meg. :-)

Könyvelés után könnyen ellenőrizheted, hogy maradt-e ki bevétel.

Például (február hóra):

02.28-ai pénztárgépszalagon szereplő göngyölített bruttó árbevétel (GT-vel szokás jelölni)

minusz

01.31-ei GT

egyenlő

könyvelésben a bruttó árbevétel

Ha ez nem egyezik, akkor vagy hiányzik pénztárgépszalag, vagy valamit rosszul könyveltél. Az is előfordulhat, hogy csak amiatt nem egyezik, mert tévesen ütöttek be a pénztárgépbe valamit, s arról jegyzőkönyvet vettek fel.

Üdv:

Timi 

timilax

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. márc. 10, 2007 8:49 pm

Timi!

Nem elegendő a jegyzőkönyv felvétele a tévesen beütött tételek korrigálására. Lehet kapni a nyomtatványboltban egy tömböt, amely a pénztáreltérések kimutatására szolgál. Szigorú számadásu bizonylatként kell kezelni és ebbe is rögzíteni kell a pénztárzárás módosító tételeit rögzíteni. A jegyzőkönyv csak az eltérés okainak rögzítésére és indokolására szolgál.

madora100

Következő

Vissza: Számvitel