Adófórum

Adózási és számviteli információk

könyvvizsgáló, és gépkocsi költségelszámolása

Számvitel

HozzászólásSzerző: Gaby25 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok

Most indítottuk a Kft.-t 26-án. Én fogom a könyvelést csinálni, munkaviszony mellett, azonban nem vagyok mérlegképes könyvelő, hanem közgazdász. Azt tudom, hogy 10 millió nettó árbevétel alatt nem kötelező a mérlegképes könyvelő, viszont azt is hallottam, hogy ezesetben kell a könyvvizsgáló. Hol van ez konkrétan leírva?

A gépkocsi az én nevemen van, férjem az ügyvezető, és ő lesz minimálbérre bejelentve a vállalkozásba. Hogy lenne célszerű a gépjárművel kapcsolatos költségeket elszámolni. Saját autóként gondolom nem számolhatja el, mert az én nevemen van, és amúgy is így szja-t is fizethetne utána. Arra is gondoltam, hogy kölcsönszerződéssel a Kft-nek adom használatra díj nélkül, ill. a forgalmit átirathatjuk és a Kft. az üzembentartó. Mi lenne célszerű?

Gaby25

HozzászólásSzerző: winzol » csüt. márc. 01, 2007 6:48 am

Valóban, 10M Ft határ alatt nem kell mképes könyvelő,viszont könyvvizsgálat sem. a könyvvizsgáló alkalmazását a számv.tv-ben megtalálod.A Te neveden lévő szgk-ra a férjed elszámolhatja az APEH havonta megadott általányát/norma+9 FT/km /  útny-sal alátámasztva, vagy szla szerint,de ha a kft-nek szerződéssel adod használatba, az neked m.szem-ként ingóbérbeadás szab. szerint szja-ban adózik,levonási köt-gel, 0708-ason bev köt-gel jár .Én nem tenném utóbbit, felesleges mind admin, mind adózás szempontjából.   Winzol
winzol

HozzászólásSzerző: Gaby25 » csüt. márc. 01, 2007 8:48 am

Tényleg nem találtam olyan kitételt, hogy ha 10millió nettó bevétel alatt nem mérlegképes könyvel, akkor könyvvizsgáló közelező.

Nyilvántartásba kell vetetni magam valahol, hogy a cégem részére könyvviteli szolgáltatást végzek? Kamarába csak a mérlegképest tartják nyilván, nem?

Gaby25

Vissza: Számvitel