Adófórum

Adózási és számviteli információk

Könyvelési díj nem fizetése

Számvitel

HozzászólásSzerző: csucsu76 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Kollégák!
Kétségbe esetten kérem a segítségeteket! Egyéni vállalkozó regisztált mérlegképes könyvelő vagyok egy kis faluban 14 vállalkozással mindössze, melyeknek kb fele egyéni vállalkozó, a többi társas. A problémám az ügyfelek nem fizetése, bár a munkámra igényt tartanak és ha felszólítást kapnak el nem küldött bevallás miatt, akkor teljes felháborodással tudnak jönni hozzám, de ha a könyvelési díj kifizetéséről van szó, akkor ez az utolsó tétel a havi költségeik között, illetve ez az, ami elmaradhat, ha megszorulnak egy hónapban.
Kérlek benneteket, segítsetek, előfordul-e nálatok is ilyen, milyen "szankciókat" alkalmaztok ebben az esetben? A szerződésünkben benne van, hogy ilyenkor megtagadhatom a feladatok elvégzését, illetve, hogy késedelmi kamatot is számolhatok fel, de ez nem tartja őket vissza. Van, akinek a beszámolóját sem küldtem el, mert már 150.000Ft-ot meghaladóan tartozott akkor is, de azóta sem érdekelte. Mivel a családban én keresek egyedül, ezért nagyon megérezzük, ha 1-1 ügyfél nem fizet rendesen, hátha még több is! És az Apehnak sem mondhatom minden hónapban, hogy most/ vagy még mindig nem fizetett xy ügfél, ezért nem tudok járulékot fizetni, mert inkább a családomat tartom fönn a kevéske bevételemből.
Várom hozzászólásotokat, hátha tudtok valami jót, okosat, ügyeset!
Köszönettel:
Anita
csucsu76

HozzászólásSzerző: csirip22@freestart.hu » szomb. aug. 29, 2009 6:46 am

Szia!

Vigyázz, mert ha a te "neved alatt " vannak, azaz a TE kódoddal küldöd be a bevallásokat, akkor a bevallások be nem adása miatti büntetést neked kell kifizetni!!! Aztán persze követelheted az ügyféltől persze....Ami tudjuk hogy mit jelent....Úgysem fizet...Én azt csináltam eddig, hogy amit már lezártam időszakot, pld előző év, annak a bizonylatait (bevallásokat nem!!) postán visszaküldtem az ügyfélnek, olyan módon, hogy a postai díjat+ az elmaradt könyvelési díjat ki kellett fizetnie, és csak akkor adta oda neki a posta a csomagot....Általában persze megijednek, hogy most mi van, és legtöbbször átveszik a csomagot, mert megijednek...És akkor te hozzájutsz a pénzedhez. Sajnos a jogszabályok azt mondják, hogy a számlák és a bizonylatok, az ügyfélé...Azt te amúgy is köteles vagy neki visszaadni, nem tarthatod vissza. A te "produktumod" a bevallások...Az analitikák, stb. Azt nem adom ki a kezemből, amig ki nem fizet. Igy ha nagyon sokkal tartozik, viheti a számláit....Mehet akár másik könyvelőhöz is, az is csak újra tudja könyvelni neki az időszakot, ami sokkal több pénz. Én eljutottam oda, hogy az ilyenekkel nem foglalkozom, elhajtom őket. Hidd el, jön helyette másik! Hány éjszakát dolgoztam már az ilyeneknek, család meg morgott, és mi értelme volt?? Semmi...Szóval próbáld meg, a már nem fontos iratokat igy visszaadni nekik, hátha javul a fizetési morál,,, Ha nem akkor gyorsan T182-vel vedd le a nevedről add vissza az összes számláját és menjen ahova akar.

csirip22@freestart.hu

HozzászólásSzerző: csucsu76 » szomb. aug. 29, 2009 7:04 am

Szia!
Köszönöm a válaszodat, látod, épp ilyenekre gondoltam, amikor a kérdést föltettem, hogy pl ezt a visszapostázási dolgot még nem hallottam korábban! Sajnos lehet, hogy ki kell próbálnom.
A bevallásokat mindenkinek a saját neve alatt küldöm, nem a saját ügyfélkapumon! Ezért mertem nem elküldeni a sokkal tartozók bevallásait.
Mégegyszer köszönöm és jó munkát! :)
Anita
csucsu76

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szomb. aug. 29, 2009 4:16 pm

Akinek nem küldöd el a bevallását, azt azért előre értesítsd tértivevényes levélben, hogy nem fizetése miatt ezt fogod tenni és írd le neki a mulasztási bírságok felső határát is, az Art. megfelelőparagrafusára hivatkozva.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » hétf. aug. 31, 2009 2:33 am

Szia Csucsu!

Én is hasonló helyzetben járok, minden hónapban kifizetem a saját járulékomat, és a saját megélhetésre gyakorlatilag alig marad. Persze ezt csak mi érezzük, a környezetünk azt hiszi milyen jó neki - ő vállalkozó.  Nekem is dőlnek havonta az igéretetk, aztán nem sok minden teljesül, aki nem fizet az általában 3 - 4 -5 hónap után fizet egyet, kettőt.

Én a bevallásokat beadom, mert a büntetés a végén úgy is az enyém lenne, majd évvégén pedig visszaadom nekik az anyagot. Tudod az a baj, hogy mindig a könyvelő a hibás, mindig a könyvelőnek kell tolerálni a vállalkozók hülyeségeit. Szomorú, de sajnos nagyon sokat kell tűrni, mert mint te is írod a családot is figyelembe kell venni. Én 3o éve könyvelek, de most már komonyan foglalkoztat a gondolat, hogy el megyek egy intézménybe a konyhára mosogatni, vagy takarítani, mert az ismerősöm most már többet keres ezzel a közalkalmazotti besorolással és || juttatásokkal mint én.

nagyne_karola

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. aug. 31, 2009 3:36 am

Az anyagot év végén csak akkor add vissza, ha nincs tartozása.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: csucsu76 » hétf. aug. 31, 2009 4:12 am

Köszönöm a hozzászólásotokat.
Kedves Nagyné Karola, már én is elgondolkodtam rajta, hogy érdemes-e vállalkozni. 2 évig dolgoztam könyvelőirodában, másnak kerestem a pénzt azzal, hogy annyit hajtottam, akkor úgy gondoltam, hogy ha a saját szakállamra dolgozok jobb lesz. De most egyre gyakrabban gondolkodtat el, mikor nézem az utcán dolgozó közmunkásokat, hogy megkapják a kis minimál bérüket, amit én jelenleg ki sem tudok venni a vállalkozásomból havonta, elsétálgatnak egész nap, felsöprik a járdát, nincs felelősségük, nem idegeskednek és nem dolgoznak éjszakánként, hanem a munkaidő után a családjukkal vannak. Nem tudom kell-e ez nekem. De ha ez sincs, akkor mi más?
És tényleg az a bosszantó még, hogy ha vállalkozó vagy, akkor azt hiszik, hogy neked milyen jól megy, ha még azt is elmondod, hogy könyvelő vagy, akkor húúúú, a könyvelők milyen jól keresnek! Ha mindenki így gondolja, akkor én miért vagyok kivétel???
Következő kérdésem: én csinálok valamit rosszul????? Ha nem beszélgetsz az ügyfelekkel, nem érted meg a problémáikat, akkor bunkó könyvelő vagy. Ha meghallgatod a gondjaikat, akkor előbb-utóbb kihasználják, és elvárják, hogy sajnáld őket, és nézd el azt is, hogy most nem tudnak fizetni, és következő hónapban sem, és 3 hónap múlva sem......
csucsu76

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. aug. 31, 2009 5:32 am

Ha meghallgatod a gondjaikat, akkor előbb-utóbb kihasználják, és elvárják, hogy sajnáld őket,

Ja.. és egyben ott ülnek nálad akár órákig is, de az idődet sem nem hajlandók megfizetni...

szedlacsek

HozzászólásSzerző: bartane76 » kedd szept. 01, 2009 9:25 am

Szia Csucsu76!

Én júniusban adtam fel a vállalkozóként való könyvelést. Pedig a férjem volt a vállalkozó, én pedig 2-4-6 órában voltam bejelentve, a munka függfényében.

Ugyanilyen problémáim voltak mint neked. Itt a fórumon kaptam néhány tanácsot, és azóta szelektáltam az ügyfeleket, többet elküldtem, többnek elég volt egy kis figyelmeztetés és azóta rendesen fizet. Sőt, ezt meghallották a szomszéd faluban, és azóta 3 új komolyabb ügyfelet is szereztem.

Sajnos tényleg igaz, hogy ha mindent elvállalsz, azt hiszik veled mindent meg lehet tenni.

Én nagyon mérges voltam, mikor ki volt írva a kapumra, hogy betegség miatt ma nincs ügyfélfogadás, és ott kiabáltak a kapu előtt addig amíg ki nem mentem. És persze bőven ráért volna akár jövő héten is a tennivaló.

Szóval csak keményen, muszály. Esetleg keress egy 4 órás munkát a környéken, és akkor már nem vagy teljesen rájuk szorulva.

Üdv Zsuzsa

bartane76

HozzászólásSzerző: csucsu76 » kedd szept. 01, 2009 12:29 pm

Kedves Zsuzsi!
Nem lettem tőle jobban, hogy látom többen is vagyunk, akiknek nem fizetnek az ügyfelei, sajnálom, hogy ilyenek az emberek, kihasználják azt, ha segíteni akarunk, ha jót akarunk.
Sajnos nem tudok még részidős állást sem keresni, mivel pici babám van, 1 éves lesz és van egy 5 éves is. Bölcsi 25km-re, 1 éves előjegyzéssel. A korábban munkanélküli férjem van gyesen, hogy legalább attól ne essünk el, én pedig tudjak számlázni, de még a járulékom összegét sem éri el....
De ahogy egyre több hozzászólást kapok erősebb bennem a kényszer, hogy igenis keménynek kell lenni, nem rájuk hagyni mindent és megcsinálva dühöngve, éjszaka, hanem nemet kell mondani!
Találtam egy jó szerződést könyvelői munkára, kiválogatom az érdekességeket és belefűzöm a sajátomba, ugyanis másfél oldalon csak azt taglalja, hogy mi NEM a könyvelő feladata! És lehet, hogy igaza van a szerkesztőjének, mert ezzel kellene kezdenünk az új ügyféllel, hogy mit nem nekünk kell megcsinálni! Sőt, azt hiszem itt találtam a fórumon!
Kitartást! :)
csucsu76

Következő

Vissza: Számvitel