Adófórum

Adózási és számviteli információk

Társasági adó előírása és mérleg szerinti eredmény

Számvitel

Társasági adó előírása és mérleg szerinti eredmény

HozzászólásSzerző: zsofia » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Még kezdő könyvelő vagyok, ezért biztos nektek egyértelmű kérdésre szeretnék választ kapni. A társasági adó előírásakor kerekítve kell könyvelnem, vagy nem?

A másik kérdésem pedig az lenne, tavaly még veszteséges bt,mínuszos mérleg szerinti eredménnyel, idén úgy gondolom mindent lekönyveltem, most volt árbevétele is, de nem egyezik meg a mérleg mérleg szerinti eredménye és az eredménykimutatás mérleg szerinti eredménye. Könyvelési programmal dolgozom, év elején nyitottam. Ha valaki lenne kedves és leírná a zárás lépéseit, megköszönném, hátha könnyebben rájövök mi a baj.

 

Köszönöm!

Zsuzsó

ű 

 

zsofia
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

Társasági adó előírása és mérleg szerinti eredmény

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. máj. 25, 2009 10:49 am

Szia Zsuzsó!   Az adóévet terhelő fizetendő adó (társasági adó, különadó) nyugodtan könyvelendő ezer forintra ( pld-ul: 864.000 Ft).

A mérlegben mérlegszerinti eredményként: az adózott eredmény jóváhagyott osztalékkal csökkentett összege jelenhet meg. Nálatok mivel nincs osztalék, az adózott eredmény kerül a mérlegszerinti eredmény számlára és a mérlegben is beírásra.

A mérleg szerinti eredményt az évnyitást követően (rendező tétel) át kell vezetni az eredménytartalékba, függetlenül attól, hogy az mínusz (veszteség), vagy pozítív szám (nyereség), a mérlegfordulónapján a mérlegszerinti eredmény csak a beszámolási időszakban keletkezett fel nem osztott adózott eredmény/veszteség  lehet.

Zárás:  Ha már minden bizonylattal alátámasztott gazdasági eseményt, elhatárolásokat, fizetendő adót lekönyveltél.  Akkor az 5-ös (költségnemeket) kivéve a 58-as (STK) számlák engyenlegét át kell vezetni a megfelelő 8-as számlára ( pld.. 811  anyagköltségek T - 51-esek K,  812 T igénybevett szolgáltatások - 52-esek K,  és így tovább.

Az átvezetéseket követően az 5-ösben legfeljebb a saját termelési ké... (58-as) számláknak lesz egyenlege, továbbá a 8-asoknak és a 9-eseknek  eredmény számlát tekintve.

Az eredményszámlák zárása:  8-as számlák egyenlege K  -  493 adózott eredmény számla T

                                            9-es számlák egyenlege T  -  493    "   K

Ha van az 58-asnak egyenlege, akkor azt előjelétől függően kell könyvelni a 493 T  / vagy K oldallal szemben.

Az eredményszámlák zárása után az 5-9-es számlaosztály számláinak egyenlege már nincs, gyakorlatilag csak a mérleg számláknak 1-4 szla oszt. van egyenlegük.

Mivel az eredményszámlák egyenlegei kerültek átvezetésre a 493 adózott eredményszámlára, ezen számla egyenlege mutatja az adózott eredményt, vagy éppen veszteséget. Ha osztalékot nem állapítanak meg, akkor ezen számla egyenlege átvezetésre kerül a 419 mérlegszerinti eredményre..

Ezt követően zárjuk a mérleg számlákat  a 492-es záró mérlegszámlával szemben. A záró mérlegszámlának egyenlege nem maradhat, a két oldalnak meg kell egyeznie,  mint ahogy a mérlegszámlák zárását követően már egyetlen számlának sem maradhat egyenlege.

Ha tavaly a nyitást követően a 2007-es mérlegszerinti eredményt átvezetted az eredménmtartalék számlára, akkor 2008. dec.31-el egyeszerűen nem lehet más  a mérlegszerinti eredmény (nálam 419) számla egyenlege, mint ami a z adózott eredmény számla egyenlege (nálam 493)....

Ha a mérlegbe a mérlegszerinti eredményhez azt az összeget írod, ami az adózott eredmény, s ezek után a mérlegednek az eszközök összenje és a források összesenje nem egyezik meg, akkor ott más gubanc van.

Én a mérleghez minden évben készítek un. leltári kimutatást (Excellben),  ami mérlegszerűen, de teljes részletességgel tartalmazza, hogy miből áll az a követelés, pénzeszköz, stb...  A befektetett eszközöket nem részletezem egyenként (rengeteg van) oda összeget írok és azt, hogy mellékelt leltár szerint,  a vásárolt és saját termelésű készleteket szintén így szerepeltetem, a követeléseknél a vevő követeléseket partnerenként szerepeltetem, de van mellékletként vevő analitika, a többi követelést tételesen kitől, mi...  , az aktív elhatárolásokat is egyenként,  a forrásokat szintén, azzal, hogy a szállítókat partnerenként összesítve,  stb....     Ezzel gyakorlatilag ellenőrzöm magamat is, hogy az analitikák (szállító, vevő, tárgyieszköz, bankok egyenlegei, pénztárak egyenlegei  és a főkönyv egyezik-e, a felvett kiértékelt készlet leltári érték és a főkönyvi érték stimmel-e,  stb. ,  

Önmagának a főkönyvi könyvelésnek egy gyors ellenőrzése, hogy ha lekérdezed az 1-9 számlaosztály főkönyvet, akkor annak egyenlege nem lehet...  ha van, akkor valahol valami féloldalasan került lekönyvelésre...    Ha a  főkönyvi zárás/átvezetések előtt az 1-4 számlaosztály egyenlege nem egyezik meg a 5-9 számla osztály egyenlegével, akkor gubanc van magával a kontírozással és annak felkönyvelésével..  

Én az átvezetéseket (5 ről 8-asra) és a főkönyvi zárásokat ( 58-8-as-9-es zárása 493-al szemben, 1-4 számlák zárása 492-vel szemben) manuálisan rögzítem,  lehet, hogy neked a programod esetleg automatikusan tudja...    

Hát nem tudom, hogy ezzel tudtam-e segíteni.  üdv.
melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Társasági adó előírása és mérleg szerinti eredmény

HozzászólásSzerző: zsofia » hétf. máj. 25, 2009 12:13 pm

Köszönöm, nagyon sokat segítettél. Szerintem már a tavalyi év is rossz volt.

Zsuzsó

zsofia
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: Számvitel

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég

cron