Szia ! Fizesd be bankszámlára !, vagy adj ki előleget vásárlásra !
Szia Limite1! Nem biztos, hogy segítség, csak a véleményemet írom...., amit ha godolsz, hagy figyelmen kívül: Én könyvelőként biztos, hogy nem tanácsolnék fiktív ügyletet az ügyfelemnek... azt a nem létező pénztáregyenleget vélhetően a tulajdonosok, vagy az ügyvezető keletkeztette... tehát vagy nekik kellene kamatos kölcsönként kivenni/kiírni... aztán meg ha olyan sok a pénzkészlet papíron, akkor vélhetően ez a cég nyereséges is, tehát akár osztalékként feloszthatják az adózott eredményt/eredménytartalékot.. amit szépen leadóznak, s valós pénzt ugyan nem kapnak, de a pénztáregyenleg csökken..
Az, hogy egy egyszeri kölcsönadás független cégek között kimeríti-e a pénzintézeti tevékenysége? Szerintem nem... De az biztos, hogy én cégként nem vállalnék be olyat, hogy aláírjak adósként olyan kölcsönszerződést, hogy ennyi-meg annyi kölcsönt kaptam, amit sem kp-ben sem banki utalással nem kapok meg. /--- Nálam kb. egyhónapja volt az apeh végrehajtó... lefoglalta az összes követelést és az adósokat megszólította, hogy ezen kötelezettségeket az apeh vh. számlára kötelesek teljeseni....---/ A kapó cégnél ez a kötelezettségek között jelentezne, nálatok meg a követelések között... Hogy lenne kivakarva a könyvelésből nálatok a követelés, a másiknál meg a kötelezettség a későbbiekben??
Esteleg később adnátok az adós cég felé egy követelés elengedés elengedés nyilatkozatot,?? ami után az a másik majd fizethetné az az adókat, ha a rendkívüli bevételkénti elszámolása miatt nyeresége, különadója, vagy éppen elvárt jövedelem szerinti adója keletkezik?? De az illetéket, azt meg feltétlen, mint elenegdett követelés/ajándékozási illeték? Nálatok meg majd rendkívüli ráfordítást eredményezne, ami megint csak hatással van az eredményre... Mert azt meg oszt végképp nem feltételezem, hogy egy ténylegesen meg nem kapott kölcsönt fizessen vissza a papíron adósként szereplő cég...
Nem is ragozom tovább... egyszer a tulajdonosoknak is tudomásul kell venni, hogy nem a könyvelő dolga a nem létező pénzt eltüntetni, s ha azt a pénzt ők korábban adózatlanul kiszedegették, akkor azt előbb utóbb, illik rendbe tenni, ha másként nem, akkor osztalékként leadózva.
Ezt a cégnek való kölcsönadást, ha mondjuk megírjátok a kp-s kölcsönnyújtást 2008. decemberében, meg azonnal megírjátok januári dátummal a kölcsönvisszafizetés igazolását is, akkor átmenetileg a Tao bevallás részletező adatai között nem fog megjelenni dec.31-el a magas készpénzkészlet, aztán meg már a beszámoló elfogadásával lehet dönteni az osztalékról akár, amivel akkor csökken a pénzkészlet, amit az adós visszafizetett papíron januárban. Viszont ilyen rövid távra ebbe nem célszerű bevonni egy másik gazdasági társaságot, meg kellene oldani azon tulajdonosokkal, vagy ügyvezetővel, aki ezt a helyzetet előidézte, arra a pár napra, akár a kamatot is nyugdotan megfizetheti a "kapott" kölcsön után..
Ha pedig nem virtuális készpénzről van szó, akkor meg teljesen egyszerű a megoldás:, ahogy hvanna írta: be kell fizetni a bankszámlára. Bár gondolom, hogy 2008.dec.31-re vonatkozóan akarnák a pénztáregyenleget csökkenteni, hogy a tao bevallás részletező pénztári egyenlegnél az ne tűnjön fel..., de a mindenféle fiktív ügylet nagyobb csalás szerintem, mintha véletlenül elüti a tao bevallás részletező adatai között a pénztáregyenleg összegét.... Üdv.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég