Adófórum

Adózási és számviteli információk

Átalakulás, kiválás!

Számvitel

Átalakulás, kiválás!

HozzászólásSzerző: SZESZE » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni,hogy van egy KKT-m, ahol a tagok elhatározták,hogy kiválnak a cégből, a vagyont viszik, marad a cég vagyon nélkül, amelyet értékesítenek! Nekem még nem volt ilyen! Ma kaptam egy ügyvédről egy levelett, hogy legyek szíves tájékoztatni, hogy mikorra tudom elkészíteni a beszámolót, mert vagyonmérleget készít majd egy auditálós KFT!

Nem tudom,hogy ez mit jelent,hogy lesz egy új cég és az a kiválás? Neharagudjatok, lehet hogy ez Nektek egyszerű, de nekem magas! Jó hogy a törvényt nem olvastam el, de most nincs is rá időm! Úgy gondoltam,hogy megcsinálom még a selejtezést, és a 2008. évi beszámolót, főkönyvi kivonattal elküldöm! Vagy ilyenkor nekem még van más tennivalóm is?

Köszönöm szépen ha válaszoltok!

Mindenkinek jó munkát!

SZESZE

SZESZE

Átalakulás, kiválás!

HozzászólásSzerző: jozsa_b » szer. ápr. 29, 2009 1:41 am

Szia SZESZE!

Csak ötletelek, hátha mész vele valamire. Én úgy gondolom, hogy nem lesz új cég, csak a tagok változnak. Tehát marad minden a régiben, adószám stb.

Ha én kerülnék hasonló helyzetbe a következőt csinálnám: ( a végelszámolásnál szokásos dolgokat figyelembe véve):

Készítenék egy leltárat, aztán követelések, kötelezettségek összegyűjtése, különös tekintettel a hitelezőkre, kintlévőségekre.

Azt nem tudom, hogy az iratokat elviszik -e tőled, ha igen akkor amit lehet az iratok közül selejtezni kellene, amit nem lehet, arról egy iratjegyzék, különös tekintettel a folyamatban lévő ügyekre.

Eredményfelosztás, vagyonfelosztás,zárómérleg, eredménykimutatás.

A végelszámolásnál ( ez persze nem az !) kell egy adóbevallás is. Azt nem tudom, hogy itt kell-e.

És azt sem tudom, hogy kell-e a tulajdonos váltásnál értesíteni a földhivatalt,adó-, és vámhatóságot, illetékhivatalt, tb-t stb., pénzintézetet, környezetvédelmi hatóságot.

Abból indulok ki, hogyha én lennék az új tulajdonos, én nem akarnék a régi tulajdonosok után fizetni semmit. Vagyis, ha valamely hatóság felé tartozásuk van, akkor még fizessék ki ők.

Remélem a többiek még tovább gondolják a problémát. Én ennyit tudok hozzátenni.

Üdv. Bea

jozsa_b

Átalakulás, kiválás!

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » szer. ápr. 29, 2009 6:32 am

Bea válasza szerintem nagyon jó, azonban én úgy olvasom, hogy a tényleges kiválást egy auditáló KFT készíti el. Tehát véleményem az, hogy neked csak a beszámolót kell elkészíteni, természetesen a 029-essel, IPA bevallással együtt, vagyis az évvégi zárást. A többi az az auditáló kötelessége.

Üdv: Nyerkiné

Nyerkiné

Átalakulás, kiválás!

HozzászólásSzerző: tevike » szer. ápr. 29, 2009 7:25 pm

Úgy gondolom, hogy ez egy átalakulás, amikor a tagok kiválnak és marad egy cég vagyon és TULAJDONOSOK NÉLKÜL? Vagyonmérleg és vagyonleltár tervezet kell,  ami alapján határoznak a tagok kiválásáról, és ezt független könyvvizsgálónak kell ellenjegyeznie. Dönteni kell arrról is, hogy a tagok mennyiért veszik meg az eszközöket  (ÁFÁ-val).Vigyázzatok a piaci értékre. Kivásárolják a vagyont és ezután lezárható a KKt. Végleges vagyonleltár és (0-ás) vagyonleltár, könyvvizsgálóval.
tevike

Átalakulás, kiválás!

HozzászólásSzerző: SZESZE » kedd máj. 05, 2009 2:42 pm

Sziasztok!

Bocs hogy itt kérdezek, de nincs egyetlen pontom sem! SAjnos!

Van egy KFT-m akinek követelése van egy felszámolás alatt lévő céggel szemben! Az igényt a felszámolónak benyújtották, de kamatkövetelése is van, azt is benyújtották A kamatot szerintetek előkell írni, bocs hogy ilyeneket kérdezek, de sajnos nem tudom!

20 millió forint a kamat és nem tudom mit csináljak vele!

Köszönöm ha segítetek!

SZESZE

SZESZE

Átalakulás, kiválás!

HozzászólásSzerző: jozsa_b » kedd máj. 05, 2009 4:19 pm

Szia SZESZE!

A kamat, gondolom késedelmi kamat. Ugyan úgy működik, mint bármely más követelés. Már ha jogos az illető kamat. Vélelmezem jogos. 

Feltettem egy kérdést Neked. Légyszíves válaszolj rá valamit.

Üdv. Bea.

jozsa_b

Átalakulás, kiválás!

HozzászólásSzerző: SZESZE » szer. máj. 06, 2009 12:35 pm

Szia Bea!

Köszönöm szépen a válaszodat, de előírtam a késedelmi kamatot, úgy hogy a vevő az egyik lába a másik a követelés, de akkor mind a kettő eszközváltozás?

Lehet hogy nem jó csináltam? Ugye nem úgy kellene előírni,hogy T a 8-as számlaosztály K a vevő? Sajnos már semmit sem tudok! 

A kérdésedet sem tudom hogy hol keressem!

Köszönöm a segítségedet mégegyszer!

üdv. SZESZE

SZESZE

Átalakulás, kiválás!

HozzászólásSzerző: tevike » szer. máj. 06, 2009 1:54 pm

Jól csináltad. Ha megkapod a bankkal szemben kivezeted a vevőről, és a követeléssel szemben elszámolod bevételként. Ha viszont a felszámoló azt jelezte vissza, hogy valószínűleg megkapod a kamatot is, akkor én bevételként könyvelném a vevővel szemben.

tevike

Átalakulás, kiválás!

HozzászólásSzerző: SZESZE » szer. máj. 06, 2009 3:44 pm

Szia Tevike!

Köszönöm a válaszodat, már nagyon vártam a segítségeteket!

Akkor a T és a K is eszköz lesz! Szerintem nem fogja megkapni, de előírom neki! De így a mérlegben a követelések között mínusszal jelenik meg!

Valami nem jó, de nem jövök rá hogy mi!

SZESZE

Átalakulás, kiválás!

HozzászólásSzerző: tevike » szer. máj. 06, 2009 4:10 pm

Miért lenne minusz?  T  3  -  K  4   100.000Ft (példa)
tevike

Következő

Vissza: Számvitel