Adófórum

Adózási és számviteli információk

Számviteli politika aktualizálása

Számvitel

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók,

kérlek segítsetek összeszedni, hogy idén 2009-01-01-től mostanáig ismertté vált változások és visszaváltozások után milyen módosításokat szükséges átvezetni a számviteli politikán 90 napon belül. 

Plusz kérdés: mivel a SZP-t 90 napon belül kell módosítani a változás hatálybalépése után, a készpénzfizetési korlátozás eltörlése viszont közbejött, erről kell külön egy jan.01- X dátum közötti rendelkezés, majd annak az eltörlése a SZP-ban, vagy elmaradhat az egész kérdéskör?

Köszönöm a segítséget, Anikó

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: Timcsi75 » vas. márc. 15, 2009 7:45 pm

Szia Anikó!

Először is a Számviteli politikában a pénzkezelési szabályzatban korlátotozod a készpénz forgalomra vonatkozó nagyságrendet, lehet h.  emiatt nem is kell a számviteli politikádat módosítani. A kifizetési korlátot szintén itt teheted bele, mi írtunk egy külön ügyvezetői határozatott amit mellékletként csatoltunk és ezt később hatályon kivül helyezzünk.

A következő h egyszerüsített beszámoló formára átfogtok e térni, mert akkor azt teljesen végig kell vezetned a  számviteli politikádon pl. időbeli elhat. vonatkozó szabályok, és h melyik bezsámoló típust használod.

Üdv.:

Timcsi

Timcsi75

HozzászólásSzerző: simke » hétf. márc. 16, 2009 7:01 am

Szia Anikó!

Olyan forrást nem találtam, ami kizárólag a számviteli politikai változásokat boncolgatná 2009-ben, max. a számviteli törvényi változásokból lehetne kigyűjteni az erre vonatkozókat. A számv.trv.2009 évi változásai pontokba van szedve az Önadózó februári számában. Ha ez segítséget jelent, akkor bemásolhatom a címszavakat, mert leírva nagyon hosszú lenne.Ha valamelyik konkrétan érdekel, azt szívesen beírom.

Ebben megemlíti a  napi készpénzzáró állomány havi szintű átlagának max. értékét. (ezzel kapcsolatban én nem biztos, hogy írnék egy módosítást az 1,2 %-ra és külön a 2%-ra, hisz el sem telt a 90 nap és máris módosították) szerintem teljesen jó, ha visszamenőleg januártól a 2 % bevezetésre kerül a számv.pol-ba. Bár a Timcsi által előadott ügyvezetői határozat is jó. 

Megemlíti még:

- a kereskedési célú pénzügyi eszközök besorolását 

- enyhült (a bt és kkt. esetében) a sajátos egyszrűsített éves beszámoló elkészítése

- enyhült továbbá a a devizás könyvvezetés és beszámolókészítés lehetőségének bővülésével

- bővült a konszlidációs kötelzettség alól mentesítettek köre

- pontosításra, kiegészítésre került: a kapcsolt fél fogalma, a csereszerződés keretében nyújtott szolgáltatás, a fejlesztési támogatás visszafizetése, az értékesített és később visszavett eszközök elszámolása, a kerekítési különbözetek elszámolása, a kockázati tőkealapjegyek hozamának elszámolása, az ingatlanhoz kapcsolódó vagyoni értékű jogok, az óvadéki és a szálításos repóügylet elszámolása.

Egyéb változások:

- dátumok a számviteli bizonylaton

- könyvviteli szolgáltatók nyilvántartása

Tudom, hogy ezek a felsorolások nem a számv.pol.-t módosító elemek, de hátha valakinek esetleg ezzel is segítettem. Üdv Etus

simke

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. ápr. 02, 2009 5:17 pm

Szia, Etus!

Köszönöm az eddigi választ, ki fogom keresni  a SZT-ből a megfelelő passzusokat és átgondolom, melyik vonja maga után a SZP módosítását. 

Esetleg valaki már átesett a feladaton azóta? 

Köszönöm, 

Anikó

aniko.varga2006

HozzászólásSzerző: szepike67 » csüt. okt. 08, 2009 11:29 am

Sziasztok!

Tudna nekem segíteni valamelyikőtők?  2009-es változásokkal bővített Számviteli Politikára lenne szükségem.

Segítségeteket előre is köszönöm !

További szép napot mindenkinek!

Üdv: Szepike 

szepike67

Vissza: Számvitel