Adófórum

Adózási és számviteli információk

Termékdíj forgalomba hozó vagy felhasználó

Számvitel

HozzászólásSzerző: reni78 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

már napok óta bújom a jogszabályokat és mindent, de még mindig ködös a környezetvédelmi termékdíj szabályozása. Hiába keresem, már azt sem találom, és nem tudom eldönteni hogy első belföldi forgalomba hozó vagyok vagy saját célú felhasználó akkor amikor becsomagolom az általam gyártott terméket, vagy amikor az import csomagolás után fizetem a díjat, vagy nylonszatyor esetében amit a vevőnek adok. Mi alapján kell ezt eldönteni? Egyrészről forgalmazó vagyok, hiszen a termékemet eladom, másrészről ehhez felhasználom azt a nyomorult csomagolást, ami ugye csak akkor válik csomagolássá amikor abba becsomagolom. Nem is értem, hogy lehetek egy csomagolásnál forgalmazó is és saját célú felhasználó is?

Vagy ezek szerint termékdíjat kellene fizetnem azokra a pl. műanyag tányérokra is amit nagykerként egy kínai büfének adok el? De ez esetben nálam csak áru a termék, nála válik csomagolássá.

Segítsen valaki légyszíves, köszönöm szépen. Reni

reni78

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. nov. 17, 2008 6:28 pm

Szia Reni!

Nagyon leegyszerűsítve a dolgokat: amikor eladod másik büfének a műanyag tányérokat, papír tálcákat, akkor nem Te vagy a kötelezett, hanem aki majd abba csomagol. Amikor megvetted a csomagolóanyagot és abba Te csomagolod be a terméket, akkor Te vagy a kötelezett. Amikor nylon szatyrot adsz a vevőknek, akkor is Te vagy a kötelezett. A termékdíjfizetési kötelezettség a felhasznált mennyiség után keletkezik. Ha letöltöt a vpop honlapjáról a KT08 számú bevallást (az Abev program kezeli), akkor ott az egyes betétlapokon látni fogod nagyjából, milyen kötelezettségek vannak.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: reni78 » hétf. nov. 17, 2008 8:26 pm

Kata, köszönöm szépen, én is eddig jutottam, ezek szerint jól értelmezem.

De a KT08 nyomtatványon melyiket kell bejelölnöm a kötelezettség bejelentésénél, az első belföldi forgalomba hozót vagy saját célú felhasználást? Ez nem tiszta egyáltalán.

Köszönöm: Reni 

reni78

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. nov. 17, 2008 8:36 pm

Szia Reni!

Hát szerintem a saját csomagolásúnál a saját célú felhasználást, a többinél pedig az első forgalomba hozót. De megnézem én is a nyomtatványt, mert nem tudom hogy tudja kezelni a kettőt. Nekem csak olyan cégem van, akik csomagolnak.

Üdv. Kata 

kovalkata

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. nov. 17, 2008 8:51 pm

Sziasztok! A saját célu felhasználást kell bejelölni. Egyébként egyszerre bejelenthető többféle is, ezzel én is bajban voltam. Az a lényeg, hogy csak olyan jogcimen lehet bevallást beadni, amelyre be vagytok jelentkezve. Ha menetközben más jogcímen is keletkezik termékfizetési kötelezettség, akkor az uj jogcím bejelentés mellett a régit is meg kell ismételni. Ezt megteheted a bevallással egyidőben is. Amennyiben nincs minden jogcimhez tartozó kötelezettség az nem baj, de amely jogcimre nem jelentkeztél be,arra  nem adhatsz  bevallást.Ebbe jó belekeveredtem, nem tudom érthető volt-e. Üdv. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: kovalkata » hétf. nov. 17, 2008 9:12 pm

Szia Ani!

Most néztem meg én is a bejelentő lapot. Annak idején év elején nagyon sokat tárgyaltuk ezt a témát, hogy a 3x3-as kis kódkockákból mi a fenének van annyi. Akkor kiveséztük, és én most nézem, hogy miért az első forgalomba hozóba tettem az 1-es jelet? Pedig biztosan megvolt akkor az oka! Ma már ehhez nincs türelmem, de holnap akkor asszem én is utána nézek, mi a fene alapján csináltam úgy a bejelentést. Mert nálam is megveszik a zsákokat, tasakokat, papírt és ők csomagolják be a saját terméküket. Nincs koordinátor cég, mi csináljuk a havi bevallást a felhasználás alapján. Na, most eztán lehet küldhetem újtól a KT08-at úgy, hogy a saját célú felhasználóba is teszek a 9 kiskockából egybe egy 1-est...

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: markne » kedd nov. 18, 2008 7:13 am

Sziasztok!

Szeretném, ha valaki közületek elolvasná a KT08 kitöltés útmutatójának 9. oldalán az arra vonatkozó részt, hogy ha adott hónapban nem keletkezett befizetési kötelezettség a bejelentett temékkategóriára, és nem jelentkezett ki alóla, akkor technikai kód feltüntetésével 0-t kell bevallani. Most találkoztam ezzel, na ettől sokkot kaptam, mert a szöveg nekem nem világos, valami olyant ír, hogy ebben az esetben adott lapon csak ezen a kódon szerepelhet adat, mert most olyan esetem van, hogy bejelentettem csomagolást és kereskedelmi csomagolást. az egyikből van kötelezettség, a másikból nincs. Most akkor amelyikből nincs, ott külön lapon kell a technikai kóddal bevallást adnom? Vagy meghülyültem és rosszul értelmezem? Első nekifutásra  fogtam és a keletkezett kötelezettség beírása után a következő sorban feltüntettem a technikai kódot 0 mennyiséggel és 0 Ft-tal, nekem így tünt logikusnak, de hát belekeveredtem, mint a hinárba.Kérlek Benneteket, segítsetek az értelmezésében.

Köszi: Rózsa

Egy elkésett bejelentkezés-bevallás ügyintézésére kértek meg, de ilyen esetem eddig nem volt.

markne

HozzászólásSzerző: markne » kedd nov. 18, 2008 8:00 am

Sziasztok!

A nyughatatlan természetem arra késztetett, hogy telefonon megkérdezzem az illetékes regionális központot, és azt a választ kaptam, hogy ebben az esetben meg kell nyitni a következő lapot, azon bevallani a 0-kat a technikai kódon. Azért várom, ha valakinek más információja van, egyeztessünk.

Üdv.

markne

HozzászólásSzerző: reni78 » kedd nov. 18, 2008 8:19 am

Hát én továbbra sem értem, hogy mikor vagyok egy csomagolás esetében forgalomba hozó és mikor vagyok saját célú felhasználó? Valószínűleg azért csomagolok be valamit mert el akarom adni, és nem azért hogy utána levigyem az üzembe, és gyártsanak belőle valamit miután lebontották a csomagolást. Tud valaki példát írni hogy mikor vagyok forgalomba hozó és mikor felhasználó?

Úgy látom azért vagyunk még jópáran akiknek nem tiszták a dolgok, ez azért megnyugtató és elkeserítő egyben.

reni78

HozzászólásSzerző: markne » kedd nov. 18, 2008 12:14 pm

Szia!

Leírom, ahogy én gondolom:

A csomagolásnál van 2 rovat. Az első a belföldi forgalmazó. Szerintem gyártóról vagy importőrről szó és átvállalja a vevőjétől a termékdíj fizetési kötelezettséget, ill. ő a kötelezett. (pl. a multkor volt szó valakinél a behozott nyomtató patronok csomagolásáról) Saját felhasználó, ha csomagol bele vagy lehetővé teszi, hogy a vásárló csomagoljon bele.

A kereskedelmi csomagolásnál van 3 rovat. Első belföldi forgalombahozó szintén a gyártó vagy importáló (H, U díjtételekre gondolok palackok esetében), a saját felhasználó pl. a H díjtételű műanyag táska, első továbbforgalmazó a K díjtételű palack.

Lehet, hogy tévúton járok,  de konkrét leírást nem találtam, bárhol kerestem. Lehet, hogy meg kellene kérdezni atom69-et? (ha nem kíván még bennünket a pokolba, hogy ingyen akarunk minden információt)

Ha tud valaki jobbat, örülnék, ha segítene.

Üdv.

markne

Következő

Vissza: Számvitel