Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bev,kiad,bizonylatok

Számvitel

Bev,kiad,bizonylatok

HozzászólásSzerző: gyula741220 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Újra a segítségetek kérném!

Szerintetek kötelező -e bevételi és kiadási pénztárbizonylatokat írnom egy kft. pénztárazásához, vagy a napi pénztárjelentésen csak írom, hogy bevétel vagy kiadás számla, ill. egyéb bizonylat alapján?

Tudom a számviteli politikában kell rögzíteni, amit még nem tettem meg!

Előre is köszönöm!

gyula741220

Bev,kiad,bizonylatok

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd okt. 21, 2008 10:04 am

Szia !

Igen kell irni.

Az erdeti példányt át kell adnod az ügyfélnek, a 2.példányt pedig a számviteli bizonylatjoz kell csatolni.

A 3.példány a tömbben marad és a  betelt tömbböket meg kell őrizni. min.5 évig.

üdv:hvanna 

hvanna

Bev,kiad,bizonylatok

HozzászólásSzerző: Panni49 » kedd okt. 21, 2008 10:12 am

Szia! Hogy kötelező vagy sem a vezetése,arról megoszlanak a vélemények.A KFT-nél lenni kell egy olyan szabályozásnak,hogy a pénztár bizonylatai : számla,- kp.számla,bevételi,-kiadási pnztárbizonylat.Tehát .ha van egy egyszerűsített számla,ahhoz nem írok kiadási pénztárbizonylatot,hanem a sorszámával lekönyvelem,bevezetem a pénztárjelentésbe.De ha bért fizetek jegyzék alapján pénztárról,ahhoz írok kiad.pénztárbizonylatot.Vagy ha bankból Kp.felvét van,ahhoz írok bev.pénztárbizonylatot.Egyébként sorszám szerint a visszakeresés is egyszerű,és gyors.Üdv.Panni

Arról se feledkezzünk meg,hogy szigorú számadású nyomtatvány.

Panni49

Bev,kiad,bizonylatok

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd okt. 21, 2008 10:14 am

Szia Gyula!

Így igaz, ha a Háziépénztár kezelési szabályzatban úgy van rögzítve, hogy bevételi ill. kiadási pénztárbizonylatok csak akkor készülnek, ha más - a pénzmozgást igazoló bizonylat, pl. számla, kifizetési jegyzék - nincs, akkor nem kell külön a binyonylat mellé még a szabvány pt. bizonylat. A pénztárjelentésen pedig az eredeti bizonylat (pl. számla) számát tünteted fel.

Üdv. Kata 

kovalkata

Bev,kiad,bizonylatok

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd okt. 21, 2008 10:15 am

Na épp látom hárman egyszerre küldtük el a válaszokat, és mindenki mást írt. Ez jó...
kovalkata

Bev,kiad,bizonylatok

HozzászólásSzerző: hvanna » kedd okt. 21, 2008 10:22 am

Sziasztok !

Én a szigorúan hive vagyok a pénzkezelésnél a kiad és bev. bizonylat alkalmazásnak minden egyes pénzmozgásnál. Azt nem látom következetesenek, hogy egyszer igen egyszer pegig nem irok p.bizonylatot.

Ez a saját véleményem és a tapasztalatom alapján  képviselem ezt az álláspontot.

Szabályzatban ( házipénztár ) mindenképpen rögziteni kell és utánna az abban foglaltak szerint kell eljárni, de minden cégnek a saját döntése mennyire szigorú elveket követ.

A saját tapasztalatom: a  "laza pénzkezelés a sikkasztási lehetőség melegágya " , láttam már néhány esetet.

Üdv:hvanna 

hvanna

Bev,kiad,bizonylatok

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd okt. 21, 2008 10:27 am

Szia Hvanna!

Nagyon igazad van, de ezt légyszíves magyarázd meg a trehány vállalkozóknak - a kérdezőtől elnézést kérek, én itt most másokra gondoltam -, és ha sikerül őket meggyőznöd, akkor én boldogan átírom a pénzkezelési szabályzatukat :-)))

Üdv. Kata

kovalkata

Bev,kiad,bizonylatok

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » kedd okt. 21, 2008 10:35 am

Sziasztok!

Nekem az lenne a kérdésem, hogy Te, mint a vállalkozás könyvelője, vagy mint a vállalkozás pénztárosa, esetleg mint ügyvezetője (aki egyszemélyben a pénztárt is kezeli ilyen alkalmazott hiányában) teszed fel a kérdést? Mert ha mint könyvelő vállalod be ezt a feladatot, tudnod kell teljesen szabálytalan (én nem is vállalom ezt egyetlen vállalkozásnál sem), ezt a vállalkozásnál a pénzmozgás helyén kell tölteni, és annak aki a pénzkezelési feladatokkal meg van bízva.

Azzal egyetértek az előttem szólókkal, hogy olyan ki és befizetések esetén, ahol a számla, illetve más bizonylat bizonyítja a kp mozgást (és ennek megfelelően szabályozod a pénz-ben), nem kötelező (ez csak saját vélemény, fölöslegesnek is tartom még ezzel is bonyolítani az életünket)

A bevételi pénztárbizonylat.

1. példány -eredeti- könyvelés (pénztár)
  2. példány- nyugta- azé, akitől a pénzt bevételezed a pénztárba
  3. példány -tömbben marad

Üdv:Nelly

tothkornelia69

Bev,kiad,bizonylatok

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd okt. 21, 2008 10:48 am

Sziasztok!

Mindenki leírt már minden érvet, nekem csak  megütötte a fülem(szemem) hogy a "sikkasztás lehetőség melegágya", ahogy Hvanna fogalmazott. Arra azért kiváncsi lennék, hogy adva van egy két személy által alapított kft, kocsmát üzemeltetnek, az egyik csak csendestárs, az üzletben a másik dolgozik, itt akkor kitől sikkasztanak el pénzt? Az oké, ahol külön pénztáros és egyéb személyzet is van, de ez kicsit sarkos megfogalmazás, azért vannak árnyalatnyi nüanszok.

Csak a kis ördög íratta velem, egyébként további szép napot mindenkinek. Jutka

garbo50

Bev,kiad,bizonylatok

HozzászólásSzerző: gyula741220 » kedd okt. 21, 2008 10:49 am

Köszönöm a válaszokat!

Nem vállalalok be ilyet, én is úgy gondoltam, hogy kell a bev, kiadási pénztárbizonylatokat vezetni.

Sajnos rám mint könyvelőre hárul ez a feladat, hogy vezessem.

gyula741220

Következő

Vissza: Számvitel