Adófórum

Adózási és számviteli információk

szervizszámla könyvelése

Számvitel

szervizszámla könyvelése

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Számvitel szempontjából hogyan kell helyesen könyvelni véleményetek szerint az alábbi tartalmú számlákat:
1) gépjárműszerviz, fénymásológép szerviz: A számlán felsorolva a felhasznált anyag||kiszállás||munkadíj. Ez anyagjellegű szolgáltatás (52) vagy külön a felhasznált anyag (51) és külön a munkadíj||kiszállás (52)
2) Bútorlapok|| darabolás pl.: polcoknak||élfóliázás: kérdés hasonló az előzőhöz.

Köszi: P.Zsuzsa

zspotorke

szervizszámla könyvelése

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. jan. 25, 2007 12:35 am

Én 52 anyag jellegű  szolgáltatásra  könyvelném,  mind  a két  kérdés  szerintit.  Viszont,  ha  nagyobb  összeg  az  anyag,  és  elenyésző  a szolgáltatás,  akkor  érdemes  szétszedni,  mert  az  anyagköltség  a  helyi  adó  alapját  csökkenti.  Üdv  Rozalinda!
Rozalinda

szervizszámla könyvelése

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 25, 2007 12:37 am

Szia Zsuzsa!

Az anyagot nem szabad külön anyagköltségként könyvelni. A főtevékenység (javítás, darabolás) sorsát osztja, tehát szolgáltatás.

madora100

szervizszámla könyvelése

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 25, 2007 12:44 am

Rozalinda!

Nem az anyag értéke határozza meg, hogy hova könyveljük a szervizszámlán külön tételben kimutatott anyagot. A javításhoz felhasznált anyagot  nem a szolgáltatást igénybe vevőnél számolandók el anyagköltségként, hanem a szolgáltatást nyújtónál, még akkor is, ha azok értékét a számlában külön tételként feltüntetik.

madora100

szervizszámla könyvelése

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jan. 25, 2007 12:52 am

Sziasztok!

Én is úgy tudtam mint Madora, de egy frisebben végzett kolléganőm Rozalinda véleményét osztja, pontosan az iparűzési adó miatt.

Szerintetek ha a második kérdésben szereplő polcvásárlás az elsődleges cél, akkor előfordulhat, hogy anyagköltség a teljes számla a darabolással stb. együtt, mert azt tekintem a" főtevékenységnek" azon az alapon, hogy polcnak vettem a bútorlapot (ebben a számlában jellemzően magasabb az anyagköltség)

Köszi: P.Zsuzsa

zspotorke

szervizszámla könyvelése

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jan. 25, 2007 1:01 am

Szia Madora!

Biztos egyszerre írtunk, mert a 3.# válaszod szerint az én 4#kérdésem már értelmetlen is.

P.Zsuzsa

zspotorke

szervizszámla könyvelése

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 25, 2007 1:38 am

Abban az esetben lehet az áru beszerzési értékét a megmunkálás költségeivel a készletszámlán növelni, ha az értéknövelő munkákat más vállalkozóval, bérmunkadíj ellenében végeztetik el. Az új Szt. 48. §-ának (3) bekezdése szerint az eszköz használati értékét növelő munkafolyamatok, illetve megmunkálás ellenértékét jelentő bérmunkadíjat az eszköz bekerülési értékeként kell figyelembe venni, azaz - ez esetben - a bérmunkadíjjal az áru 2. számlaosztályban kimutatott értékét kell növelni. Amennyiben a faanyagot az üzletben méretre vágatjátok, élfóliáztatjátok, akkor anyagköltségek között kell elszámolni. (vagy tárgyi eszköz) Ha a megvásárolt faanyagból saját üzemben, vagy műhelyben állítanak elő polcot, akkor saját termelésü készletként kell nyilvántartásba venni.

madora100

szervizszámla könyvelése

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. jan. 25, 2007 1:42 am

Sziasztok!

Madora és Rozalinda! Köszönöm a válaszokat mindkettőtöknek.

P.Zsuzsa

zspotorke

szervizszámla könyvelése

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. jan. 25, 2007 11:31 pm

Vicus!

Helytelen az eljárásod és az ipa alapjának ellenőrzésekor problémád lesz belőle.

madora100

Következő

Vissza: Számvitel