Adófórum

Adózási és számviteli információk

szigorú számadási kötelezettség

Számvitel

HozzászólásSzerző: sz.ili » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziaztok! Kérlek benneteket segítsetek, nem értem a számviteli tv 168 §-át.

168. § (1) A készpénz kezeléséhez, más jogszabály előírása alapján meghatározott gazdasági eseményekhez kapcsolódó bizonylatokat (ideértve a számlát, az egyszerűsített számlát és a nyugtát is), továbbá minden olyan nyomtatványt, amelyért a nyomtatvány értékét meghaladó vagy a nyomtatványon szereplő névértéknek megfelelő ellenértéket kell fizetni, vagy amelynek az illetéktelen felhasználása visszaélésre adhat alkalmat, szigorú számadási kötelezettség alá kell vonni.

Most akkor mi is tartozik ide a számla, egyszerűsített számla és nyugtán felül. Pl a felvásárlási jegy, vagy esetleg szállító jegy is? Szerintetek? sz.ili

sz.ili

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. szept. 22, 2008 1:00 pm

A vásárolt: bevételi, kiadási pénztárbizonylattömb, az időszaki, vagy napi pénztárjelentés, a banki készpénfelvételi utalvány tömb, a szállítólevél tömbök, menetlevél tömb,  .. legalább is, ami az én gyakorlatomban előfordul..  s gyakorlatilag szerintem még minden olyan sorszámozott nyomtatvány, ami az adott cégnél valamilyen gazdasági eseményhez rendszeresített.. (van aki használ vegyes könyvelési bizonylattömböt.... ha én használnék ilyet azt is ide venném. Üdv.
mazsi5

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. szept. 22, 2008 2:29 pm

Szia!

A kp.forgalommal kapcsolatos: kiadási, bevételi ptárbizonylat tömbök, ha használ ilyet a vállalkozás, a pénztárjelentés, a szállítólevél tömb, ha ilyet is használ. Persze ezek lehetnek számítógépesek is, akkor pedig a program kell hogy biztosítsa az elszámolhatóságot. A vállalkozás nagyságától is függ, hogy mit vonnak be a szig.számadásba, mert menetlevelet pl. felesleges akkor, ha 1 gk. van, azt is csak az ügyvezető használja (mert az egész vállalkozás egy kétfős kis Bt, ahol a beltag dolgozik csak). A vegyes könyv.bizonylatot  se tudja bevonni szig.számadás alá, ha pl. azt a külső könyvelő cég vásárolja meg, és használja fel. Visszaélni vele úgyis csak a könyvelő tudna. Szóval a vállalkozás méretétől, jellegétől, a számviteli politikában és a szerv. és műk.szabályzatában  leírtaktól is függ, hogy mit kell szigorú számadás alá vonni.

Üdv:Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. szept. 22, 2008 2:40 pm

Szia !

Én még bevonnám  a szig. számadásu körbe az étkezési jegyet, és  az üdülési csekket .( sorszámozott ) és az átutalásos  számlázáshoz használt  számlatömböt.

Üdv:hvanna

hvanna

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. szept. 22, 2008 2:52 pm

Sziasztok!

A számlát persze, de az nem volt kérdés, mert írja a beidézett paragrafus is. Teljes körűen pedig úgysem tudjuk felsorolni, mert kérdés, hogy van-e egyáltalán étk.utalvány, üdülési csekk, ráadásul ha mindig csak az azonnal kiosztásra kerülő mennyiséget vásárolják meg az étk.utalványból (erre is bőven van példa), akkor minek a szig.számadás, ha még aznap (vagy esetleg másnap) ki is osztják, és a dolgozók átveszik sorszám szerint. Üdülési csekkből sem szokás "bekészletezni", hanem megveszik, kiosztják, dolg.aláírja, milyen sorszámú, értékű csekket kapott, és kész.

Kérdés, hogy ev-ről van-e szó, vagy vállalkozásról. Van-e alkalmazott, vagy nincs, stb. Mert egy vállalkozásnál a szerv.és működési szabályzatnak kell tartalmaznia a használt bizonylatokat, a beszerzési metodikát, a szig.számadás alá vonást (esetleg még bizonylat mintatár is van), a nyilvántartásáért, kezeléséért felelős személyeket, stb. De ev-nél ugye kicsit más a helyzet, ott nem beszélhetünk ilyen szabályzatról.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: hvanna » hétf. szept. 22, 2008 3:06 pm

Szia Böbe !

Én azért irtam igy a válaszomat, mert  az én cégemcél  pl:100.150 e Ft értékü étkezési jegy is van néha készleten, ahol 100-300 dolgozó van, az üd,csekket hónapokig nem veszik át  akadályoztatás miatt mert tartósan beteg, vagy vidéki, vagy kismama, stb. 

Ezt az oldalt a nagy foglalkoztatók könyvelői, számvitelesei is olvassák.

Üdv:hvanna 

hvanna

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. szept. 22, 2008 3:16 pm

Szia Hvanna!

Nyilván olvassák a nagy foglalkoztatók szakemberei is, de gondolom nem igazán náluk lehet ez gond, hiszen a nagy cégeknél erre kimunkált szabályzat és gyakorlat van. Inkább az két tagot számláló, vagy néhány fős pici vállalkozások problémája lehet ez. De a tapasztalatok, a gyakorlati megoldások megosztása mindenképpen nagyon hasznos. Tehát nem a válaszod ellen írtam (hiszen nem is válaszként jelöltem), csak arra szerettem volna rávilágítani, hogy a kérdést kellene pontosítani. Hiszen sok függ a körülményektől: egyéni váll.-e vagy társas, mennyi alkalmazott van, van-e étk.jegy juttatás, stb,stb.

Pontosabb kérdésre pedig pontosabb választ tudunk adni.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: radri » kedd szept. 23, 2008 6:04 am

Sziasztok!

Kisvállakozásnál szerintem alapvetően a pénzmozgással járó bizonylatokat kell szigorú számadásúként kezelni. Pl: számlatömbök, bevételi és kiadási pénztárbiz, felvásárlási jegy, nyugtatömb.

Attól is függ mivel foglalkozik a cég. Fuvarozónál a szállító és menetlevél is szigorú számadású, de ha valaki pl kiszállít egy mosógépet és azért ír szállítólevelet, hogy legyen papír amin átveszik tőle, annak felesleges ezt a tömböt szigorú számadásúként kezelni.

Gyakorlatban én ezt látom és eddig nem volt probléma.

Nagy cégeknél nyilvánvalóan más a helyzet.

Üdv: Adri

radri

HozzászólásSzerző: sz.ili » kedd szept. 23, 2008 6:39 am

Sziaztok! Számomra a szavaitokból az derül ki, hogy az ideértve...... kívül tulajdonképpen a cég dönti el, hogy mit tekint szigorú számadású bizonylatnak. De akkor az APEH mibe köthet bele. Mert eddig csak a számla és nyugta volt az, amit nézett. Adri nyilván egy átadás-átvételre szolgáló szállítólevél nem tartozik ebbe a körbe, de ha a szállítólevél is ide tartozik, akkor legyünk sarkosak? sz.ili
sz.ili

HozzászólásSzerző: garbo50 » kedd szept. 23, 2008 7:24 am

Sziasztok!

Alapvetően, ahogy többen is írtátok a szigorú számadású nyomtatványok körét a belső szabályzat határozza meg. Tehát először is azt kell megnézni mit tartalmaznak ezek, A számviteli rendnek kell tartalmaznia, hogy a cég, legyen az kicsi vagy nagy, milyen bizonylatokat használ a gazdasági folyamatainak lefedésére,  ezeknek egy mintáját is  csatolják a szabályzathoz. Ezek közül melyek azok , amik a visszaélési lehetőség kizárása miatt szigorúan kezelendők.  

Tehát először van a kabát (szabályzat) azután a gomb (nyomtatványok köre), vagy nem

Az üdülési csekk, étkezési jegy, közteherjegy ..stb,ezek nem nyomtatványok ezek értékcikkek ( fizető eszközök) ezek őrzéséről, felhasználásáról,  szintén belső szabályzatban kell rendelkezni.

Üdv.

garbo50

Következő

Vissza: Számvitel