Adófórum

Adózási és számviteli információk

nyitómérleg

Számvitel

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: ibatisz » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Valaki segítsen nekem. Most fogok elkezdeni könyvelni és egy tök vagyok mert nem tudom a nyitómérleg összeállítani.

Hogyan kell? Tudtok e valami sémát küdeni.

Köszi, B.I. 

ibatisz

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: MonokiM » pén. aug. 15, 2008 11:32 am

Szia B.I.

Miért kell neked augusztusban nyitómérleg? Mérlegfordulód van? Előtársasági szakaszt zársz/nyitsz?

A nyitómérleg az előtte lévő szak zárómérlegére épül.

Üdv.: Margit

MonokiM

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. aug. 15, 2008 1:54 pm

Szia B.I.!

Nyitómérleget kell készíteni akkor is, ha az evás bevételi nyilvántartásos cég visszakerül a számviteli törvény hatálya alá. Úgyhogy igaza van Margitnak, amíg nem tudjuk pontosan miről van szó, addig segíteni sem nagyon tudunk.

Üdv. Kata

kovalkata

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: ibatisz » pén. aug. 15, 2008 3:16 pm

Sziasztok, köszi, sajnos elvállaltam valamit, amit azt hittem, hogy meg tudok csinálni. Egy csomó lemaradás van és szeretném már az új évet jól kezdeni. Egy sima Bt. A számivtli kézikönyvben esetleg találok valamit? Eddig csak úgy beadták a bevallásokat, sima "összeadással" és félek egy esetleges ellenőrzéstől aztán én húzom a rövidebbet.

Igy már talán tud valaki segítenil, eddig csak naplófökönyvet csináltam.

Ha esetleg tudtok valamit "lécci"segítsetek.

Üdv. B.I. 

ibatisz

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: ibatisz » pén. aug. 15, 2008 3:17 pm

Még valami, gyakorlatban még nem csináltam kettőst, ez az én nagy bajom. B.I.
ibatisz

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: szaboicus » pén. aug. 15, 2008 4:22 pm

Szia!

? évre kell visszadolgoznod?ZÁró=NYitó, Eszközök=Források  elvét be kell tartanod.Még akkor is, ha az egészet önellenőrizned kell.Ezeket kell a meglévő nyilvántartások,leltárak,bevallások alapján összeállítani.Egyáltalán van vmilyen könyvelő programod?Eddig aki könyvelte, milyen adatokat adott át?Könyvvizsgálót alkalmazott-e a cég?(kellett-e neki?)Kicsit Bővebben írj.Ha tudunk segítünk.Üdv.Icus.

szaboicus

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. aug. 15, 2008 4:58 pm

Szia B.I!

Először is, új évet kezdesz, tehát ez esetben nyitó mérleg nem kell. Meg kell nyitnod az évet az alapján a főkönyvi kivonat alapján, amit az előző könyvelő a záró főkönyvi kivonatnak nevezett. Minden főkönyvi számlát úgy kell nyitni, ahogy azon van. Ahogy Icus is írja, sok főkönyvi számlát le kell egyeztetni az analitikus nyilvántartásokkal. Pl. 384 elszámolási betétszámla egyezik e a bankkivonat 01.01-i nyitó egyenlegével. A házipénztár záróegyenlege egyezik e a pénztárjelentés záróállományával. Ez lesz a nyitóéréked. A tárgyi eszköz kartonokon elszámolt écs, bruttó, nettó egyezik e az 1-es számlaosztályban lévő főkönyvi számlákkal. A 4-es számlaosztályban lévő apehhal szemben fenálló kötelezettségek (követelések) egyeznek e az apeh folyószámla kivonattal. A nyitás után rendezendő tételként pl. a 2007-es mérleg szerinti eredményt át kell vezetned ereménytartalékba. És így szépen végigmennimindenen, amit az előző könyvelőtől kaptál. Ha eltérést tapasztalsz, javaslom foglald egy feljegyzésbe, amit az ügyvezetővel alá is iratsz. Reméljük nem lesz olyan hiba benne, amit nem lehet egyszerűen korrigálni, de így valóban nem tudunk segíteni, mert nem látjuk mi az amit kaptál, és mit kell majd csinálnod. De remélem ez is segített amit leírtam, és szerintem nyugodtan kérdezz menet közben, mert a konkrétabb dolgoknál jobban tudunk segíteni.

Mindenképp javaslom én is hogy szerezz be egy egyszerűbb kettős könyvelő programot, mert kézzel ezt már igen nehézkes csinálni.

Üdv. Kata

Ja és ne feledd, mindannyian kezdők voltunk valamikor, és most itt tartunk. :-)  

kovalkata

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: ibatisz » szomb. aug. 16, 2008 7:18 am

Szia Kata!

Köszi a segítséget, de én se zárómérleget, semmit nem kaptam. Majd valahogy próbálkozom. Egyébként

van könyvelőprogramom. Tudod az a fő bajom a nyitásnál, hogy a naplófökönyvben nincsenek főkönyvi számok, de remélem a számviteli kézikönyvben megtalálom. Valahogy majd csak megbírkozom vele.

Nem tudsz valamai olcsó könyvelőprogramot?

Üdv. B.I. 

ibatisz

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szomb. aug. 16, 2008 8:34 am

Szia

Hogyan állították össze  a beszámolót és a 29-est főkönyvi kivonat nélkül. Te szegény! Akkor pl. tárgyi eszköz nyilvántartásod sincs, és semmi más analitika. (vvő, száll. stb).

A nyitás nagyon egyszerű:

T Eszközszámlák / K Nyitómérleg ((491)

T Nyitómérleg      / K Forrásszámlák

http://www.jgytf.u-szeged.hu/tanszek/kozmuv/nagy/segedanyag/szamvitel2.doc

Figyelmedbe ajánlánam az Rlb-t , én nagyon szeretem,  (ezt is használom, meg mást is, de ezt ajánlanám), könnyű kezelni, még a felhasználói kézikönyvet is laig kell kinyitni. A kettősben benne van a bér és tárgyi eszköz, bevallások feladhatók belőle (áfa, 08, 1041, nyenyi, kilépő papírok, igazolások)

A demot le tudod tölteni: www.rlb.hu (az ára is nagyon baráti- 100e alatt, és az éves frissítési díj is)

Üdv:Nelly

tothkornelia69

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: kovalkata » szomb. aug. 16, 2008 8:42 am

Szia,

Én is a RLB-t ajánlom neked, nagyon sokan meg vannak vele elégedve. Ha csak a kettős könyvvitel részét rendelet meg, akkor nem kell az egész csomagot kifizetned, és jócskán megúszod az alatt is, amit Nelly mond. Ha az Rlb-be nyitsz, ott látni is fogod jó e, mert jelzi a két oldal egyezőségét, és amíg az eszköz forrás oldal nem egyezik, addig valamit még biztosan kihagytál.

Egyégként akkor kénytelen leszel abból összehoznod a nyitó főkönyvi adatokat, amid van. És mindenképp írd meg egy feljegyzésbe és írasd alá a cégvezetővel, hogy te ezért a nyitásért nem vállalsz felelősséget.

üdv. Kata

kovalkata

Következő

Vissza: Számvitel