Szia! hát ilyen nincs is minden nap.
A végén kezdem .
Átadott eszköz nettó értéke 8,5 M Ft.Az átadott eszköz nettó értéke a 811 -es számlán van(Társaságba bevitt eszközök nettó értéke.)
T811 K 13,v14
T 139, vagy 149 K 811,az eszköz kivezetése.
A 10 M Ft könyvelése,Átadott eszközök társasági szerződés szerint
T 17 Tulajdoni részesedést jelentő befektetések,részesedések
K 981 Társaságba bevitt eszközök létesítő okíratban meghatározott értéke.
Mindenképpen a társasági szerződés dátumával könyvelném.
Szerintem ÁFÁ-s
Más véleményére is kíváncsi lennék,de látom nem kapós a kérdés.
Üdv.Panni
Szia! Anikónak igaza van.A 811-el egy elírás történt.de a szöveges részben már a jó helyét jelöltem a számlaszámnak.Bocsi.A társasági szerződés szerinti részesedéssel is.egy lépést. átugrottam.Az ÁFA-ban nem voltam biztos,azért kértem más véleményét is.Számlát nem állítasz ki.mert a társasági szerződés alapján könyvelsz.A könyvelési tételeket a társasági szerződés dátumával csinálod.Ha a cégbírósági bejegyzés megjött,a bejegyzés dátumával könyveled a következő tételt T 17 K 322 10M Ft.Akkor lesz részesedésed,ahogy Anikó írta.Vegyesben könyveled az egészet.
Panni
Szeretnék csatlakozni az előző témához.
Nekem is vannak gondjaim az appporttal. Ha kivezetem a könyvekből- és apport listát készítem, az áfát az átadónak akkor kell megfizetni?
A cégbejegyzés későbbi időpont általában . Akinek átadom az eszközt akkor az mikor igényli vissza az áfát? Amikor a cégbírósági bejegyzés megérkezik?
Tehát ha jól értettem nem kell számlát kiállítani.
Vagy 2008-tól nincs áfa az apportnál? De ha bejelentkezett az értékesítés, és bérbeadásnál áfára? akkor igen?
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég