Adófórum

Adózási és számviteli információk

értékvesztés -behajthat.követelés

Számvitel

HozzászólásSzerző: htagnes » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

2007. évben behajthatatlanná minősítettünk egy vevői követelésünket. Végrehajtói papírunk van róla. A követelésre értékvesztés volt elszámolva 2006-ban. ami a 2007 . évben mint nyitó tétel szerepel a 315-ös főkönyvi kartonon. Ha kiakarom vezetni a követelést ( T 8691/  K 311) , akkor mit kell az értékvesztéssel csinálnom? Társasági adóalapot módosít? A behajthatatlan vebőköveletelés leírása tudom, hogy 2005 . évtől nem növelő tétel már.  De mi a helyzet számvitelileg és tao tv. szerint az értékvesztéssel?

Válaszokat köszönöm! Ági 

htagnes

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. ápr. 23, 2008 1:14 pm

Szia Ági! Ezek szerint korábban, amikor értékvesztést számoltatok el rá, akkor még nem minősült behajthatatlannak, s az értékvesztés elszámolásának évében növeltétek a tao.alapot. 2007-re meg lettek azok az iratok, mely alapján az sztv. alapján behajthatatlan követelésnek minősülhet.

Én egyszerűen a 3-as értékvesztés számláról visszaírnám az értékvesztést (tehát bevételként elszám.) és aztán kivezetném mint behajthatatlant, tehát egyéb ráf.-ként.  A bevételként elszámolt értékvesztés visszaír.szerintem tao.alap csökkentő az elszámolás évében,  a tényleg bahjthatatlan követelésként elszámolt egyéb ráford. viszont nem tao.alap növelő. 

Értékveszt.visszaírás: T 3.. értékvesztés / K 96.. Követelések visszaírt értékvesztése.

Aztán: 311 Belf.vevő K/ 869.. Behajthatatlan követelés T 

Üdv. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: zfa » hétf. ápr. 28, 2008 4:17 am

Nem szabad az értékvesztést visszaírni, csak ha a mérlegkészítéskor a vevői követelés fennáll és úgy itélik meg, hogy az előző évi értékeléshez képest több a vaárhatóan befolyó összeg! Itt már a követelés leírásáról van szó. Az értékvesztést a vevővel össze kell vezetni. A könyv szerinti értékét (az összevezetés után a vevő egynlegét) kell átvezetni a behajthatalan követelések közé.Ez akár 0 is lehet, ha már 100%-ban értékvesztést képeztetek. A 869-en levő összegtől függetlenül a kapott papír alapján a teljes behajthatatlan követelés összegét vonhatod le az adóalapból. Szerintem ez most nem egy egyszerűen alkalmazható része a tv-nek.Mindig mindent bonyolítunk...

Aranka

zfa

Vissza: Számvitel