Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyesület könyvelésénél elfogadott a naplófőkönyv?

Számvitel

HozzászólásSzerző: elemem » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Egyesület könyvelésénél elfogadott a naplófőkönyv? Olyan keveset lehet erről hallani, ti biztos gyakorlottabbak vagytok ebben. Pénztárkönyvet kell vezetni, gondolom. Naplófőkönyvvel még nem dolgoztam, ha van valakinek ilyen irányú tapasztalata, köszönöm, ha megosztja velem!

Köszi!

elemem 

elemem

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. márc. 29, 2008 3:12 pm

Az egyesület a számviteli tv. hatálya alá tartozó egyéb szervezet, aki egyszeres könyvvitelt vezethet, ha akar. Az egyszeres könyvvitel: Naplőfőkönyv, s tartalmára az Sztv.vonatkozik.  A pénztárkönyv nem elégíti ki az egyszeres könyvvitel kívánalmait. Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: HIDNA » szomb. márc. 29, 2008 3:13 pm

Ha adsz email címet, az erről szóló rendeletet el tudom küldeni. Ebből pontosan meg tudod állapítani az egyesületre vonatkozó könyvvezetési módot.

Egyébként 99%-os valószínűséggel elegendő a naplófőkönyv, de választható a kettős könyvvitel is. Én egy sport egyesületet könyvelek, kettős könyvvitelben. Azért választottam, mert ebből nagyon egyszerű a beszámolót és eredménylevezetést elkészíteni.

Klári

HIDNA

HozzászólásSzerző: elemem » szomb. márc. 29, 2008 3:41 pm

Szia, Klári!

E-mail cím, amire küldheted a rendeletet: info@tardihaz.hu.

A beszámolót kell valahová küldeni? Vagy csak legyen meg nálunk?

Valóban aggaszt, hogy egyszeresben hogyan működik az écs elszámolás, hogy fog összeállni a beszámoló. Én is kettősben dolgozom egyébként, csak itt már vannak megkezdett anyagok, célszerű azt folytatni, azt hiszem.

elemem

elemem

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. márc. 29, 2008 3:51 pm

Az egyszeres könyvvitelz  vezető egyéb szervezetnek a beszámolóját nem kell sem letétbe helyezni (cégbír.), sem közzétenni(Ig.M.).
melcsi62

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. márc. 29, 2008 4:02 pm

Sziasztok! Szia Melcsi!

Teljesen igazad van - annál is inkább, mert az Egyesületeket nem a cégbíróság "kezeli", hanem a bíróságok.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » vas. márc. 30, 2008 5:41 am

Sziasztok! Az Egyesületeknek is van közzétételi kötelezettségük, csak nem az igazságügyi minisztériumba kell beküldeni, kiteheteik az Önkormányzatnál a falitáblára, közzétehetik újságban, vagy neten is ezt a záró beszámolóban az elnök elmodja, hogy milyen formában a jegyzőkönyvük szokta tartalmazni én így tudom. Üdv: Márti
viragmarta60

HozzászólásSzerző: fgy_ado » vas. márc. 30, 2008 9:42 pm

Mártit annyiban pontosítom, hogy nem a jegyzőkönyvnek kell tartalmaznia, hanem az egyesület alapszabályának a közzététel módját.

További kiegészítésem pedig csak akkor igaz, ha az Egyesület közhasznú, vagy kiemelten közhasznú, akkor közhasznúsági jelentést is kell készítenie, továbbá, ha kaptak egy százalékot, akkor arról a beszámolóban és a közhasznúsági jelentésben külön el kell számolni, és az SZJA felhasználást nyilvánosságra kell hozni.

Üdvözlettel:

fgy 

fgy_ado

HozzászólásSzerző: alexa7201 » hétf. márc. 31, 2008 6:20 am

Szerintetek egy már meglevő egyesületnél honnan tudom, hogy melyik könyvvezetést választották? Az Apeh bejelentőn nem találtam.
alexa7201

HozzászólásSzerző: boborgabor » hétf. márc. 31, 2008 7:31 am

Szia Alexa7201!

Az Egyesület számviteli politikájában meg fogod találni, ugyanis ott rögzíteni kell a könyvvezetés módját!

Ha nincs, nekik vagy a megalakulástól számítva nem telt le a 90 nap /kevesebb mint 90 naoja működlk/ vagy sürgősen pótolják!!!

Üdv: Gabika

boborgabor

Következő

Vissza: Számvitel