Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adójegyes termék leltára

Számvitel

Adójegyes termék leltára

HozzászólásSzerző: linda26 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy milyen módszerrel lehet kiszámolni a cigaretta évvégi leltár értékét.

Külön könyvelem az árbevételt és a beszerzést is. A beszerzési számlán egy érték szerepel, adójegyes és fizetendő megegyezik. Ez akkor a beszerzési ár és erre kell számolni 7% árrést, az lesz az eladási ár? 

A 20%-os árunál nincs gondom. Nyitó||Beszerzés-Értékesítés osztva az árréssel= Záró

Előre is köszönöm a segítségeteket!

linda26

Adójegyes termék leltára

HozzászólásSzerző: violetta01 » szer. márc. 26, 2008 2:49 pm

Szia Linda!

Nálam a leltár úgy számítódik, hogy a leltározott tételek mennyiségét megszorzom a beszerzési árral és összeadom.

Jó hogy külön könyveled az árbevételt és a beszerzést. Vagy van aki nem?

Üdv. Ibi

violetta01

Adójegyes termék leltára

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. márc. 26, 2008 3:17 pm

Némileg egyetértek Ibivel, mivel a leltározott érték az értékelés alapja.

A számviteli alapelvekkel összhangban, a számviteli politika részeként vagy annak mellékleteként a vállalkozásnak a számviteli törvénynek megfelelően el kell készítenie

-az eszközök és források leltárkészítési és leltározási szabályzatát,

-az eszközök és források értékelési szabályzatát,

Például:

Az árukészletek értékelése beszerzési áron történik. Év közben sem mennyiségi sem értékbeni nyilvántartást nem vezetünk, beszerzéskor az eladott áruk beszerzési értéke számlán számoljuk el. Év végén a leltározás kötelező, az árukészletet az utolsó beszerzési áron állítjuk be a mérlegbe.

Nos csak ezt a szabályzatot kellene megnézned az értékeléshez és e szerint eljárnod.( feltételezem ez kissé hiányos ezért a gond)

Ahhoz, hogy a valódiság elve érvényesüljön a leltárkészletnek a valódi beszerzési áron kell szerepelnie. Ezt utólag a számlák alapján tudod a leltárba beírni, mindig az utolsó beszerzésből kiindulva. Nálam ez azért nem okoz gondot, mert eleve így veszik fel az ügyfeleim a leltárt. A dohányterméknél a 7 % már rég nem aktuális, hisz attól függ kitől szerzik be az árut, ez lehet a gyakorlatban akár 2-3-4-5 %.

Üdv.

garbo50

Adójegyes termék leltára

HozzászólásSzerző: linda26 » szer. márc. 26, 2008 5:35 pm

Sziasztok!

Tudom, hogy így kell/kellene csinálni, de sajnos a gyakorlat nem mindig ez. Vettem át olyan könyvelést, hogy egy kis boltnál 1,6M Ft cigaretta készletet lehetett volna számolni, mert nem volt arányban a bevétel és a beszerzés.

Azt nem tudom megállapítani, hogy a beszerzési számlán szereplő adójegyes érték az az árréssel növelt érték-e? Az eladási ár kiderül-e valahonnan?

Köszi! 

linda26

Adójegyes termék leltára

HozzászólásSzerző: garbo50 » szer. márc. 26, 2008 6:13 pm

Szia !

A számlán ( persze ismerni kellene a szállítót- Tobbacco- JTI- Vimpex..... stb,mert némileg eltérő a számlázási mód) két ár szerepel, de ha megnézed az értéket beszerzési árral van kiszorozva. Például ( nem épp az aktuális ár ) Pall mall beszerzési ára 481.80 a tobacco számlán az eladási ára ennek 510.- Ft, ezen kell az üzletben értékesíteni, de a vállalkozó 481.80-at fizet érte.

Magyarul mindkét árat fel kell tüntetni a számlán, de a kisebbik a beszerzési ár. Persze előfordul, hogy nem minden szállító tünteti fel mindkét árat, pedig ez a tv-i előírás.

Üdv.

garbo50

Adójegyes termék leltára

HozzászólásSzerző: linda26 » csüt. márc. 27, 2008 6:57 am

Szia!

Ez a gondom, mert két különböző szállító számláját néztem meg és egyiken sem szerepelt 2 ár. Remélem, jól gondolom, hogy nem ez az eladási ár.

linda26

Adójegyes termék leltára

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. márc. 27, 2008 7:26 am

Szia!

Ha a számláról írsz egy márkát( lehetőleg mindennapi- pl sophianae, bond.....) és a hozzátartozó feltüntetett árat jobban megtudom állapítani melyik ár szerepel, de a logika szerint ez a beszerzési ár, mert miért strapálná magát a szállító, hogy az eladási áron kiszorozza a számlát( bár megjegyzem ilyen is van-  a jobbak mindkét értéket  feltüntetik) Azért ha megírod, a nyugalmad érdekében megpróbáljuk helyretenni ezeket az árakat.

Üdv.

garbo50

Adójegyes termék leltára

HozzászólásSzerző: linda26 » csüt. márc. 27, 2008 9:35 am

Szia!

Köszönöm, hogy próbálsz segíteni!

Sajnos egyszerű márkát nem találtam, Davidoff Gold vagy Gauloises Blue márkát vett.

Üdv: Linda

linda26

Adójegyes termék leltára

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. márc. 27, 2008 9:59 am

Hát az én ügyfeleimnél ilyen spéci márka nem szerepel, úgy látszik ez az ügyfél a felsőtízezer ellátója, főleg hogy előzőleg írtad, hogy több, mint egymillió a dohánykészlete  ( vagy rosszul olvastam) és egyszerű márkát nem tart.

Nos még egy dolog ami segíthet, ha fillér is szerepel az árban akkor tuti beszerzési ár, mert az adójegyes termékek eladási ára fix hogy ft-ban vannak megállapítva ( 580.-, 510.-,520.-....)

Így nehéz valóban segíteni. Az adójegyes termékekről egyébként a kezdetek óta kell egy külön dohánytermék szállító-nyilvántartást vezetni, ahol a boltos a napi (heti) beérkező számlát felvezeti beszerzési és eladási áron is. Ezt kérhetik ellenőrzésnél a vámosok, felleltározhatják a dohánykészletet és ez alapján megtudják állapítani, a valós eladást, vagyis az van e beütve a gépbe, aminek lennie kell.Tudom ezt sem vezetik nagyon sok helyen, én csak a lehetőségeket említem.

Üdv.

garbo50

Adójegyes termék leltára

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 27, 2008 10:06 am

Szia Böbe! Én erről a nyilvántartásról nem is hallottam. Azt hiszem nem vagyok egyedül.Ha lesz időd, egy kicsit bővebben légy szives tájékoztatni. Köszönöm Ani
adotanacs

Következő

Vissza: Számvitel