Adófórum

Adózási és számviteli információk

Faktor elszámolás

Számvitel

Faktor elszámolás

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. jan. 18, 2008 10:51 pm

Szia WinZol!

Egy régebbi válaszomat idemásolom, hogyan működik nálunk a dolog.

"Tehát:

-számlázunk a vevőnek(311/911-467)

-engedményezési szerződéskor: Szt-ből indultam ki, amit Zsuzsa is írt, az eladott követelés egyéb ráfordítás 862/311 könyv szerinti értéken, egyéb bevétel és követelés előírása a szerződésben elismert értéken 368/962.

-ezt követően a faktorcég az átruházott követelés 80 %-át utalja, ekkor :384/368

-faktordíj évi 12%, kamat pedig nálunk havi 1%.

-amikor a multi(eredeti vevő) utal a pü-i rt-nek, az rt egy elszámolást készít számunkra, melyben a finanszírozott napokra kiszámolja a kamatot és a faktordíjat, valamint a kompenzált összegeket. (A multi az ő szállítói számláit (marketing, bónusz, születésnap stb ), és visszáru számláit levonja a faktorcégnek átutalt összegből.) A maradék 20%, amit a faktorcég visszatart kerülnek elszámolásra(kompenzálásra) ezek az összegek. A fennmaradó összeget (ha||), átutalja részünkre. Elszámoláskor tehát: faktordíj 533/368, kamat 87/368, a maradék összeg átutalása pedig 384/368.

-A 368 egyenlege ekkor még nem nulla, hiszen ott van a 311 K oldalán a vevői visszáru, valamint a 454-en a különböző ktgek (marketing, és egyebek). Mi analitikát vezetünk, a pénzügyes feladata, hogy leegyeztesse a faktor elszámolását, a nyilvántartások összegzése után kerülnek át a következő tételek összevontan a 368-ra amelynek így jó estben 0-ára kell kifutni. Visszáruk: 311/368, ktgek 454/368. Ezekről a kompenzálásokról a multi kompenzálási értesítőt is küld. Mondanom sem kell, nagyon sokszor nem egyeznek az elszámolások, ez nálam évente több ezer tételt jelent, ezért is választottam, hogy az időszakos elszámolások alapján könyvelem ezeket a sallangokat összevontan

-Még hozzáteszem az éves egyeztetésnél kértem a pénzügyi cég éves összesített kimutatását a faktor és kamatdíjakról, hogy mennyit írtak számunkra elő tárgyévben, mire ők azt válaszolták, írjam meg mennyit fizettünk szerintem, és ők minden további nélkül elfogadják az általam kimutatott értéket. (És PSZÁF által felügyelt cégek ha jól tudom ezek a pénzügyi vállalkozások.)

Idáig jutottam, figyelem a további ötleteiket,

Még csak annyit, Áfa vonzatuk nincs, csak annyiban érinti az áfát, hogy az olyan ktgek áfáját meg kell osztani, ami ezt a tárgyi mentes bevételt is érint.(pl :írószer, telefon, posta és bér ktg járul hozzá, de ez utóbbi kettőnél egyáltalán nem jön szóba áfa, 2007-től viszont úgy tudom a megosztással egyáltalán nem kell bíbelődni)."

A visszkeresetes és az elkülönített bankszlás már papíron nagyjából összeállt, majd holnap itt folytatom a válaszom. Fáradt is vagyok, nyakamon néhány befejezetlen áfa, én meg csak "fórumozgatok". Egy kicsit ez a kompenzációs ügylet megbolondítja az egészet!

Jó éjt Mindenkinek! Holnap találkozunk!Nelly

tothkornelia69

Faktor elszámolás

HozzászólásSzerző: Túriandi » hétf. jan. 21, 2008 7:34 am

Köszi a válaszakot, kiegészítésként annyit tennék hozzá, hogy a szerződésben az áll, a Faktor az Ügyfél számára faktoring szolgáltatást nyújt, oly módon, hogy előleg folyósítással finanszírozza az Ügyfélnek a Kötelezettekkel szemben fennálló követelését. Továbbá a felek megállapodnak abban, hogy a Faktor a követelés tulajdonjogát nem szerzi meg, a Faktornak a folyósított előleg összegével egyező követelése keletkezik az Ügyféllel szemben(Velünk)

A követelés felett az Ügyfél (mi) tendelkezési joga nem korlátozott.

Szerintetek így is ki kell vezetni a 96-86-ra?

Köszi! 

Túriandi

Faktor elszámolás

HozzászólásSzerző: thzs » hétf. jan. 21, 2008 9:37 am

Szia Túriandi!

Amit leírtál, az nem "igazi" faktoring, ezért írtam azt, hogy mindig meg kell nézni a szerződést. A cégek nevében benne van a faktor szó, a szerződésekben használják a faktorálás kifejezést, de a követelés nem kerül át a könyveikben, csak megfinanszíroz bizonyos konstrukcióban.

Én egy ilyen 30-40 oldalas szerződést végig olvasva felhívtam a pü-i céget, hogy biztos ami biztos, pontosítsuk az ügyletet, mert ez nem faktoring. A pü.-i cég főkönyvelője azt mondta, hogy még senkinek sem volt problémája ezzel a szerződés szöveggel. Azért függesztettem fel a továbbiakban a kutakodást, mert van egy olyan elv, amely szerint a szerződés tartalma elsődleges a formával szemben.

Ezek szerint mindegy minek nevezi magán a szerződés, az ügylet, a lényeg hogy a szerződés és az ügylet mit takar.

Az általam feltett állásfoglalás végén van szó erről a megfinanszírozásról. 

Ilyenkor nem lehet az eredményszámlákra (96-86) könyvelni az ügyletet, hiszen ezek nem követelés értékesítések a Ptk. szerint.

(Egyébként az általam említett faktor cég az ügyfelének adott könyvelés "ajánlásában" sem használta az "igazi" faktorálásnál alkalmazandó könyvelési tételeket.)

Ilyen nem "igazi" faktorálások - megfinanszírozások - jellemzően jelen vannak a nagy kereskedő cégeknél.

Üdv:Zs 

thzs

Faktor elszámolás

HozzászólásSzerző: Sherry » kedd jún. 12, 2012 12:39 pm

Sziasztok! Segítsetek nekem légyszíves abban, hogy a faktorálást az egyszeres könyvvitelben hogyan számoljátok el. Arról az esetről van szó, ahol a faktoráló cég a követelés 80 %-át utalja,előleg címén, és mikor beérkezett hozzá a követelés teljes összege akkor utalja a 20 %-ot természetesen levonva belőle a faktorálás költségét.
Sherry

Előző

Vissza: Számvitel