Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adókötelessé tétel

Számvitel

Adókötelessé tétel

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. dec. 01, 2007 1:15 pm

Szia Ani!

Nem tudom jól értelmezem-e az írásodat, ha nem akkor bocs. De a nem lakóingatlan vonatkozásában már pár éve, hogy lehetett az ÁFA alanyiságot választani. Ez a választás viszont nem vonatkozott a lakás, lakóingatlanra. Pld. nekem vannak irodaházi irodai (tulajdonlapon: iroda)  ingatlanjaim bérbeadva, ezekre választhattam az ÁFA alanyiságot (korábban 25%, aztán 20% ÁFA), a lakóingatlan bérbeadást mentesen kellett adnom. Tehát nem szabadultam az arányosítgatástól.

melcsi62

Adókötelessé tétel

HozzászólásSzerző: kaloczy » szomb. dec. 01, 2007 4:10 pm

Most viszont vonatkozhat arra is, és megszabadulsz tőle. Mármint az arányosítástól.

Én pont azért választottam pár éve az áfás bérbeadást, mert eszem ágában sem volt vacakolni az arányosítással. És így szóba sem jött, hogy a közüzemi díjak továbbszámázását hogyan is csináljam?

Szerintem azoknak, akiknek csak mellékesen van ingatlanbérbeadása is, azoknak egyértelműen pozitív, ha itt is áfázhat.

Zsuzsa 

kaloczy

Adókötelessé tétel

HozzászólásSzerző: kaloczy » szomb. dec. 01, 2007 4:12 pm

Szerintem ezt minden évben újra be kellett jelenteni, nem? Én legalábbi - ugyanúgy, mint a különbözet szerinti adózást is, - minden évben jelentettem, a 202T-n.

Szerintem akkor teszed jól, ha most is jelented. 

Zsuzsa. 

kaloczy

Adókötelessé tétel

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. dec. 01, 2007 6:08 pm

Szai Zsuzsa!

Az egyéb ingatlanra vonatkozó ÁFA kötelezettséget nem kellett minden évben újból kérni, változásbejelntést akkor kellett tenni miatta, ha változott. Most azért kell nyilatkozni, mert már a bérbeadásnál nincs különbség ingatlan és ingatlan között, tehát vagy mentes, vagy ÁFA körös a lakóingatlan és a nem lakóingatlan bérbeadás egyaránt. 

melcsi62

Adókötelessé tétel

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. dec. 01, 2007 6:42 pm

Szia Melcsi! Jól értelmezed, és a normál adózásu egyéni vállalkozónál igy is volt, ha üzletet adott bérbe választhatta. EVÁ_s vállalkozónak viszont nem volt választási lehetősége. Üdv. Ani

adotanacs

Adókötelessé tétel

HozzászólásSzerző: homokieva » hétf. dec. 03, 2007 7:25 am

Szia Melcsi!

Egy példán keresztül le tudnád vezetni, hogy pontosan mit jelent tárgyi eszköz esetében az Áfa pótlólagos arányosítása?

Köszi. Éva

homokieva

Adókötelessé tétel

HozzászólásSzerző: LARA » hétf. dec. 03, 2007 10:17 am

Sziasztok kedves Adófórumosok!

Segítségeteket szeretném kérni. Mi van akkor, ha cég fő tevékenysége-ingatlan hasznosítás, bérbeadás és vannak lakásai, amelyk a Földhivatalnál mint lakás van bejegyezve( nem iroda, stb.) és eddig, ezeket tárgyi mentesen bérbeadta a cég. Most 08TAFAT-t nyilatkozatot tesz , hogy adóf.kötelezettséget választ. Akkor 01.01-től már áfásan kell kiszámlázni ezen lakások bérleti díját is?Az nem baj, ha a Földhivatalnál mint lakás van bejegyezve?

LARA

Adókötelessé tétel

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. dec. 03, 2007 10:29 am

Szia Lara!

Pontosan ez a lényege az újbóli nyilatkozatnak, hogy ezentúl az ingatlan bérbeadásnál nem lesz különbség a lakás és a nem lakás bérbeadás között, tehát ha választod, akkor az mindegyikre vonatkozik, idáig csak a nem lakásra lehetett nyilatkozni. Tehát ha nyilatkozol rá, akkor minden ingatlan bérbeadásodat 20% Áfá-val fogsz kiszámlázni., 

melcsi62

Adókötelessé tétel

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. dec. 03, 2007 10:36 am

Szia Lara! Itt különbség csak a számlát befogadónál lesz. Ha valaki a földhivatalnál lakásként bejegyzett üzletet vesz bérbe, az ÁFÁ-t nem helyezheti levonásba. Üdv. Ani
adotanacs

Adókötelessé tétel

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. dec. 03, 2007 11:43 am

Szia Ani!

Én a levonás korlátozások között nem találom az ingatlan bérlet, lakásbérlet ÁFÁ-jának levonási tilalmát,  bérleti díj levonás korlátozásnál csak a 124.§.(1).beki. d-g pontjaiban (durván járművek) említett termékek bérbevételének ÁFÁ-ját látom, de már lehet, hogy nem látok! 

melcsi62

ElőzőKövetkező

Vissza: Számvitel