Sziasztok!
Szerintem a fő probléma ott van, hogy a nem könyvelt számlát csak önellenőrzéssel lehet(ne) helyretenni, mégpedig a feltáráskor, ha ez 2009.dec.vége volt, akkor, ha 2010. január, akkor pedig abban az időszakban könyvelendő, nem elfelejtve, hogy az önellenőrzést a feltárástól számított 15 napon belül be is kell nyújtani.
A szabályos önellenőrzés pedig nem csupán egy évet érint, hanem a beszerzéstől az önellenőrzésig az összes évet, hiszen az éves écs-t abban az évben kellene figyelembe venni, amelyre vonatkozik. Azaz minden év társ.adóját is önellenőrizni kellene.
Ezután már csak azt kell megállapítani, hogy az egyes éveket tekintve a hiba jelentős-e, vagy sem (számviteli politika szerint). Ha nem jelentős, akkor a beszámolóban nem kell a középső oszlopban szerepeltetni, beolvad a tárgyévi adatokba, de a tao. adóalapnál növelő tétel lesz (hiszen önellenőrzéssel a korábbi évek társ.adójánál már egyszer figyelembe lett véve a költség).
Szabályosan így lehetne helyretenni a dolgot. Könyvelni pedig a korábban kontírozottak szerint (beruházás, aktiválás, écs), csak az écs-t évenként külön ki kell számítani, és az önellenőrzések leiratában - vagy annak mellékleteként - kell feltüntetni, hogy melyik évre mennyi az écs.
Bruttó értéket szerintem nem aktiválhatsz, amortizálhatsz, ha a Bt. áfás volt, azt felkönyveled először 466-ra, majd onnan rögtön át is vezeted 86-ba, elévülés miatt. És szerintem ez tao. alap növelő tétel lesz.
Üdv: Böbe