Adófórum

Adózási és számviteli információk

Könyvelési díj nem fizetése

Számvitel

HozzászólásSzerző: nyár » kedd szept. 01, 2009 12:48 pm

Szia Csucsu76!

Írd meg légyszíves, hogy hol találtad  " mi NEM a könyvelő feladata" , mert én is sokat teszek az ügyfelekért, de ők nem méltányolják, azt hiszik mindent nekem kell megoldani. Aztán,  ha kimásztak a bajból  /leginkább problémás ügyfeleket fogok ki/  kevés kivétellel elfejtik a fizetést.

Üdv.: Ica                    gasparek@invitel.hu 

nyár

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd szept. 01, 2009 1:12 pm

A könyvelő feladatai: Kontírozás adatrögzítés, bérszámfejtés (amennyiben szerződésben vállalta), a megfelelő bevallások és adatszolgáltatások határidőre történő elkészítése feladása, kimutatások készítése (igény szerint), folyamatos kapcsolattartás és tájékoztatás nyújtása a cégvezetésnek.

Mit vár el könyvelő: A könyvelési bizonylatok időben nem hiányosan történő átadását (nem a bevallás utolsó napján), nagyobb cégek esetén havonta többször is a feldolgozás gördülékenysége érdekében. A bizonylatok rendszerezése nem a könyvelő feladata, és amennyiben ezt is ő végzi jogosult magasabb díjazást kérni. A könyvelő is elvárja ügyfelétől az együttműködési szándékot, a segítséget és a bizalmat munkájához, illetve időben értesítést kapjon a munkáját érintő változásokról a céggel kapcsolatban.

Amennyiben a könyvelő alapfeladatian túlmutató munkákat is elvégez azért külön díjazás illeti meg, ilyen pl. a hitelkérelmek, támogatási igénylések-, a számviteli szabályzatok összeállítása.

szedlacsek

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd szept. 01, 2009 1:13 pm

Pénzkezelési szabályzat hiánya: 500 000 Ft büntetés! Addig büntet az APEH, ameddig el nem készül!
A többi kötelezően elkészítendő szabályzat hiánya darabonként "csak"
200 000 Ft. Természetesen ezek hiányára is vonatkozik a büntetés duplikálása mindaddig, ameddig nincsen a gazdasági társaságnak elkészítve!!!
A (12). bekezdés ezért a gazdasági társaság vezetőjét bünteti!
Az ő felelőssége elkészíttetni és nem a könyvelő feladata, mint azt sok vállalkozó gondolja.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd szept. 01, 2009 1:14 pm

A könyvelő feladata, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően elkészítse a cég könyvelését, adminisztrációját. Időben elkészüljenek a cég bevallásai (feltéve, hogy időben megkapta a könyvelési anyagot az ügyféltől) és tájékoztassa ügyfeleit, arról, hogy hova, milyen jogcímen mennyit kell utalni. Elkészítse a cég mérlegét, beszámolóját.

Ami nem a könyvelő feladata:

1. Gazdasági döntéseket hozni az ügyfél helyett, hiszen a könyvelő nem látja át teljeskörűen a cég működését, nem ő a cég vezetője
  2. Nyomonkövetni és behajtani a cég kintlévőségeit
  3. Megkeresni az optimális megoldást az ügyfél problémáira, hiszen a könyvelő munkája szempontjából az is elég, ha a megoldás törvényes...
  4. Adótanácsot adni speciális kérdésekben
  5. Stb.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd szept. 01, 2009 1:38 pm

1.2               Nem képezi a szerződés tárgyát a Megrendelő üzemszerű működtetése, ezen belül is:

1.              A Megrendelő cégjogi és kamarai ügyeinek intézése;

2.              A Megrendelő működésével kapcsolatos törvényességi szabályok betartása;

3.              A gazdasági társaságokról szóló törvényben foglalt és az abból eredő ügyvezetői hatáskörbe rendelt és tartozó feladatok – akár részbeni – ellátása;

4.              A Megrendelő anyagi és pénzügyi gazdálkodása;

5.              A Megrendelő harmadik féllel szembeni szerződéseinek megkötése, teljesítési igazolások beszerzése;

6.              A társasági szerződésben, ipari-, kereskedelmi és működési engedélyben, a bérleti-, szerződéses üzemeltetési okmányban foglaltak tartalmának bárminemű megítélése, betartása, betartatása, ezek tartalmával és formájával kapcsolatos módosítások, változtatások kezdeményezése;

7.              A Megrendelő társasági szerződésében, megkötött gazdálkodási szerződéseiben lévő olyan adatoknak a hatóságok felé történő bejelentése, amelyekre vonatkozóan bármilyen bejelentési kötelezettség áll fenn, vagy valamely joganyagban bekövetkező változás a későbbiekben bejelentési kötelezettséget ír elő (különös tekintettel a vezető tisztségviselők, a könyvvizsgáló személyét, kapcsolt vállalkozásokkal bonyolított ügyleteket illetően);

8.              A harmadik személyekkel (pl. partnerem, tulajdonosok, dolgozók stb.) való kapcsolatok tartalma és formája;

9.              A Megrendelővel való kapcsolt vállalkozási státusznak a megítélése, illetve az ehhez hasonló minden olyan kapcsolat megítélése, amelynek következtében valamilyen nyilvántartási, bejelentési, elszámolásbeli eljárás következik, vagy következhet, valamint ezen státuszokból eredő egyéb nyilvántartási, bejelentési és elszámolási feladatoknak a teljesítése;

10.          A Megrendelő díj- és árképzésének kialakítása, alkalmazása;

11.          A kereskedelmi jellegű tervek, elő- és utókalkulációk készítése;

12.          A munkáltatói jogok és kötelességek gyakorlása, betartása és betartatása;

13.          Újonnan belépő dolgozóknak a munkaügyi, társadalombiztosítási, egészségpénztári, nyugdíjpénztári bejelentése;

14.          A szakmunkástanulókkal kapcsolatos adminisztratív feladatok, engedélyeztetési, jelentési kötelezettségek teljesítése;

15.          A Megrendelő tagi és vállalkozói jövedelmeinek szétosztása, felhasználása;

16.          A megrendelőnél keletkező osztalék kifizetése, az ezzel kapcsolatosan előírt (pl. cégbíróság felé történő) időben történő lejelentés (2008.09.01 után);

17.          A külföldi és belföldi kiküldetések elrendelése, rendelvények kiállítása, felvett ellátmányokkal történő elszámolás, illetve elszámoltatás, az úti-jelentések elkészítése;

18.          A Megrendelő döntését igénylő, a számviteli politikájában és egyéb szabályzatában rögzítendő elveknek, eljárásoknak, időpontoknak a meghatározása;

19.          A leltározási feladatok elvégzése;

20.          A Megrendelő analitikus készletnyilvántartásának a vezetése;

21.          A közvetített szolgáltatások nyilvántartása és a beszámolóhoz való felleltározása;

22.          A Megrendelő követeléseinek és kötelezettségeinek az érintett felekkel (vevő, szállító, hitelezők) való egyeztetése során az egyeztető levelek kiküldése, illetve a Megrendelő és vevőivel és szállítóival esetleges, – de nem a könyvelésből eredő - eltéréseknek az érdemi ügyintézése. (Ehhez a Megrendelő részére a Könyvelő minden adózási és számviteli információt megad.);

23.          A Megrendelő készpénzállományának a kezelése, a bankszámlái feletti rendelkezés;

24.          A pénztárak (forint és valuta) folyamatos nyilvántartása;

25.          A készpénzforgalommal összefüggő összeghatárok figyelése, jelentése;

26.          Az azonos tárgyú számlák összeghatárának figyelése;

27.          A nem a könyvelés körébe tartozó szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartása;

28.          A hibásan, hiányosan kitöltött számlák, bizonylatok javítása, javíttatása;

29.          A menetlevelek, gépkocsi nyilvántartások vezetése;

30.          A felmerülő költségeken, ráfordításokon belül az esetleges magánhasználat tényének, mértékének a megállapítása, s annak természetbeni juttatás címén történő megítélése és kezelése.

31.          A dolgozók személyre szabott kereteinek (pl. természetbeni juttatás) nyilvántartása. Ide tartozik az ún. „cafeteria-rendszer” személyi nyilvántartása;

32.          A bizonylatoknak – a könyvelési rendszeren kívüli - rendszerezése, archiválása;

33.          Az idegen nyelven kiállított bizonylatok (számlák, szerződések, stb.) magyar nyelvre való fordítása, illetve a fordítás tartalmi ellenőrzése;

34.          A külföldi adóhatósághoz való bejelentés, azzal a kapcsolattartás (jelentések, bevallások);

35.          Külföldi adózók beazonosítása, azok adószámának megerősítése;

36.          Az üzleti partnerek létezéséről, azok gazdálkodásának, tevékenységének a korlátozásáról (pl. adószám-felfüggesztés, végelszámolás alatt, felszámolás alatt, stb.), adataik valódiságtartalmáról, megbízhatóságáról szóló információk összegyűjtése;

37.          Az export-import, illetve a közösségen belüli ügyleteknél a megfelelő határparitásokhoz szükséges bizonylatok biztosítása, ellenőrzése (fuvarokmány, CMR, származási okmány, stb);

38.          A környezetvédelmi termékdíj megállapításához tartozó analitikák vezetése, s más olyan díjakhoz, adókhoz tartozó nyilvántartások vezetése, amelyek alapját képezik, vagy képezhetik valamilyen hatósági eljárásnak, ellenőrzésnek;

39.          Olyan statisztikai célt szolgáló adatok biztosítása, amelyek nem nyerhetők ki a könyvelésből;

40.          A támogatások, pályázatok benyújtásához szükséges dokumentáció összeállítása, az ezekhez kapcsolódó ellenőrzések előkészítése, azokon való részvétel;

41.          A Megrendelőnél dolgozó munkatársak, a Megrendelő tulajdonosi köréhez tartozó önadózást választó személyek privát személyi jövedelemadó bevallásának elkészítése;

42.          A Megrendelő helyett bármilyen – hatósági, hivatal, bármely harmadik személy felé történő – nyilatkozattétel;

43.          A Megrendelőnél használt szoftverek egyedi, illetve a számítógépekhez kapcsolt nyilvántartása;

44.          Osztalék kifizetésére vonatkozó cégbíróság felé történő időben történő lejelentés (2008.09.01 után);

szedlacsek

HozzászólásSzerző: szedlacsek » kedd szept. 01, 2009 1:40 pm

6) Nem képezi jelen vállalkozási szerződés tárgyát a Megbízó:
társasági szerződésében vagy bármilyen más belső szabályzatában, szerződésében, egyéb a szabályszerű működéshez szükséges bármilyen engedélyeiben, az adóhatósági bejelentkezési és módosítási kötelezettségeiben, valamint az ezeken kívüli bármilyen szerződéseiben foglaltak betartása, az anyagi-pénzügyi gazdálkodása, tevékenysége, jövedelmek szétosztása, felhasználása, harmadik személyekkel való kapcsolatainak tartalma és formája, a munkáltatói jogok és kötelezettségek betartása, a díjainak, árainak megállapítása, azok nyilvántartása, alkalmazása, a számviteli szabályzatainak elkészítése, a készleteinek nyilvántartása, a vevőinek a nyugta és/vagy számla kiállítása, a készpénz kezelése, az ehhez tartozó pénztári bizonylatok és nyilvántartások vezetése, a pénzintézeti bármilyen bizonylatok (pl: átutalás, inkasszó, akkreditív) kiállítása, a Megbízó vállalkozási körén kívülálló - a Megbízóval és/vagy vállalkozása tagjaival, alkalmazottaival, megbízottaival, stb. kapcsolatos - egyéb adókötelezettséggel járó feladatok végzése, valamint a Magyar Köztársaság területén kívüli államokban a Megbízónak bárminemű az adott államok által előírtak végzése.
Nem feladata a Megbízottnak annak elbírálása, hogy a Megbízó bizonylatain szereplők ügyletek, tételek, személyek stb. a Megbízó vállalkozása érdekében, tevékenysége körében merültek-e fel, ebből következően minden a Megbízó nevére kiállított bizonylatot a Megbízott a Megbízóhoz tartozók tekint.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: csucsu76 » kedd szept. 01, 2009 4:02 pm

Kedves Ica!
Elküldtem a szerződést, illetve elküldtem a sajátomat, amit jelenleg én használok. Használd sikerrel!
Anita
csucsu76

HozzászólásSzerző: nagyne_karola » csüt. szept. 03, 2009 4:06 am

Szia Csucsu.

Légy szíves küld el részemre is.    nagyne_karola@citromail.hu

nagyne_karola

HozzászólásSzerző: vacsikönyvelő » csüt. okt. 08, 2009 10:56 am

Kedves Fórumozók!

A "küldd vissza postán"-ra egy történetem: 5 éve, kb. másfél évnyi nemfizetés után összecsomagoltam a kedves vállalkozó anyagát, kiállítottam a számlámat, beletettem és utánvéttel postára adtam. ( jelzem, hogy addig mindent határidőre, pontosan, hibátalunl teljesítettem a "majd"-ra.) Aztán vártam a kis pénzecskémet. Egyszer csenget a postás, remek!... és visszahozta a csomagomat, nem veszik át, mert nem fizetnek érte. Ha én átveszem, még fizessem meg a jelentős visszaszállítási postadíjatdíjat is, ellenkező esetben x ideig tárolják, majd elveszik a csomag. Én barom, még azt is kifizettem, átvettem, nehogy megbüntessék szerencsétlen vállalkozómat. Azóta sem láttam a jóasszonyt, az anyaga bent vigyorog rám az irattárban, intő jel: nem szabad jószívűsködni, mert úgyis mi húzzuk a rövidebbet.

vacsikönyvelő

HozzászólásSzerző: szedlacsek » csüt. okt. 08, 2009 10:58 am

A 182-est azért remélem elküldted az APEH-nek.....
szedlacsek

ElőzőKövetkező

Vissza: Számvitel