Adófórum

Adózási és számviteli információk

nyitómérleg

Számvitel

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szomb. aug. 16, 2008 11:29 am

Szia B.I.!    Előrebocsátom, hogy mindenféle bántó szándék nélkül én csak azt tudom neked tanácsolni - mivel írod, hogy még kettőst nem könyveltél, azt nem tudtam kideríteni a kérdésedből, hogy ez a cég mióta működik, mikorra viszemenőleg kellene rendbe tenni a könyvelését..- hogy kettős könyvviteli szolgáltatást ne olyan céggel kezdjél, ami már korábban is működött, de nem tudja neked átadni az aktuális főkönyvi kivonatatot a hozzátartozó és főkönyvi számlákkal egyező analitikát (szállító, vevő, tárgyi,stb.) amivel megnyitnál és folytathatnád a könyvelést. Kezdésként az sem olyan egyszerű, ha egy teljesen szűz céggel kezd az ember, meg az se, ha évközben, de egy normálisan könyvelt és a folytatáshoz hiánytalan és egyező nyitó tételekkel tud kezdeni az ember.

Vagy ha ez év elejétől kell kezdened őket, akkor kellene a mérleg előtti főkönyvi kivonat (amin a  mérlegszámlák még nem nullára zártak), aztán a mérlegbeszámoló, valamint a mérleget alátámasztó leltárak (dec.31-én nyitott szállító vevő, stb..), az már csak apróság, hogy át kellene, hogy adják a számviteli politika részét képező számlatükrüket, számlarendet és értékelési szabályzatot.  /Az, hogy van-e pénzkezelési szabályzatuk, az legyen az ő problémájuk,  de az előzőek hiányában nem tudsz nekik a számviteli tv. előírásainak betartásával könyvelni./   A könyvviteli szolgáltatást nyújtón nagy anyagi és egyéb felelősség van, sokszor olyan dolgokért is őket akarják felelőssé tenni, ami már tényleg se nem számviteli tv, se nem adó, járulék törvényből ered..    De ha elvállalod és évvégén te állítod össze a beszámolójukat, akkor bizony az a helyzet azért felelni is kell.  Nem az értékelésre gondolok, hogy a cég nem hajlandó értékvesztést elszámolni évek óta elvekvő készletére, vagy éppen több éve fennálló vevőkövetelésére, vagy, hogy amit beírt a készlet leltárba az valójában nincs is meg ... , hanem arra, hogy ha Te találsz ki csak úgy nyitó tételeket, amihez könyveled az adott évit (akár hibátlanul az év folyamán),  ha a nyitó tételek nem valósak, akkor bizony a beszámoló sem lesz az.

Én a helyedben elküldeném azzal, hogy elfogadott beszámoló és azt alátámasztó leltárak, analitikák és főkönyvi kivonat hiányában a könyvelésüket nem tudod elvállalni.., vagy átadja neked a kezdéshez a szükséges dokumentumokat, de ebben az esetben is mindenképpen rögzíteni kell a szerződésben, hogy a nyitás miből történt és, hogy mikortól vállalsz felelősséget és miért.  Hidd el nekem, hogy még a sok éves rutin mellett sem egyszerű egy ilyen cégnek a dolgait valahogy rendbe tenni. Ha csak az adóelévülést nézem, az is durván hat év...., s kérdés, mikor volt az utolsó olyan főkönyvi kivonatuk, mérlegük, amitől kezdve a felelősséget is felvállalva újra könyveléssel rendbe lehetne tenni,  de ott meg számolni kell azzal, hogy időközben a törvények változtak, tehát a visszakönyvelésnél az akkor hatályos törvények szerint kell könyvelni, adózni,  s ha az újra könyvelésnél kiderül, hogy a bevallások hibásan mentek, hogy a beszámolóban sem az volt, ami az újrakönyveléssel kijön, akkor jönnek az önellenőrzések, akár a beszámolók újbóli közzététele (ha az eltérés jelentős) és ott van a társasági adóbevallás is....    Üdv.

mazsi5

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. aug. 16, 2008 11:44 am

Szia B.I.!

Ne haragudj meg azért, amit most tanácsolni fogok neked, de ha eddig még nem könyveltél (és tanultál) kettőst, és ennyire nincs fogalmad sem arról, hogy mit is kellene csinálnod, akkor miért vállaltad el egyáltalán?

Inkább fordulj egy könyvelőirodához, hogy tanulhass, és majd némi gyakorlat után vállalj önálló munkát. Ugyanis annnak, akinek a könyvelését elvállalod, nyilván nem mindegy, hogy rendben vannak-e a dolgai, annyi adót (és esetleg nem a többszörösét) fizet-e be, amennyit kell, mennyi büntetést szabnak ki, emiatt mennyi bosszúság éri, stb. Szóval szerintem ezt a munkát még mondd vissza és tanulj légy szives. A saját magad, mindannyiunk, és a szakma renoméja érdekében.

Üdv: Böbe

validitas

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: ibatisz » szomb. aug. 16, 2008 5:28 pm

Sziasztok, köszönöm a jó tanácsokat. Elvégeztem én a mérlegképest, csak a gyakorlat hiányzik.

KÖNYVELŐIRODÁBA nem hiszem, hogy engem tanítgatnának. Ezt valahogy megcsinálom.

Nincs jóformán semmilyük, se tárgyi eszköz, a feljegyzés a dolgokról jó ötlet, én nem is gondoltam ilyesmire. Mondjuk szerződést se csinálunk, mert, ha számlát adnék nem fizetnének annyit amire gondoltam. Tudtok valahol olyan könyvelőirodát, ahol esetleg segítenének az ilyen kezdőnek, de biztos nem ingyen. Én már nyugdíjas vagyok és a tanításért fizetni nem tudok. Na valami majd csak lesz, mégegyszer köszönök mindent. Nem haragszom a tanácsodért Böbe.

Sziasztok, majd jelentkezem, hogy mire jutottam. 

ibatisz

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. aug. 16, 2008 5:46 pm

Hát ez nem sikerült, de újrakezdtem...

validitas

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. aug. 16, 2008 5:46 pm

Szia!

"Ezt valahogy megcsinálom" - írod. Hát éppen ettől szerettelek valahogy megóvni. Mert a könyvelést szerintem nem "valahogy" kell megcsinálni. Bocs, ha kicsit keménynek tűntek a szavaim, de a többiek a megmondhatói, hogy mennyit lehet küszködni egy "valahogyan megcsinált" könyveléssel, ha azt másnak kell átvennie, folytatnia.

A könyvelőirodát nem úgy értettem, hogy tanítgassanak, hanem úgy, hogy könyvelőirodának próbálj meg dolgozni (ha lehet) fizetésért vagy számlára, és amit nem tudsz, hogyan kell, vagy nem vagy benne biztos, úgyis meg tudod kérdezni a többi kollégától, így tanulsz tőlük. Szerintem szívesen segítenek. Először nyilván nem teljesen önállóan fogsz dolgozni, de hidd el, sokat lehet tanulni. Bár nyugdíjas korban már nehéz munkát kapni, de drukkolok, hogy sikerüljön. És azért ide mindig írhatsz, mert - amint tapasztalod - segítséget mindig kapsz. De néha nagyon nehéz úgy segíteni, hogy nem látjuk az iratanyagot, mi van, mi hiányzik, miről van pontosan szó.

Sok sikert! Üdv: Böbe

validitas

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: ibatisz » szomb. aug. 16, 2008 6:10 pm

SZia Böbe! Azért van valmi fogalmam a dolgokról. Pl. tudom én, hogy kell pénzkezelési, leltárszabályzat

stb. De ahol csak a Bt. beltagja kezeli a pénzt, milyen a séma? Vagy, ami a nagykönyvbe le van írva.

Leltár: a páromnak is van btje, de amit megvesz anyagot azt azonnal be is szereli,tehát akkor miről csináljon leltárt? A szerszámokat ami van neki azt nem vitte be a Bt-be.

Szóval szerintem van sok dolog, amit csak papíron le kell írni és senki nem tartja be.

Abban segítenél, hogy a nyitónál mindig a 491 tartozik? Szóval nagyon "tök" vagyok, deha elkezdem talán menni fogok, tudod a gyakorlat teszi a mestert.

Igazgad van, nem is vállalok semmi mást, mert csak én idegeskednék rajta. Bárkivel beszélgettem, akinek van Bt-je senki nem veszi ezeket a szabályokat komolyan. Nem tudom Ti hogy csináljátok? hogy lehet hatni az ügyfelekre? Azt sem tudom, hogy mennyit lehet kérnei egy ilyen könyvelésért?

Tudok azért egy-két dolgot, mert jár az Önadozó újság és azokat olvasgatom.

Szóval ez van, azért egy kicsi komolyan vesztek egy ilyen"buta, öreg tyúkot?" Lehet, hogy csak az a bajom,hogy nem igazán bízok magamban.

Na szia, nem zavargok már ilyen későn. Minden jót. B.I. 

ibatisz

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: nyár » vas. aug. 17, 2008 12:54 pm

Szia B.I.!

A lányok nem ellenségesek, nagyon segítőkészek, aranyosak.  FEl A FEJJEL!

Ha nincs gyakorlatod a kettős könyvelésben, akkor minél előbb szerezz.  A 8.válasz Tóth Kornélia által ajánlott dokumentum sokat fog segíteni a nyitásban.  Bátran kérdezz, s ha azt írják, hogy résztesesebben

pontosabban fogalmazd meg a kérdést, csak fogadd el a tanácsaikat. Olvasd a fórumon a lezárt kérdéseket is, nagyon hasznosak, sok esetben rádöbbentenek a saját hiányosságainkra.

Kitartást, sok szorgalmat kivánok:  Ica

nyár

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: kovalkata » vas. aug. 17, 2008 1:07 pm

Szia B.I!

A nyitást - az eszköz és forrás főkönyvi számlák nyitását- úgy kell megcsinálnod, hogy 1-3 eszközszámlák: T 1-3 főkönyvi számlák K 491 nyitómérleg számla. Forrás oldal 4-es számlák: T 491 K 4-es főkönyvi számlák. És amit már fentebb is írtam, a könyvelő program mutatni fogja a két oldal egyezőségét, és amíg ez nem áll fenn, addig biztosan nem jól nyitottál valamit. Tehát a 491-es nyitómérleg számla kinullázódik. A nyitásban a mérleg szeritni eredmény is benne van: T491 K419 (nyerség volt), T 419 K491 (veszteség volt). Ezt utána ún. rendezendő tételként át kell vezetni eredménytartalékba attól függően, hogy nyereséges vagy veszteséges lett a cég. Ha a MSZE pozitív volt: T 419 K413 (eredménytartalékod megnő az előző év eredményével), ha negatív: T 413 K419 (az eredménytartalékot az előző év eredménye méginkább lecsökkenti). Az 5-9-es számlákat nehogy véletlenül megnyisd, azok a tavaly eredmény terhére-javára már elszámolódtak. De ezt gondolom tudod, csak mivel még nem csináltál ilyet, nehogy nekikezdj véletlenül, és aztán gyere rá, hogy azzal már nem kell foglalkozni. Lehet, hogy kicsit szájbarágós voltam most, de azt hiszem így jobban érted.

Üdv. Kata  

Még annyit tennék hozzá, hogy akkor kerül egy mérleg számla a saját oldalára, ha az záráskor is a megfelelő oldalon volt. Tehát jó példa erre a kötelezettség, aminek ugye normál esetben a K oldalon kell lennie. Mert ha a tartozik oldalon van az egyenlege, az már a mérlegben követelésként szerepelt. Ebben az esetben a nyitást is úgy csinálod meg. Vagy az 1-es számlaosztályban a tárgyi eszközök értékcsökkenését fordítva, T 491 K 1..9 (értékcsökkenés). Ezért kellett volna az a záró főkönyvi kivonat, hogy lásd is, melyik mérleg számla melyik oldalon szerepel. 

kovalkata

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: kovalkata » vas. aug. 17, 2008 1:21 pm

Egyébként pedig abban teljesen egyet kell értsek Böbével, hogy a könyvelést nem csak "valahogy" kell megcsinálni. Ezt a munkát nagyon is komolyan kell venni - főleg a saját magad érdekében is. Tényleg nem bántani akar bárki is, csak tudjuk, hogy milyen nehéz. Legfőképp pedig az állandóan módosuló jogszabályokkal is tisztában kell lenni. Abban pedig én intelek óva, hogy nehogy ne köss velük szerződést! Pontosan a könyvelés az a munka, amit nem lehet szerzdős, számla adása nélkül elvégezni. Már csak azért is, mert könyvviteli szolgáltatást csak (legtöbb esetben) bejegyzett könyvelő végezhet, regisztráltatni kell magad az okmányirodánál, a Te nevedben fognak a bevallások bemenni. Ebben az esetben hogy mered megkockázatni, hogy nem adsz számlát annak, akit könyvelsz? Ne haragudj, hogy ezt felvetettem, de ez megint csak a Te érdekedben írtam le.

Üdv. Kata

kovalkata

nyitómérleg

HozzászólásSzerző: ibatisz » vas. aug. 17, 2008 2:20 pm

Sziasztok Lányok! Kata,Böbe és Mindenki!

Nagyon köszönöm a segítségeteket. Persze, hogy nem kötök szerződést senkivel. Olyan sokrétű ez a dolog, hogy én nem igen vállalom a felelősséget.  Egyébként regisztrálva vagyok és a párom Bt-jébe benne van a könyvelés is, tudnék adni számlát. Egyéni vállalozókat meg csinálok és mindenkinek a saját jelszavával küldöm a 0858-ast.

Tényleg nagyon rendesek és segítőkészek vagytok, nagyon  jólesik. A "valahogy" úgy értettem, hogy talán teljesen tök nem vagyok és megcsinálom. Azt nem árultátok el, hogy kb. mennyit lehet kérni számlával, illetve nélküle a munkáért. 

Nézegettem a számviteli kézikönyvet, de nem találtam nyitómérleget. Kinyomtattam, amit Tóth Kornélia javasolt. Azt is tudom, hogy senki nem akar bántani, hiszen miért is tenné? Vagy csak én bízom meg az emberek jóindulatában.

Mégegyszer nagyon köszönöm MINDENKIKNEK A SEGÍTSÉGET! Nagyon  rendesek vagytok, üdv. B.I. Amint valamire jutottam jelentkezem. 

ibatisz

ElőzőKövetkező

Vissza: Számvitel