Szia B.I.! Előrebocsátom, hogy mindenféle bántó szándék nélkül én csak azt tudom neked tanácsolni - mivel írod, hogy még kettőst nem könyveltél, azt nem tudtam kideríteni a kérdésedből, hogy ez a cég mióta működik, mikorra viszemenőleg kellene rendbe tenni a könyvelését..- hogy kettős könyvviteli szolgáltatást ne olyan céggel kezdjél, ami már korábban is működött, de nem tudja neked átadni az aktuális főkönyvi kivonatatot a hozzátartozó és főkönyvi számlákkal egyező analitikát (szállító, vevő, tárgyi,stb.) amivel megnyitnál és folytathatnád a könyvelést. Kezdésként az sem olyan egyszerű, ha egy teljesen szűz céggel kezd az ember, meg az se, ha évközben, de egy normálisan könyvelt és a folytatáshoz hiánytalan és egyező nyitó tételekkel tud kezdeni az ember.
Vagy ha ez év elejétől kell kezdened őket, akkor kellene a mérleg előtti főkönyvi kivonat (amin a mérlegszámlák még nem nullára zártak), aztán a mérlegbeszámoló, valamint a mérleget alátámasztó leltárak (dec.31-én nyitott szállító vevő, stb..), az már csak apróság, hogy át kellene, hogy adják a számviteli politika részét képező számlatükrüket, számlarendet és értékelési szabályzatot. /Az, hogy van-e pénzkezelési szabályzatuk, az legyen az ő problémájuk, de az előzőek hiányában nem tudsz nekik a számviteli tv. előírásainak betartásával könyvelni./ A könyvviteli szolgáltatást nyújtón nagy anyagi és egyéb felelősség van, sokszor olyan dolgokért is őket akarják felelőssé tenni, ami már tényleg se nem számviteli tv, se nem adó, járulék törvényből ered.. De ha elvállalod és évvégén te állítod össze a beszámolójukat, akkor bizony az a helyzet azért felelni is kell. Nem az értékelésre gondolok, hogy a cég nem hajlandó értékvesztést elszámolni évek óta elvekvő készletére, vagy éppen több éve fennálló vevőkövetelésére, vagy, hogy amit beírt a készlet leltárba az valójában nincs is meg ... , hanem arra, hogy ha Te találsz ki csak úgy nyitó tételeket, amihez könyveled az adott évit (akár hibátlanul az év folyamán), ha a nyitó tételek nem valósak, akkor bizony a beszámoló sem lesz az.
Én a helyedben elküldeném azzal, hogy elfogadott beszámoló és azt alátámasztó leltárak, analitikák és főkönyvi kivonat hiányában a könyvelésüket nem tudod elvállalni.., vagy átadja neked a kezdéshez a szükséges dokumentumokat, de ebben az esetben is mindenképpen rögzíteni kell a szerződésben, hogy a nyitás miből történt és, hogy mikortól vállalsz felelősséget és miért. Hidd el nekem, hogy még a sok éves rutin mellett sem egyszerű egy ilyen cégnek a dolgait valahogy rendbe tenni. Ha csak az adóelévülést nézem, az is durván hat év...., s kérdés, mikor volt az utolsó olyan főkönyvi kivonatuk, mérlegük, amitől kezdve a felelősséget is felvállalva újra könyveléssel rendbe lehetne tenni, de ott meg számolni kell azzal, hogy időközben a törvények változtak, tehát a visszakönyvelésnél az akkor hatályos törvények szerint kell könyvelni, adózni, s ha az újra könyvelésnél kiderül, hogy a bevallások hibásan mentek, hogy a beszámolóban sem az volt, ami az újrakönyveléssel kijön, akkor jönnek az önellenőrzések, akár a beszámolók újbóli közzététele (ha az eltérés jelentős) és ott van a társasági adóbevallás is.... Üdv.