Szia Márti!
Erre gondoltam. De ez nem sántít, hanem nem lehet, bárki is használta, itt nem csak róla van szó, mert a tv így szól:
zs) az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózónál - ha igénybe kívánja venni a kedvezményt - a korábban még használatba nem vett ingatlan, valamint a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke, továbbá az ingatlan bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értéke, valamint az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szellemi termék bekerülési értéke, figyelemmel a (11)-(12) bekezdésben foglaltakra.
Üdv:Nelly
Talán most sikerül, mert tegnap állandóan "kidobált" a fórum elejére, amikor válaszolni próbáltam.
Szóval való igaz kisvállalkozói adóalap kedvezmény csak új eszközre vehető igénybe,(köszi Nelly a javítást figyelmetlen voltam és pontatlanul fogalmaztam. Márti Tőled pedig elnézést, hogy elvittelek az erdőbe!)de kisvállalkozói adókedvezménynél nincs ilyen megkötés. Konkrétan a felvett hitel kamatkedvezményére gondoltam/gondolok.
Amúgy az ügylethez:(bár nem látunk a kérdés mögé) Szerintem sem teljesen „frankó” az ügylet, mert a felértékelt eszközértékhez nem tudom minek kellett a számlamozgás. Ezzel a bank akarva vagy akaratlan, de jelentős nyereségbe vitte a céget (aki persze okkal vagy ok nélkül de hagyta magát) nem beszélve a TAO-ról. A vagyonfelértékelés csak egy könyvelési – nyilvántartási tétel lett volna.Ha a nyereségnövelés volt mögötte - akkor itt van. A bank mindenképpen jól járt – ha mással nem a hitelkamattal mindenképpen ill. ha az ügylet mögötti fedezet nem ez a felértékelt gép (nem igazán jellemző az ingófedezet ma már) – akkor a fedezettel is. A cég nyereséges, csak hát az adó.....
Vajon milyen eszköz lehet az, ahol egy vagyonfelértékelés során ilyen mértékű növekedést lehet produkálni?
Üdv:
P.Zsuzsa
Sziasztok Lányok!
Iegn ez az az eset, mikor az ügyfél megy a saját feje után, és a könyvelő utólag oldja meg. A bank szempontjából az eljárás, szerződés korrekt volt, de csak ő járt jól. Az ügyfél örült, hogy kapott hitelt, kölcsönt, mindegy, minek nevezem, 218 milióra 50 milliót. A szerencse az, hogy ezzel el tudnak indulni, és vissza tudják vizetni a kölcsönt. P. Zsuzsi: Vagyonfelértékelést nem akartunk, a hajót, mert arról van szó, a bank által felkért szakértő, mérnök, aki elég korrekt volt, az értékelte 210-240 millió között. Egy óriási csavarral a bevallást helyretettük, benne van az új eszközre szóló adóalap kedvezmény, meg valami halasztot.... A hajó még soha nem volt üzembehelyezve, tehát újnak titulálható. Ha hibás a bevallásunk, a cég a következményeit vállalja, később lesz igazi bevétele, és minden helyreáll. Mindenkinek köszi a segítséget, ötletet, és azt, hogy egyáltalán foglalkoztatok velem.
Márti és P. Zsuzsa válaszát fogadnám el, de nem tudom, hogy kell a 150 pontot felezni.
Üdv jozsike
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég