Adófórum

Adózási és számviteli információk

fizetés bankkártyával

Számvitel

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: bezi02 » hétf. ápr. 07, 2008 12:31 pm

Kaloczy válaszára. igen éppen ez a baj. Én tudom, hogy a vásárolt eszközök nem a váll.érdekét szolgálják (saját magának vásárolta). Ha ugyanezt kp vásárolta volna akkor én sem kötekednék, lekönyvelném. Abban az esetben a könyvelő (én) nem vagyok felelős, ha nem is a váll.érd.vette. Pontosan ezért nem merem könyvelni, mivel már a bankkártyás vásárlás gyanús.

Szerintem kirani érvelése helyes ebeen az esetben.

bezi02

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: Kirani » hétf. ápr. 07, 2008 12:37 pm

Halvány emlékem volt, hogy volt már erről szó itt a cikkek között, most rákerestem és megtaláltam. Itt elolvashatjátok: http://www.adoforum.hu/?fejezet=5&cid=36278&wa=ADORSS0732

Több dologról van benne szó, de középtájt és a végén is kifejezetten a bankkártyás fizetés a téma. Egyúttal kiderül, hogy a 36-os számlacsoportban van az ellenszámla, amit valószínűleg mi is használunk, és nem a 3891 számlán keresztül kerül helyére a kifizetés.

Ani

Kirani

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: Kirani » hétf. ápr. 07, 2008 12:50 pm

Szia Bezi!

Megértem az ellenérzéseidet. Én sem szívesen könyvelnék le ilyesmit. Szerintem jó ötelt a Zsuzsa által felvetett, hogy írasd alá a számlákat. Nálunk ami beruházás, ott még külön meg is jelöljük a számla mellé tűzve, hogy melyik teplephelyre/dolgozó számítógépére stb. kerül az adott dolog, és meddig tervezzük használni. A főnök, aki veszi vagy veteti ezeket a dolgokat, megadja ezeket az adatokat a könyvelésnek, és aláír minden ilyen dokumentumot. A könyvelés csak így könyvelheti. Szigorú szabály, de jogos és sosincs vita.  

Persze tudom, hogy a főnökök egy részét nemcsak nem érdekli a számviteli törvény vagy a számviteli rend, de még el is várja, hogy helyette oldd meg a "zűrös" ügyeket... Én is találkoztam régi helyemen egy olyan 1,5 milliós konyhabútor vásárlás számlájával, amit az APEH ellenőr dugott az orrom alá, hogy magyarázzam meg, hogy a cég 6 négyzetméteres konyhájában vajon milyen bútor került ennyibe? :-(

Kirani

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: bezi02 » hétf. ápr. 07, 2008 12:58 pm

Szia Ani. Jó, de éppen a Te általad javasolt cikk alapján sem lehet. Hiszen nem a cég bankkártyájával vásároltak, így a 36-os  szlával való könyvelés sem lehet. A cikk szerint viszont nem kp.  azaz nem pénztári tétel.Most mit tegyek??

Köszönöm

bezi02

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: Kirani » hétf. ápr. 07, 2008 1:07 pm

Bocsi, elkülöníteném a két dolgot. 

Amiről itt eszmét cseréltünk, hogy abban az esetben, amikor a számla a cég nevére szól, de a fizetés nem a cég bankkártyájáról történik (és ez esetben mindegy, hogy x kolléga vagy y főnök bankkártyáját terhelték meg vele), sosem fogadjuk el a számlát. Vagy fizessen céges kártyával, vagy legyen kp., vagy beszélje meg a szállítóval, hogy átutalásos számlát kér. Ez az egyik, ennek kapcsán küldtem a linket is.

A másikat, Zsuzsa javasaltát kiegészítve nem konkrétan erre az esetre írtam, hanem a későbbiekre, ha ilyen számlával találkozol, ahol felmerül a gyanú, hogy nem céges érdekből lett megvéve a termék/szolgáltatás. Ilyenkor a főnök igazolja, hogy mit és miért vett, így vállalja a felelősséget is.

Ani

Kirani

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: bezi02 » hétf. ápr. 07, 2008 1:13 pm

Magyarul.Tehát ne könyveljem le. Miért nem kérdeztek meg a vásárlás előtt. Akkor azt mondtam volna, hogy csak kp. vehet, ha nincs a cégnek bankkártyája. Ha lekönyvelem és ráadásul tárgyi eszközök biztosan szemetszúr az ellenőrzésnél.

bezi02

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: Kirani » hétf. ápr. 07, 2008 1:19 pm

Pontosan. És kiemelten hívd fel a figyelmét a tárgyi eszközök és más hasonló, főnökök által kedvelt beszerzésekre, amik még köszönő viszonyban sincsenek a cég profiljával... Talán ha esetleges APEH ellenőrzésre hivatkozol, jobban elfogadja. Külön magyarázd meg neki, hogy céges vásárláskor ne használja a saját kártyáját, mert úgy nem elszámolható, amit vett.

Szép napot! Ani

Kirani

fizetés bankkártyával

HozzászólásSzerző: bezi02 » hétf. ápr. 07, 2008 1:23 pm

Köszönöm szépen. Én is így gondoltam.
bezi02

Előző

Vissza: Számvitel