Sziasztok!
Valóban az eredménytartalékba "betenni" pénzt nem lehet, úgy van ahogy Mónika írja. Pótbefizetés a kft esetében lehetséges, ha a társasági szerzdősében rendelkeznek erről, de azt a lekötött tartalékkel szemben kell végrehajtani. Bt-nél ilyen nem lehet.
Tehát vagy a törzstőke emelés, vagy tagi kölcsönnel is megnövelhetik a pénztárt, ez persze nem jelentkezik a saját tőkében.
Üdv. Kata
Sziasztok!
Feltételezem a kérdés arra irányult, hogy eredménytartalékból emelnék a törzstőkét vagy pénzt fizessenek be.
A törzstőkét a társaság a törzstőkén felüli vagyonával vagy annak egy részével felemelheti, ha a számviteli törvény szerinti, az előző üzleti évre vonatkozó számviteli törvény szerinti beszámolójának mérlege vagy a tárgyévi közbenső mérlege alapján a tőkeemelés fedezete biztosított, és a társaság törzstőkéje a tőkeemelést követően sem haladja meg a számviteli törvény szerint helyesbített saját tőke összegét.
A törzstőkén felüli vagyon fedezetének fennállását - a mérleg fordulónapját követő hat hónapon belül - a szt. szerint beszámoló vagy közbenső mérleg igazolja. Ebben az esetben a törzstőke a tagok törzsbetéteit - külön befizetés - nélkül korábbi törzsbetéteik arányában növeli, ha a társasági szerződés, illetve a minősített szótöbbséggel hozott taggyűlési határozat ettől eltérően nem rendelkezik. (Olyan személyt azonban, aki addig nem volt a társaság tagja törzsbetéthez juttatni nem lehet ily módon.)
A tőkeemelést taggyűlési határozattal kell eldönteni, melyben meg kell határozni azt, hogy a tőkeemelésre milyen nagyságú pénzbeli, illetve nem pénzbeli hozzájárulás szolgáltatásával kerül sor.
(Gt. törvény 4. cím 152-164 §, szt. 50 §
Üdv.: Szilvi
Ugy gondolom, ha a tagok pénz szeretnének tenni a cégbe, akkor a jegyzett tőkét emeljék meg. Eredménytartalékba semmiképpen sem tehetik. Nem látok a kérdés feltevés mögött mögöttes szándékot, ami a tagi kölcsön felé, vagy a nagy nyereség elhelyezése felé terelné a választ. Az eredménytartalék később osztalék fizetésre felhasználható, tehát ide azért nem lehet tagi befizetést tenni, esetleg a tőketartalékba. De abba sem javaslom.
Szerintem a BT-nek most pénzre, forgótőkére van szüksége, ezt a tagok betudják adni, vagy a tagok egy része. Mondjuk az ujabb tőke befizetés megváltoztathatja a szavazati arányt is valamelyik tag átakarja venni ezen a réven az irányitást. Vagy azért kéne feltőkésiteni a céget, hogy a hitele, hitelessége javuljon. Képzeljünk el egy 300 millió forint árbevétel elérő BT-t aminek a jegyzett tőkéje 10 ezer Ft. Nevetséges banki megitélés szempontjából. de például pályázatoknál is jobbak a mutatók egy tőkeerősebb cégnél.
A jegyzett tőke emeléshez társasági szerződés módositás kell, amit az ügyvéd készit el. És be kell adni a Cégbiróságra is bejegyzési kérelemmel együtt.
Üdv Rozalinda!
Szia!
Már bocsánat, de senki (én legalábbis nem) gondolta, hogy hátsó szándék van a kérdés mögött!!! Általában ha ilyen problémáink vannak, hogy a tulaj variálni akar, és mi szegény könyvelők nem tudjuk eldönteni, hogyan csináljuk azt meg hivatalosan, akkor azt meg szoktuk osztani egymás között, és ilyen formában várjuk a válaszokat.
Én csak arra akartam rávilágítani, hogy nem biztos, hogy a kérdés feltevőnek sikerül úgy feltennie a kérdését, hogy abból egyértelműen arra valászolunk, amire ő kíváncsi. Ezért a nem pontosan feltett kérdséből lehet olyan válaszok születnek, melyből szegény kérdés feltevő nem lesz okosabb, nem kap kielégítő választ.
Nálad nekem egyértelműen csak annyi jött át a kérdéből, hogy befizetni pénzt lehet-e eredménytartalékba is vagy sem. Ennyi. Erre tudásom szerint válaszoltam is.
Úgyhogy elnézést mégegyszer, de én nem gondoltam semmiféle hátsó szándékra.
Üdv. Kata
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 29 vendég