Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egészsébizt. Alap|| merőpiaci alap

Számvitel

HozzászólásSzerző: Erra74 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Most hogy összevonták az egészségbiztosítási alap és munkaerőpiaci alap utalását ti továbbra is megbontva könyvelitek, vagy egy főkönyvi számra?

Az Apeh külön fogja felkönyvelni? Mert akkor érdemes megtartani a régi bontást szerintem, ha viszont egyben tartja nyilván, akkor egyszerűbb a régi egészségbiztosítási alapra könyvelni az egészet és nincs vele több gond.

Kiváncsi vagyok a véleményetekre.

Erika

Erra74

Egészsébizt. Alap+ merőpiaci alap

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » csüt. feb. 04, 2010 10:50 am

Szia Erika!

Én továbbra is megbontva könyvelem, mert nem minden jogviszonyban kell munkaerőpiaci-járulékot és egészségbiztosítási 2%-os járulékot fizetni. A jövedelmeket is megbontva könyvelem munkabér, megbízási díj stb. Egyeztetéskor ha a kötelezettségek kerülnek ellenőrzésre jó ha külön vannak mert megnézem az alapot és beszorzom a kötelezettség százalékával.

Üdv. Olga

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: Erra74 » csüt. feb. 04, 2010 10:53 am

Szia Olga!

Én is ezen gondolkodtam, bár van erről külön analitikám amiben tudok ellenőrizni. A béreket természetesen külön könyvelem, csak spórolni szerettem volna az időmmel, 5 főkönyvi szám helyett, csupán egyet használnék. Bár eleinte az lenne a furcsa :)

Erika

Erra74

HozzászólásSzerző: melcsi62 » csüt. feb. 04, 2010 11:20 am

Sziasztok!  Én az EBA-hoz tettem, a céget terhelő munkaeőpiaci járulékot (ktsg) pedig beleraktam a TB járulékok-ba (56-os).

Én az analitikákat a bérprogram alapján biztosítom. Nekem egy főkönyvi számlán van az eba-eü.szolg.járulék és a munkaerőpiaci jár. is..  a 08-as a FT-os adott járulékokat egyben kerekítteti eFt-ra, egy bankszámlára utaltatja, így szerintem az adófolyószámlán is egy tételként fog megjelenni a havi köteezettség..   Viszont külön főkönyvi számláim vannak a természetbeni juttatásnak minősülő (telefon!)járulék kötelezettségeknek..  Üdv

melcsi62

HozzászólásSzerző: 3HInfo » csüt. feb. 04, 2010 11:43 am

Sziasztok! Mivel az apeh is csak egy folyószámlaszámot adott meg,ezért valószínű, hogy ők is egyre fogják tenni.

Én mindenesetre nyitok neki egy új sort és oda pakolom egyben.

üdv

Tica

3HInfo

HozzászólásSzerző: Bi.Monika » csüt. feb. 04, 2010 11:43 am

Én eddig úgy könyveltem, hogy a 47310-re könyveltem a befizetett egészégbiztosítási járulékot, és 47311.47312.47313-ra stb. megbontva a különböző százalékokat. Év végén pedig mindet összevezettem,  és a 47310-en egyeztettem az apeh folyószámlával. Még 2010-ben nem foglalkoztam ennek a könyvelésével, de vagy a 4731-et (gyűjtő) egészsébiztosítási járulékot írom át, vagy pedig nyitok egy másik gyűjtőt, hasonlóképpen.

Ebben az esetben külön megvan az analitikám a főkönyvi kartonokon, a befizetést pedig egyösszegben nézhetem, nem kell szétszedni.

Bi.Monika

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » csüt. feb. 04, 2010 12:51 pm

Hogy legyen egy sokadik változat is: Az egyénit külön/T4711-K4632/ külön a TB-st /567-4633/ és külön az eb-t (mindet egy számlára) /K4731/

Nyerkiné

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » csüt. feb. 04, 2010 1:03 pm

Szia!

Úgy, hogy a  463 és 464 gyüjtő számla legyen, és ez kerüljön alábontásra az egyes járulékoknak megfelelően,  így egy összegben is látható a kötelezettség és külön -külön is.

Üdv. Olga

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. feb. 05, 2010 2:56 pm

Sziasztok! Lehet, hogy Ti már előrébb vagytok, de nekem csak most derült ki, hogy az eü.szolg.járulékot 2010-ben is a régi adónemre 124-en kerekítteti eFt-ra, az APEH bankszámláknál pedig a 124-es adónem a 2009-ig használt EBA számla száma...  ezek szerint az eü.szolgáltatási járulékot külön számlára kell fizetni 2010-től (a régi EBA számlára) és nem az eü,bizt.+munkaerőpiaci jár. (188) nyitott új bankszámlára..

Csak azért szólok, mert beleestem abba a hibába, hogy az egyik ügyfélnek elküldtem, hogy a korábban használt EBA számla helyett már az új számlára kell, hogy utaljon, miközbe meg van neki eü.szolg.járuléka is, tehát ez így nem igaz..-- nehogy itt  hajrázásban más is így járjon.  Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. feb. 05, 2010 3:04 pm

Nos!

Még az Apeh sem tudja tutira, melyik szlára kell fizetni az eü. szolg. járulékot!

Ezt tedd zsebre!

Jó????????????????????

Üdv!

tothkornelia69

Következő

Vissza: Számvitel