Adófórum

Adózási és számviteli információk

Osztalékelőleg végelszámolásos cégnél

Számvitel

HozzászólásSzerző: SZESZE » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném megkérdezni, hogy mi  a teednő, ha év elején osztalékelőleget fizettek egy társaságnál és most végelszámolással szeretnének megszünni! Az osztalékelőleg osztalékká fog válni, mivel nyereségesek!

A másik kérdésem lenne még, hogy egy kábeltévét üzemeltető társaságnál a negyedéves számlák, a külföldi szállítótól  tervezett paritásos árfolyamon érkeznek egy negyedévre, pl. 270  EUR. Ezen az árfolyamon fizetjük ki a számla összegét.  Az értesítőn szerepel még egy hivatalos MNB deviza középárfolyam is, 256,87 EUR.  Eddig még nem találkoztam ilyennel sem, ebben is szeretnék tanácsot kérni,hogy hogyan kell majd könyvelni! A társaság nem választotta az MNB árfolyamát!

Előre is köszönöm ha tudnátok segíteni!

Üdv. SZESZE

SZESZE

HozzászólásSzerző: SZESZE » vas. okt. 25, 2009 2:10 pm

Sziasztok!

Kábel TV-t üzemeltető társaságot könyvelnék! Lenne több kérdésem ezzel kapcsolatosan! Nem tudom hogy itt írjam-e le, vagy valahogyan fórumon kívül is tudnék kérdezni? Nem tűnik egyszerűnek a számomra!

Köszönöm szépen ha segítetek!

Üdv.

SZESZE

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. okt. 25, 2009 2:22 pm

A kérdésed első részére válaszolnék. A  végelszámolás befejezésekor elkészített beszámoló mérlegében a vállalkozásból kivont (kivonásra kerülő, a vagyonfelosztási javaslat szerinti) jövedelem utáni adókat kötelezettségként be kell állítani a magánszemélyeket megillető kötelezettség (saját tőke) csökkentésével.

madora100

HozzászólásSzerző: validitas » vas. okt. 25, 2009 7:43 pm

Szia Szesze!

Miután a vállalkozás végelszámolással meg fog szűnni, nem vagyok benne biztos, hogy fizethet osztalékot. Hiszen a végelszámolás - a hitelezők érdekeinek végelmében - a Cégközlönyben közzé is kell tenni, stb. Ezért gondolom, - bár konkrét jogszabályt nem tudnék idézni - hogy csínján kell bánni az osztalékfizetéssel.

Ha azonban tuti, hogy nincs tartozás, sem köztartozás, sem más vállalkozások, magánszemélyek felé, és nincs más osztalékfizetési korlát,akkor a tevékenységet lezáró beszámoló elkészítésekor - ha szükséges, a könyvvizsgálatot is el kell végeztetni - az arra jogosult testület fogadja el az osztalékfizetést is, a beszámolóval egyidejűleg. Ezt a beszámolót kell átadnia a cég képviselőjének a végelszámoló részére 45 napon belül. A jóváhagyott osztaléknak ki kell számítani az adóját, az EHO-t, majd le kell vonni a már levont SZJA-t, és mindezen tételeket le kell könyvelni. Kötelezettségként előírni az osztalékot: T493 - K479..,  ha eredménytartalékot is bevonnak az osztalékfizetésre: T413 - K493, majd összevezetni az osztalékelőleggel: T479... - K36... . Mindezen tételeknek a tevékenységet lezáró beszámolóban már szerepelniük kell.

A másik kérdés: nem tudom, miért írták rá az MNB-árfolyamot. Nektek a számviteli politikában meghatározott árfolyamon kell könyvelni, és az áfa-bevallásba is a választott banki árfolyamon kell bevallani. MNB-árfolyamon akkor lehetnek az áfát számítani, ha ezt választottátok volna.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: tevike » hétf. okt. 26, 2009 7:24 am

Szerintem, egy nyereséges cég is megszűnhet végelszámolással. Elszámolnak minden hatósággal, a tagok egymással. A tulajdonosok másképp hogyan tudnák megszűntetni, ha nem akarják eladni?
tevike

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. okt. 26, 2009 8:00 am

Szia Tevike!

Bocsáss meg, de nem értem a kérdésedet ill. értem csak azt nem értem, hogy miért teszed fel Madorának azt a kérdést amit felteszel, mit több senki nem mondta egy szóval sem, hogy végelszámolással csak veszteséges cég szünhet meg.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: zspotorke » hétf. okt. 26, 2009 8:20 am

Sziasztok!

Szerintem nincs osztalékfizetési korlát, fizethet osztalékot. Azért gondolom ezt, mert a társaság egyrészt a TAO hatálya alatt van a végelszámolás alatt is, másrészt pedig ha fizetésképtelenné válna emiatt a "cég" akkor már nem is beszélhetnénk végelszámolásról.

Sok értelmét nem látom -de biztos van oka a kérdésnek.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. okt. 26, 2009 10:17 am

A kérdésfeltevő nyereséges vállalkozás végelszámolására kérdezett. Én a válaszomban a következőt írtam: " A  végelszámolás befejezésekor elkészített beszámoló mérlegében ......." Ez azt jelenti, hogy ha befejeződött a végelszámolás, s a hitelezők kielégítése után a vagyonfelosztási javaslatban szerepel az osztalék kifizetés, az minden további nélkül kifizethető az osztalékelőleg beszámítása mellett. Természetes, hogy nyereséges cég is megszűnhet végelszámolással. Akár egyszerűsített végelszámolással is.
madora100

HozzászólásSzerző: tevike » hétf. okt. 26, 2009 5:11 pm

Ha elolvasod Validitas üzenetének az elejét, megérted miért tettem fel a kérdést. Az én levételemben az, hogy csak bizonyos  cégek szűnhetnek meg végelszámolással. Különben, egy nyereséges cég miért ne fizethetne osztalékot, akár a végelszámolás lezárásakor is?
tevike

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. okt. 26, 2009 5:21 pm

Ha az én válaszommal kapcsolatban van kérdésed, akkor nekem címezd légy szives, ne Madorának. Egyébként egy szóval sem írtam, hogy csak bizonyos cégek szűnhetnek meg végelszámolással, ezt nem tudom, honnan "vetted le".

<>Pedig így van egyébként, mert végelszámolással csak azok a cégek szűnhetnek meg, akik nem fizetésképtelenek.  Továbbá a teljes választ érdemes elolvasni ahhoz, hogy a mondandó lényegét megértsük.
validitas

Következő

Vissza: Számvitel