Adófórum

Adózási és számviteli információk

Szivességi használat-ingatlan

Számvitel

HozzászólásSzerző: pongracz131 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Egyik ügyfelemnek Kft-je van. Édesapja felajánlotta, hogy az családi házuk udvarán lévő külön épületet újítsa fel és a cég használja ingyen az épületet. A Kft. be is jelentette ide a székhelyét januári alapításakor és márciustól el is kezdte a felújítást. Minden anyagról számlát kért. Az iroda kész. Kérdésem: Leírhatja-e költségnek az vásárolt anyagokat a Kft. és keletkezik-e valamilyen adófizetési kötelezettség bármelyik félnél.  Milyen szerződést kell írni? Ajánlottam a bérbeadást, de akkor már ki kellett volna váltani az elején az adószámot a papának. A felújítással kapcsolatos számlák márciustól folyamatosan gyűlnek és a könyvelésben és ezáltal az Áfában is benne vannak. Sajnos utólagos megoldás kellene. Szóval minden vélemény érdekel a dologgal kapcsolatban. Köszönöm!

pongracz131

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. aug. 10, 2009 6:18 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. aug. 10, 2009 6:21 am

Egyetértek. Ráadásul ha a papa tényleg ingyen odaadja az ingatlant, akkor egy kis pénzt is ki lehet így venni, viszonylag "olcsón" a cégből (25 %-os forrásadóval.) Arra azért nem árt odafigyelni, hogy évi 1 millió Ft bérleti díj  felett bejön a 14 %-os EHO is...
szedlacsek

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. aug. 10, 2009 6:29 am

Szia!

A felújítási számlákat aktiválni kellene az 1-es szlaosztályba, mint bérelt ingatlanon végzett beruházást, és majd amortizációval kerül be a vállalkozás költségeibe.

A használatba adásról szerződést kell kötni, amelyben rögzítik, hogy térítés nélkül adja a vállalkozás használatába az ingatlan. Ebben a szerződésben kell rendelkezni a felújítás sorsáról is, ha megszűnik a használat - pl. a Kft. köteles visszaállítani a eredeti állapotot, vagy átadja x Ft térítés ellenében, vagy átadja ingyen, de akkor a magánszemélynél jövedelem lesz a felújítás.

Az ingyenes használattal kapcsolatban: a Kft-nél a számviteli törvény 86.§ (3) j9 pontja értelmében rendkivüli bevételként kell elszámolni a térítés nélkül kapott (igénybevett) szolgáltatások piaci értékét. Tehát a hasonló ingatlan bérleti díjának megfelelő értéket (pl. ingatlanközvetítő cégtől kért adat) havonta rendkívüli bevételként kell könyvelni.

A társasági adó törvény (1996.évi LXXXI. tv.) 7§ (1) ly9 pontja szerint az adózás előtti eredményt csökkenti a térítés nélkül kapott (igénybe vett) szolgáltatás átadónál kimutatott bekerülési értéke, az átadó nyilatkozata alapján.  Azaz az édesapának nyilatkoznia kell, hogy neki mennyibe kerül (pl. rezsi, ingatlanadó ha van, stb), és azzal az értékkel lehet csökkenteni az adóalapot. Vagy ha nincs semmi bekerülési érték a bérbeadással kapcsolatosan, akkor nullás nyilatkozatot ad.

A piaci és a bekerülési érték különbözete képez társasági adó alapot a Kft-nél. Az ingyenes szolgáltatás értéke különadó alap is egyben.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. aug. 10, 2009 6:32 am

"a Kft-nél a számviteli törvény 86.§ (3) j9 pontja értelmében rendkivüli bevételként kell elszámolni a térítés nélkül kapott (igénybevett) szolgáltatások piaci értékét. Tehát a hasonló ingatlan bérleti díjának megfelelő értéket (pl. ingatlanközvetítő cégtől kért adat) havonta rendkívüli bevételként kell könyvelni."

Épp ezért is javasoltam, hogy akkor már ténylegesen fizessék is ki a papának a bérleti díjat. Mert így költség lesz és nem bevétel. Tehát Taot-t is spórol. ill.a zsebükben is több maradhat...

szedlacsek

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » hétf. aug. 10, 2009 6:34 am

Sziasztok!

Szerintem érdemes lenne utánanézni a haszonkölcsön-szerződés fogalmának. Vagy ez már nem létezik? Szerintem nem lehet, hogy ha ingyen kap vki  egy használati jogot, azért neki adót kelljen fizetni. Kivéve, ha saját ingatlanként bejegyzi a könyveibe.

Ildi 

kovacs.attilane

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. aug. 10, 2009 6:40 am

Szia!

Igazad van, célszerűbb kiváltani a papának az adószámot, és kifizetni a bérleti díjat, mert adó tekintetén jobban járnak. Csak fel akartam hívni a figyelmet rá, hogy ha ingyenes, akkor is van könyvelési és adózási teendő.

validitas

HozzászólásSzerző: pongracz131 » hétf. aug. 10, 2009 7:58 am

Igen. Én is javasoltam annak idején a bérleti díjat, pont a 25%-os adó miatt, mert így pénzt is tudnak kivenni. Valamiért nem egyezett bele a cég tulajdonosa. Lehet, hogy túl bonyolultnak találta vagy nem akart a papa adószámot. Most viszont nem igazán tudjuk megoldani. Én ezt a haszonkölcsönt javasoltam, de félek, hogy az APEH beleköt a felújításba, mert kb. 2-2,5 milliót költöttek a teljes felújításra, berendezésre. Nehogy az legyen, hogy a papának így jövedelme keletkezett, mert a házikó teljesen fel lett újítva így megnövekedett az értéke. Bár lehet, hogy ha hosszabb időre mondjuk 10 évre kötnének szívességi használati szerződést, akkor hívatkozni lehet arra, hogy addig elhasználódott az ingatlan és nagyjából olyan állapotba kerül majd, mint az eredeti volt. Vagy így már nagyon nyakatekert? 

Ha mégis amellett  döntenek, hogy bérbe adják, akkor nem gond, hogy már a bérleti díj kifizetése előtt felújították? Ráadásul a bérleti díjat utólag fizetik (mert ahhoz még adószámot kell kérni). Lehet azt csinálni, hogy februártól bérli, megkötik akkor a szerződést, de csak szeptemberben kér a papa adószámot és akkor számlázza az egész évet?

Tudom, nagyon értetlen vagyok, de még nincs túl sok gyakorlatom.

pongracz131

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. aug. 10, 2009 8:06 am

Megoldható, hogy csak az év második felében fizetnek. A bérleti díjat meg megállapíthatjátok alacsonyabban is a szokásos piaci árnál, éppen a felújítás miatt. A szerződés viszont jó, ha megelőzi az első számlát.  És mindenképpen hosszabb időszakra, legalább 10 évre kössétek.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. aug. 10, 2009 8:11 am

A szerződést a felújítás kezdete előttre kell dátumozni, és bele kell írni, hogy a bérleti díjat milyen időszakonként (pl. évente egyszer) számlázza. Bár a Ptk. szerint a bérleti díj előre jár, de sztem a felek megállapodhatnak utólagos fizetésben is. És akkor lesz idő elintézni az adószámot.

A felújítás meg 10 év vagy annál hosszabb idő alatt már elhasználódik szerintem, nem gondolom, hogy azzal probléma lenne.

validitas

Következő

Vissza: Számvitel