Adófórum

Adózási és számviteli információk

Hogyan könyveljem a rezsit, bérbeadásnál?

Számvitel

HozzászólásSzerző: zsoltiabeka » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

1. A kérdés az, hogy ha a bérbeadó magánszemély nem rendelkezik adószámmal,tehát nem ad számlát, és nyilatkozott a tételes költség választásáról, a szerződés szerint pedig a bérvevevő céget terheli a rezsi költség, akkor azt hogyan könyvelheti el a cég, tekintve, h a bérbeadó nevére szól a számla.

1.a A bérbeadó nem vonja le a tételes költséget a bevételéből, hiszen átterhelte a cégre, ebben az esetben kell egyáltalán nyilatkoznia erről?

1.b Ha a 10% költséghányadot választja valaki, akkor igazából nyilatkozat sem kell? Szóval mikor kell és mikor nem kell nyilatkozat?

előre is köszi
zsoltiabeka

HozzászólásSzerző: zsoltiabeka » szer. szept. 24, 2014 4:21 pm

köszi a választ, de még lenne néhány homályos folt.

Az adóelőleg az SZJA, és az EHO együttes megállapítását jelenti, aminek összegét a nyilatkozatban rögzítem. Ha a bérbevevő cég fizeti az adót, akkor ennek következtében a számla összegét csökkentenem kell az adóval...eddig ok?

De azt olvastam a NAV-os füzetben, h bevallási kötelezettsége is van a magánszemélynek min. negyedévente, ha nem a cég valja be...Mégis milyen nyomtatványon lehet SZJA előleget bevallani negyedévente, főleg az adószámmentes verziónál? vagy félreértettem valamit?

A cég, amennyiben évente egy számlát kap, akkor elég évente nekik bevallani pl. 08-oson a köv. hó 12-ig?

Az adószám nélküli verziónál számlaadás nélkül, ha nem tételes az elszámolás, akkor akár nyilatkozat nélkül is bevallhatja a cég a szerződésben megadott teljes összeget bármelyik hónapban?

üdv, és köszi köszi a választ
zsoltiabeka
zsoltiabeka

HozzászólásSzerző: zsoltiabeka » hétf. szept. 29, 2014 12:58 pm

1. Megrágtuk, és utána néztünk a nyilatkozatnak. A nyilatkozatot ezek szerint tételes esetén mindenki az adótt év végén állítja ki? Mivel tételesnél a konkrét összeget csak akkor lehet beírni.... Továbbá az EHO- ra vonatkozó résszel ki lehet egészíteni az adóelőleg nyilatkozatot, h ne kelljen 2 nyilatkozat?

2. Tételesnél az átszámlázott rezsinél azt írtad, h abból is le kéne vonni az SZJA-t...ezt hogyan kell érteni??

pl. ha 100ezer a bérleti díj az évben, és 40 a tételes költség akkor a számla
1. számla 100-40-60*0,16=50400
2. számla 40-40*0,16=33600

A bevallásban pedig nem vonok tételest, mert átterheltem a cégre, és akkor ott 100 az alap és 16 ezer adó, éppen annyi, amennyit a cég fizetett....így gondoltad?

3. Amortizációt is lehet vonni a bevallásban, illetve jelezni a nyilatkozatban? pl a lakás aktuális piaci értéke*0,02-vel?

4. Kérdeztem már, h évente elég e egyszer vallani, ha pl. egyben fizeti az évet és akkor a köv hó 12 ig megy az egész év

köszi, ha válaszolsz

zsoltiabeka

HozzászólásSzerző: zsoltiabeka » kedd szept. 30, 2014 10:03 pm

Köszi, már majdnem 100% os a feldolgozottság::) De egy kérdés még maradt azért...

Ezzel a módszerrel a magánszemély 84000 hufos jövedelmet írhatna akkor az M30-asa alapján az 53-as bevallásába. Ezt úgy írnád be, h 100ezer a bevétel és 24 a költség? Jó az? hiszen a teljes költséget átszámlázta és így a 100 ezer utáni 16 ezer lenne a logikus nem 13440

Szóval a kérdés, h nem találtam az anyagokban semmit arról, h a rezsi költségből is vonni lehetne a költséghányadot. Nem is túl logikus...Honnan lehet tudni, h ugyan úgy viselkedik, mint a bérleti díj?

UI:Az EHO százalékát elírtad véletlenül a számításnál, mert az 14%-os lenne, ha 1 millió felett lenne ...Elég egy mondat az adóelőleg nyilatkozatban, h a bérleti szerződései összesen nem érik el az évi 1 milliót, ezért EHO-t nem kell vonni..vagy van valami egyéb szakzsargon?

Ha erre is választ kapok, akkor ez tényleg az utolsó keresztkérdésem volt::)

köszi, h foglalkozol velem
zsoltiabeka

Vissza: Számvitel