Adófórum

Adózási és számviteli információk

szolgáltatás vagy anyag?

Számvitel

szolgáltatás vagy anyag?

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Kézi számlán vtsz és szj számok nincsenek írva. Van 4 db gumi 90ezer értékben, és a csere mint munkadij 5ezer értékben. Tudom, hogy szolgáltatásra szoktuk venni ha a munkadíj mellé kiszámlázzák az anyagot is, de itt annyira aránytalan az 5e munkadíj a 90e anyaghoz képest. Akkor is szolgáltatás szerintetek (hisz még szj számot sem írt rá)?

Köszönöm, Kata

kovalkata

szolgáltatás vagy anyag?

HozzászólásSzerző: farkaskatalin » kedd jan. 11, 2011 1:05 pm

Én anyagra könyvelném, mert anyagbeszerzéshez közvetlenül kapcsolódó szolgáltatás. Természetesen csak akkor, ha egy számlán van. És ugyanannyi a gumi is, mint a csere.
farkaskatalin

szolgáltatás vagy anyag?

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd jan. 11, 2011 1:07 pm

A szolgáltatás igénybevétele esetén, ha az anyagot (esetedben a gumit is) a cserét végző szervezet biztosítja, akkor az szolgáltatásként kezelendő. Ha oda viszed az általad megvásárolt gumit és kéred a cserét, akkor is a szolgáltatást fogják feléd kiszámlázni. 

Az szj számot nem kötelező a számlán feltüntetni. 

madora100

szolgáltatás vagy anyag?

HozzászólásSzerző: bezi02 » kedd jan. 11, 2011 1:11 pm

Egyértelműen szolgáltatás. Ez szerviz munka. A gumiszerelésnél a munkadíj 5000.- F, akkor is ha 200000.- Ft-os abroncsot szerel.Csak akkor könyvelhetnéd anyagként, ha megvásároltad volna az anyagot az egyik szervízben a másikba elviszed felszereltetni.

A számlán nem kell feltüntetni az szj számot.

bezi02

szolgáltatás vagy anyag?

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd jan. 11, 2011 1:18 pm

Sziasztok!

Tudom, hogy nem kötelező feltüntetni a számlán sem az szj számot sem a vtsz-t, ha a számla szövegéből kiderüle egyértelműen miről van szó. Ezt csak azért írtam, mert ha ráírt volna szj számot (vagyis ebből látszik hogy szolgáltatás a számla) akkor nem okozott volna problémát ez a kérdés. De ha a cég veszi a gumit, akkor nyilván a szervízes nem fogja azt ráírni a számlájára, csak a munkadíjat.

Jaj, azért jó hogy megoszlanak megint a vélemények :-)))  

kovalkata

szolgáltatás vagy anyag?

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd jan. 11, 2011 1:20 pm

Azt hiszem az óvatosság elve alapján marad a szolgáltatás, mert az legalább adóhiány nem okoz az ipa-nál. Köszönöm a gyors válaszokat!

Üdv. Kata

kovalkata

szolgáltatás vagy anyag?

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd jan. 11, 2011 1:23 pm

Egyetértek az előttem válaszolókkal.

Az arányokról: A szolgáltatás nem az abroncsokhoz kapcsolódik, hanem az autóhoz. Annak egy alkatrészét szerelik be. Az autó ára 2-3 millió, a szolgáltatás anyaggal együtt értendő, 205 ezer. Ilyen esetben nem bontható a számla anyagra és szolgáltatásra. Helyi adót vétesz.

Márti

Bakosné

szolgáltatás vagy anyag?

HozzászólásSzerző: kriszta4 » kedd jan. 11, 2011 1:25 pm

Kata!

Megerősítem az előttem szólókat. Jól döntöttél ! Külön kellett volna kérni a 4 db. gumiról a számlát.

kriszta4

szolgáltatás vagy anyag?

HozzászólásSzerző: kovalkata » kedd jan. 11, 2011 1:33 pm

Márti, Kriszta, Nektek is köszönöm. üdv. Kata
kovalkata

Vissza: Számvitel