Adófórum

Adózási és számviteli információk

"csendes" engedményezés

Számvitel

"csendes" engedményezés

HozzászólásSzerző: farkaskrisztina@ » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok,

számvitelileg, hogy számonáltok el a "csendes" engedményezés következtében a partner "háta mögött"  eladott/faktorált kölcsön követelést, illetve év végi visszaigazoltatás szempontjából hogy kezelnétek? 

Előre is köszönettel:

fk 

farkaskrisztina@

"csendes" engedményezés

HozzászólásSzerző: Bakosné » szer. okt. 20, 2010 9:35 am

Én úgy tudom, hogy kell a kötelezett hozzájárulása az engedményezéshez...

Ha nem tudja, hogy ezután már nekem kell fizetnie, akkor hogy fog nekem fizetni?

Márti

Bakosné

"csendes" engedményezés

HozzászólásSzerző: farkaskrisztina@ » szer. okt. 20, 2010 9:41 am

A csendes engedményezés fogalma jogilag lehetővé teszi, hogy "kimarad" a partner. (olyan faktoring szolgáltatás, amely során az Ügyfél nem értesíti a partnerét (a kötelezettet) a faktorálás tényéről.)

fk

farkaskrisztina@

"csendes" engedményezés

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. okt. 20, 2010 11:38 am

Kriszta!

"

Előfordulhat, hogy presztízs okokból sérelmezi, hogy faktorszerződést kötöttek az ő tartozására, amit a bizalom hiányának tud be és ez kihat az eladó későbbi kapcsolataira a vevővel. Ebben az esetben alkalmazni lehet a csendes faktorálást, amikor a vevő továbbra is a szállítónak fizet, nem az importfaktornak, mivel nem is tud az ügyletről."

Ha az adós háta mögött köttetett a szerződés, akkor ő nyílván nem tud a követelés eladásáról. Ez esetben év végével ugyanúgy az eredeti adós felé mutatnám ki a követelésemet, mintha mi sem történt volna.

madora100

"csendes" engedményezés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. okt. 20, 2010 11:41 am

ua. 3*

tothkornelia69

"csendes" engedményezés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. okt. 20, 2010 11:57 am

ua. 3*

tothkornelia69

"csendes" engedményezés

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. okt. 20, 2010 12:13 pm

Így van, ahogy Krisztina írja, csendes faktoring esetén a kötelezettet nem értesítjük a faktorálás tényéről, az engedményezéshez egyébként sem szükséges a kötelezett hozzájárulása.

Fk! Kinek a szemszögéből kérdezed az elszámolást? Nem volt még csendes ügyletem, de azt hiszem a köv.képpen járnék el:

a kötelezett úgy teljesít, mint egyébként, hiszen ő semmiről nem tud

Az engedményező részéről:a szokásos engedményezési ügyletet könyvelném, ezt követően a volt vevői tartozást előírnám egyéb köv-ként, a faktorral szemben pedig kötelezettségem keletkezik(368/479 ha sok ilyen ügylet van érdemes erre külön alábontást készíteni). Majd ha fizet a "volt" vevő, megszűnik a vele szembeni követelés (384/368), amikor pedig az engedményesnek utalok a köt. is megszűnik 479/384.Szerintem így mindig rendben az egyenleg, év végén is.

üdv:Nelly

hurrá! sikerült 3*

tothkornelia69

"csendes" engedményezés

HozzászólásSzerző: Bakosné » csüt. okt. 21, 2010 4:57 am

Ne haragudj, én ilyenről még eddig nem hallottam. Leírnád, hogy miért jó ez valakinek? Mi a lényege amiért ezt csinálják?

Nem kötekszem, tényleg érdekelne...

Márti

Bakosné

Vissza: Számvitel