Adófórum

Adózási és számviteli információk

2008. önell. kamatelhatárolás miatt

Számvitel

HozzászólásSzerző: 494 » csüt. máj. 27, 2010 6:01 pm

Most mégiscsak visszajöttem ide.... Azt nagyon kellene tudnom, hogy a 0%-os kölcsönnél kell-e adóalapot emelnem? (mármint legalább a jegybankival) Hiszen a kölcsönt amit 2008-ban adtunk, még ma sem fizették vissza, úgyhogy érinti a 2009-es évet is ez...  Az alultőkésítés szabályával meg úgy látom, tetszik, nem tetszik, de mindenképpen foglalkoznom kell... Még sosem számoltam ilyent....   Ketté áll a fülem... Van egy példa itt a keresőben, nagyon megörültem neki, de jobban megnézve.... jobban megnézve sem értem. :-(     Tagi kölcsönről beszél, én meg kapcsolt vállalkozásról. Azon töprengek, hogy az állambácsinak az csak jó, ha a jólmenő kapcsolt támogatja a nem jól menő kapcsoltját, hiszen legalább az így tud működni és adózni. Természetesen a tulajdonos hosszútávon nyereségben bízik.... Kérlek szépen, segíts, ha tudsz! Köszi!

494

HozzászólásSzerző: 494 » csüt. máj. 27, 2010 6:09 pm

És megint visszajöttem. :-((  Itt a keresőben a cikknek a címe:""" Példa az alultőkésítésre a társasági adóban"" Ezt olvasva most azon akadtam fent, hogy az alultőkésítés kire is vonatkozik?! Nem csak arra, aki kapja a kölcsönt?????? Könyörgöm! Valaki adjon már egy kis észt!
494

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. máj. 27, 2010 7:35 pm

Szia!

Az alultőkésítés miatti adóalap növelést csak a kölcsönt igénybevevőknek (aki kamatot fizet)kell alkalmazni, ha a fizetett kamat meghaladja a tőke 3-szorosát (vagy ilyesmi). Pár éve számolgattam egy cégnél, elég hosszú munka, a sok kölcsön mellett mégsem kellett alkalmaznom.

Ebben a roham-munkában én is azt tanácsolnám amit Böbe,  hagyd 2010-re a számolgatás és az önelt, pihenten kevesebbet hibázhatsz. Üdv.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: 494 » csüt. máj. 27, 2010 8:07 pm

Köszönöm Napraforgó! Már ez is jó hír számomra. Egy gonddal kevesebb. Viszont kénytelen vagyok a 2008-as kölcsönökkel 2009-ben is számolni, hát nem semmi... 2009-ben a jegybanki változott vagy 10szer. Az ugye egészen biztos, hogy ha nem kér a kölcsönre kamatot a kapcsolt, akkor legalább a jegybanki kamattal meg kell emelnem a tao alapját? ??? Sok pénzről van szó. Jól elszámoltam magam, bizony hogy jelentős lesz a hiba, ha hiba lesz.  2009-et csinálom csak most meg, az önellenőrzést majd nyáron. Mert még azon is morfondírozom, hogy egyáltalán megcsináljam-e? 2008-as szerződésekben 0 kamatot köt ki.  Nem lehetne szemet hunyni, ha az első évben nem emeli meg a tao alapot mivel így is bukott a kölcsönadott pénz  0 kamatán már egy csomót? Még ha bankban lenne ez a pénze, akkor is bukta így, mért súlytanánk a tao alap növelésével?! (kár, hogy nem én hozom a törvényeket) Aztán 2009-től meg jólvanhát megemelném a 2008-as 0-ás kölcsönök után járó jegybankival a tao alapot... ????  Mindenképpen jól kell csinálnom, mert a gatyám rámehet erre a műveletre....
494

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. máj. 27, 2010 9:02 pm

Szia!

Én is visszajöttem kicsit. Alul tőkésítéssel csak akkor kell foglalkozni, ha a tagok által a vállalkozásnak nyújtott kölcsönre a vállalkozás kamatot fizet. Gondolom, itt nem ez a helyzet.

Egy jó cikk a témáról itt:

http://www.cegiranytu.hu/kapcsolt_vallalkozas.html

A lényege: a piaci kamatnál ha alacsonyabb a kamat, akkor adóalapot kell növelni a különbözettel. A piaci kamat nem lehet a jegybanki, hanem inkább pl. a számlavezető pénzintézetnél alkalmazott kamat. Ttranszferár nyilvántartást is csinálnod kell, abban rögzíteni, hogyan állapítod meg a piaci kamatot/árakat. 

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: 494 » pén. máj. 28, 2010 5:14 am

Aranyos Vagy, hogy segítesz! Ebben bíztam,hogy csak a másik oldalon van az alultőkésítés. A transzferár nyilvántartást is megcsinálja a másik oldal, én csak adatot adok. / ill. megerősítést, hiszen ők is tuják, hogy kaptak kölcsönt tőlünk :-) / Szerinted mit tegyek? Meg kell emelnem a tao alapot a 0 kamatos kölcsönök jegybanki kamatával?
494

HozzászólásSzerző: 494 » pén. máj. 28, 2010 5:16 am

Azt már Napraforgó segítségével tudom, hogy az előírt kamat felével csökkenthetem is az alapot..... De most a 0-s kölcsönökkel kínlódom....
494

HozzászólásSzerző: validitas » pén. máj. 28, 2010 7:41 am

Szia!

Ezt találtam a témával kapcsolatban:

2007/132. Adózási kérdés
kapcsolt vállalkozások kamatkorrekciója

[a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (a továbbiakban: Tao. tv.) 8. § (1) bekezdés j) pont, k) pont és (2) bekezdés]

A kapcsolt vállalkozások kölcsönügyletei kapcsán a fizetett kamatra vonatkozóan a Tao. tv. 8. § (1) bekezdésének j) és k) pontja szerinti növelő korrekciós tételek együttes alkalmazásánál a Tao. tv. 8. § (2) bekezdésében foglaltakra kell figyelemmel lenni.

E szerint az adózó a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés j) pontjának alkalmazásakor nem veszi figyelembe azt az összeget, amellyel a Tao. tv. 8. § (1) bekezdés k) pontja alapján növelte az adózás előtti eredményét.

Ezt a rendelkezést a gyakorlatban úgy kell alkalmazni, hogy előbb külön-külön ki kell számítani a k) és a j) pontok alapján az adózás előtti eredményt növelő összegeket. Ezt követően a k) pont szerinti összeget - amellyel meg kell növelni az adózás előtti eredményt - le kell vonni a j) pont szerinti összegből. Az így meghatározott különbözeti összeggel kell a j) pont szerinti jogcímen megnövelni az adózás előtti eredményt.

Amennyiben az adózó a 8. § (1) bekezdés k) pontjában foglaltakat nem alkalmazza, mert az adóév utolsó napján kisvállalkozásnak minősül, vagy mert a Tao. tv. 29/D. § (15) bekezdésben foglalt választási lehetőséggel él (kapcsolt vállalkozásait értesíti), akkor - a 8. § (1) bekezdés k) pontja szerinti növelő tétel alóli mentesülés mellett - a 8. § (1) bekezdés j) pontja alapján megállapított összeget nem mérsékelheti (nincs jóváírható összeg).

(PM Jövedelemadók főosztálya 15783/2007. - APEH Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási főosztály 1559383857/2007.; AEÉ 2007/12.)

validitas

Előző

Vissza: Számvitel