Adófórum

Adózási és számviteli információk

alakuló kft

Számvitel

alakuló kft

HozzászólásSzerző: pankráta » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Nagyon régen volt új kft-m, nem igazán vagyok biztos a mai jogszabályok alapján kialakult rendszerben.

Megköszönném, ha valakinek lenne egy listája arról, miket, mikor kell beadni.

Ezen túl rendesen bizonytalan vagyok az alábbiban is:

Alapító okirat dátuma 2010.04.07., ebben szerepel, hogy ügyvezető munkaviszonyban látja el a teendőit, megbízás kelte 2010.04.07. Bejegyzés dátuma 2010.05.06.

Kérdéseim (a beadandókon túl, a munkaviszonnyal kapcsolatban) a következőek lennének:
Mikortól kell ebben az esetben bejelenteni az ügyvezetőt, kellett volna már 04.07-től?
Bejelenthető-e pl. napi 4 órába, vagy csak teljes munkaidős munkaviszonya lehet?
Ha be kell jelenteni 04.07-re visszamenőleg, akkor attól már az előtársaság működött, mert bér van számfejtve arra az időszakra?

Korábban, még amikor nem alapították meg a kft-t, beszéltünk arról, hogy ne működjenek a bejegyzésig, hogy ne legyen előtársasági időszak, így max. az ügyvezető bére szólhat közbe. 

Sajnos a papírok, és az alapítás ténye is csak későn ért ide hozzám, nem tudom, így utólag mi a teendő ezzel kapcsolatban?

pankráta

alakuló kft

HozzászólásSzerző: karacsonyii » csüt. máj. 06, 2010 6:16 pm

Szia!

Véleményem szerint az ügyvezetőt, már 04.07-el be kellett volna jelenteni. Mivel a cég már működött szerintem az előtársasági időszakra is kell beadni külön beszámolót. Amennyiben nincs főállású jogviszonya szerintem napi 8 órába kell, hogy bejelentsd.

Ildikó 

karacsonyii

alakuló kft

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » pén. máj. 07, 2010 11:16 am

Az alapítás utáni bejelentőlapok listája, amit az APEH.nak kell küldeni:

10T201T a cég bejelentése a cégkivonatbeli adatok alapján

10T180 az ügyfélkapus bevallások küldéséhez

10T1041 az ügyvezető jogviszonyának bejelentéséhez (és ha van még dolgozó, vagy tag, akkor őket is ezen)

10THIPA  az iparűzési adó alá bejelentkezéshez

A KSH-hoz is kell, a 1032 számú bejelentést, ezt a ksh.hu honlapról tudod letölteni.

Hajni

baloghnehajni

alakuló kft

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » pén. máj. 07, 2010 3:49 pm

Sziasztok!

Szerintem, ha nem nyilvánvaló a bevételszerző tevékenység a bejelentésig- pl. kimenő számlák, anyagbeszerzés vagy ilyesmi- akkor nem muszáj 04.07-től biztosítottként bejelenteni az ügyvezetőt.i És ilyenkor lehet egy adóévnek kezelni a bejegyzés előtti és utáni időszakot, az éves bevallásokat pedig csak 2010.dec 31 után beadni. Az ügyvezetés önmagában egyébként sem jelent biztosítotti jogviszonyt. Ha van más a cégben, aki konkrétan végezheti a tevékenységet, akkor az ügyvezető később sem muszáj, hogy személyesen közreműködjön és járulékot fizessen. 

Meg hát az is kérdés, hogy van-e máshol heti 36 órát meghaladó munkaviszonya. Ha nincs, akkor is lehetne CSAK ügyvezető ( ha van más "munkavégző" a cégben). És fizetné az eü szolg járulákot.

Ildi

kovacs.attilane

alakuló kft

HozzászólásSzerző: pankráta » pén. máj. 07, 2010 5:28 pm

Hajlom arra, hogy csak 05.06-tól kellene bejelenteni az ügyvezetőt, igaz ezen a határidőn is túl vagyunk már.

Nincs máshol munkaviszonya, és talán nem is ért neki, ha itt lesz, viszont az alapító okiratban benne van. hogy munkaviszonyban látja el a teendőket, tehát, szerintem be kellene jelenteni munkaviszonyba. Szerintetek napi 4 órásba lehet, vagy csak napi 8-ba?

Egyenlőre más munkavégző nincs a cégben, a cég másik tagja egyéni vállalkozó, elméletileg ott végez munkát és semmi jövedelmet nem kap a kft-től.

Nekem is logikusnak tűnik, hogy attól függetlenül,, hogy az alapító okiratban az szerepel, hogy 04.07-től szól az ügyvezető megbízatása, mivel a cég nem került bejegyzésre 05.06-ig, semmiféle tevékenységet nem végeztek addig, mi feladata lett volna az ügyvezetőnek egy még be nem jegyzett, nem működő cégbe, ezért gondolom, hogy elég lenne 05.07-től bejelenteni. Kérdés hány órába?(semmi számlájuk nincs, sem bevétel, sem anyag stb., csak az ügyvédi ktg azalatt az időszak alatt, ami előtársaság lenne).

pankráta

alakuló kft

HozzászólásSzerző: pankráta » pén. máj. 07, 2010 5:28 pm

Hajni, köszönöm a listát, nem is tudod, mennyit segítettél!
pankráta

alakuló kft

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » pén. máj. 07, 2010 5:38 pm

Szerintem simán lehet 4 órás, vagy kevesebb is. Esetleges táppénznél lehet kellemetlen, ha kicsi az alap

Ildi

kovacs.attilane

alakuló kft

HozzászólásSzerző: baloghnehajni » pén. máj. 07, 2010 6:06 pm

Nagyon szívesen. :-)))

Hajni

baloghnehajni

Vissza: Számvitel