Adófórum

Adózási és számviteli információk

tankolás, bérlet, számlázó program

Számvitel

HozzászólásSzerző: sanyi78 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Tudtok e nekem segíteni 3 kérdésben?

1.)Egy kft a tankolást elszámolhatja e? Nincs autójuk a cégben. Céges bankkártyával fizetnének és a benzin számlát elszámolhatják e és áfát vonhatnak e le?

2.)Ugyanaz a kft bérleti szerződést kötött egy társasházzal.Ennek fejében a társasház kirakatában tudja a kft magát hirdetni.Kérdés: nyugtát vagy számlát kérjen a kft a társasháztól?És akkor elszámolhatja bérletet költségként?Valamint az áfát is levonhatja?

3.)Számlázó programot szeretne venni a kft. A számlázó progamot a kisértékű eszközök között elszámolhatja e? És a számlázó programmal kapcsolatban milyen bejelentési kötelezettsége van az Apehbe?És van e még ezen kívül kötelezettsége?

Köszönöm: Sanyi

sanyi78

HozzászólásSzerző: Nyerkiné » szer. jan. 27, 2010 11:01 am

Kedves Sanyi!

A kérdéseid egy "kicsit" meglepetést okoztak.

1./ Ha a tag/ok az autó/ után megfizetik a cégautó adót, abban az esetben az üzemanyag elszámolható, akár bankkártyás /cég számlájáról/ fiztés esetén is. De benzinre semmilyen áfát nem számolhatsz el. Tilos!

2./ Ez egy kicsit értelmetlen volt először, de a következőt bogoztam ki belőle: tehát a kft egy kirakatra kötött bérleti szerződést a társasházzal. Természetesen számlát kell kérnie a társasháztól, de csak akkor vonhatja le az áfát, ha a számlát áfásan kapta, de tudomásom szerint a társasházak nem áfakötelezettek. (Ebben nem vagyok biztos, nem ismerem)

3./ Számlázó programot elszámolhatod kisértékűek között is, de én az immateriális javak között számolom el, bármilyen értékű is a program. Az APEH csak a nyilvántartását kéri /természetesen a számláját be kell mutatni/, egyéb bejelentési kötelezettséged nincs. Amit tenni kell azt a programkészítők megteszik, hiszen nekik kell hitelesíttetni az APEH-val.

Nyerkiné

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. jan. 27, 2010 11:06 am

Szia Sanyi!

1. Nem. Ha nincs a kft-ben autó mibe tankol. A benzin ÁFÁ-ja nem levomható.

2. Számlát kérjen a társasháztól. Elszámolható költségként a kirakat bérleti díja és az ÁFA is levonható.

3. Számlázó program kisértékű szellemi termék. A programozónak van bejelentési kötelezettsége az APEH felé, és nyilatkozik, hogy a program az előírásoknak megfelel.A felhasználónak nincs bejelentési kötelezettsége.

Üdv. Olga.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. jan. 27, 2010 11:09 am

Szia Sanyi!

Egyetértek az előttem szólóval: 1)Csak cégautóadó fizetése mellett számolhat el üzemanyagköltséget, és az áfa tv alapján az áfája nem levonható.

2.) nyugtát sehol sem lehet elszámolni.  Ha ad a társasház számlát, akkor azt elszámolhatja mint bérleti díj. Általában a társasházak nem áfa-körösek, és általában a bérbeadási tevékenységre is az áfa mentes státuszt választják, ha egyébként áfa körös lenne.

3.) A számlázó kisértékű immat jószág, egyösszegben elköltségelhető, bejelentési köt. nincs.

Enci

pseniko

HozzászólásSzerző: validitas » szer. jan. 27, 2010 11:10 am

Sziasztok!

Az 1.kérdéshez: szerintem ha a vállalkozásnak nincs a tulajdonában gépjármű, akkor benzin számlákat nem számolhatnak el. 

A gk. tulajdonosának - mint magánszemélynek - téríthetik a saját gépjármű használat költségeit, amennyiben az a vállalkozás érdekében használja a saját gk-ját. Vagy kiküldetési rendelvény alapján a normával, APEH által közzétett üzemanyagárral az üzleti km-ekre számított üzemanyagköltséget || 9Ft/km fizethet - ez adómentes a magánszemélynél, és nincs cégautó adó.

Vagy útnyilvántartás alapján fizet térítést, ekkor a magánszemélynek cégautó adót kell fizetnie, és a kapott költségtérítéssel szemben számolhat el költségeket. Nyilatkozni kell, 08-as bevallásban vallani kell, stb, stb. nem részletezem.

A kérdezőnek azt javaslom, hogy mindenképpen beszélje meg ezt (ezeket) a kérdéseket a Kft. könyvelőjével, mert hosszadalmas itt elmagyarázni.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: sanyi78 » szer. jan. 27, 2010 11:27 am

köszönöm mindenkinek a választ!

Még egy kérdésem lenne : 2009-ben kezdő alanyi mentes egyéni vállalkozó 2009-ben nem számolt el kiküldetést, mert ha jól tudom adót kellett volna fizetni,ha jól tudom cégautóadót.

kérdés: 2010.január 1-től számolhat e el a vállalkozó kiküldetést, persze bármilyen adófizetési kötelezettség nélkül?

sanyi78

HozzászólásSzerző: pseniko » szer. jan. 27, 2010 11:35 am

Egyéni vállalkozó nem tudja saját magát kiküldeni, itt nem értelmezhető a kiküldetési rendelvény, csak akkor számolhat el, ha van pl. alkalmazottja akit ki tud küldeni.  Egyéni vállalkozó 2009. aug-tól ismételten alkalmazhatja a havi 500 km gépjárműhasználat elszámolását, inkább ebben kell gondolkodni.

Ha kiküldetési rendelvényről van szó (nem az egyéniről aki kiküldi magát, mert azt nem lehet) akkor annak nincs cégautóadó vonzata

Gondolom a havi 500 km elszámolhatóság 2010-ben is lehetséges.

Enci

pseniko

Vissza: Számvitel