Sziasztok,
Azt hiszem ez lesz az utolsó év, hogy adómentesen lehet adni mv-nak ingyenesen használt számítógépet.
Meg tudná valaki írni, hogy hogyan kell könyvelni, úgy, mint a térítés nélküli átadást?
köszönöm
kaktusz1
Sziasztok,
Azt hiszem ez lesz az utolsó év, hogy adómentesen lehet adni mv-nak ingyenesen használt számítógépet.
Meg tudná valaki írni, hogy hogyan kell könyvelni, úgy, mint a térítés nélküli átadást?
köszönöm
kaktusz1
amennyiben az átengedés térítés nélküli átadással valósul meg, az átengedô az
átengedett – tárgyi eszközként nyilvántartott – számítógép (számítástechnikai eszköz)
elszámolt értékcsökkenésének és bruttó értékének összevezetése útján kapott nettó
értékét személyi jellegû egyéb kifizetésként számolja el az átadáskor;
Ha a számítógépet akár ingyenesen, akár térítés ellenében átadják a munkavállalónak, az átadást dokumentálni kell akár egy átadás-átvételi jegyzőkönyv formájában. Fel kell tüntetni az átadott számítógép azonosításához szükséges adatokat, továbbá az átadott számítógép piaci értékét, azt az értéket, amennyiért hasonló számítógépet a piacon venni lehet. Az új Áfa-tv. 11. §-ának (1) bekezdése szerint ellenérték fejében teljesített termékértékesítés az is, ha az adóalany a terméket vállalkozásából véglegesen kivonva, azt saját vagy alkalmazottai magánszükségletének kielégítésére ingyenesen felhasználja. Ez esetben az adó alapja a termék vagy az ahhoz hasonló termék beszerzési ára. Ezzel arra akartam rámutatni, hogy az áfa befizetéséről ne feledkezzél meg.
És asszem valahol az is meg van szabva, hogy csak minimum két éves gépet lehet így adni. Vagy még öregebbet.
Zsuzsa
Ez nem válasz a kérdésfeltevőnek, de a múlt héten voltam egy OTP cafetéria konferencián, ahol arról volt szó, hogy az otthoni internet használat és a számítógép juttatás megmarad az adómentes körben. Igaz, hogy törvényben még nem néztem utána, de hátha valaki megtette.
Üdv.F.Juli
Sziasztok,
A laptop-ot 2006-ban szerezte be a cég egy Kft-től. A vállalkozás akkor már alanyi mentes tev. folytatott.
Ha most ingyenesen odaadja a munkavállalónak véglegesen akkor is kell az ÁFA-val foglalkozni?
Annó az ÁFA-t nem igényelte vissza az alanyi mentességre tekintettel, most kellene fizetnie ÁFA-t?
Én úgy tudom, hogy az internet adómentes marad a számítógép juttatása nem. A gép nyilvántartás szerinti értéke nulla lesz az átadáskor.
kaktusz1
Adóköteles ingyenes ügyletek az új Áfa tv-ben Az új Áfa tv. három típusú ingyenes ügyletet – bizonyos feltételek teljesülése esetén – ellenérték fejében teljesített adóköteles ügyletnek minősít. Adóköteles:
Ezek a rendelkezések akkor tekintik az ingyenes ügyleteket adókötelesnek, ha az átadott termék beszerzéséhez, előállításához vagy a juttatott szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódóan az adózót – akár részben, akár egészben – adólevonási jog illette meg. Ha tehát az adózó a juttatott terméket, szolgáltatást azzal a céllal szerzi be, veszi igénybe, hogy azt a saját vagy az alkalmazottak magánszükségleteinek kielégítése, illetve vállalkozástól idegen célok elérése érdekében hasznosítsa, akkor a beszerzéshez, igénybe vételhez kapcsolódóan adólevonási jogot nem fog érvényesíteni, és így az ingyenes juttatás nem eredményez adókötelezettséget. ------------- Amennyiben nem vontál le áfát a laptop beszerzésekor, akkor nem kell az áfát felszámítanod a 2 évnél régebben beszerzett és ingyenesen átadott laptop után az áfa tv. 11§(1) bek.alapján. A számítógép ingyenes átadása nem marad 2010-től adómentes. |
Köszönöm a válaszokat
kaktusz1
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég