Sziasztok!
Szükségem lenne a következőre:
Díjbekérő bizonylatok könyvelése
Kérdés: Hogyan kell könyvelni a különböző díjbekérő bizonylatokat (pl. biztosítások, folyóiratok díjbekérői)?
Köszönöm!!
Sziasztok!
Szükségem lenne a következőre:
Kérdés: Hogyan kell könyvelni a különböző díjbekérő bizonylatokat (pl. biztosítások, folyóiratok díjbekérői)?
Köszönöm!!
Szia!
A biztosítási tevékenység mentes az adó alól, és ha jól tudom, mentes tevékenységről nem kötelező számlát kiállítani, bármilyen számviteli bizonylat megfelelő. Ezért a díjbekérő alapján könyvelheted a költséget, én T53... - K4542 -re szoktam könyvelni.
Más a helyzet a folyóirat, az előfizetések díjbekérőivel. Tulajdonképpen előrefizetés történik, ezért azt nem könyvelheted. Legalábbis számlaként nem. A díjbekérő alapján átutalt összeget a bankkal szemben az egyéb követelések (itt nyithatsz külön számlát, ha akarsz) közé könyvelem.
Üdv: Böbe
Szia Böbe!
Alapvetően egy olyan problémám van hogy díjbekérő alapján fizettem egy termékért. Ezt követően kaptam egy végszámlát. Előlegszámlát nem. A végszámlát is így állította ki hogy nem is vont le előleget és a számlán a teljesítés dátumaként az utalás napját jelölte meg.
Kérdésem az hogy helyesen járok-e el ha a számlát lekönyvelem T: 5, 466 K: 454 és a kiegyenlítést a bankból T: 454 és K: 384 abban az esetben is hogy a díjbekérő alapján előre utaltam.
Mivel nem kaptam előlegszámlát így nem is tudom 3-asra könyvelni.
Összefoglalva a díjbekérő nem úgy viselkedik mint az előlegszáma hiszen áfa levonásra sem jogosít.
Jól fogok igy könyvelni?
Köszönöm
A 3-asba a bankkivonat + díjbekérő alapján azért könyvelhetsz, csak nem előleg, hanem egyéb követelés. Hiszen amíg a terméket le nem szállította, addig követelésed van vele szemben. Végülis könyvelheted úgy is, ahogyan írtad, nem annyira fontos, de én így csinálnám:
T369... - K384 előrefizetés (bizonylata: bankkivonathoz csatolt díjbekérő) , hiszen a fizetés megelőzi a teljesítést is, meg a számlát is.
T5..,T466 - K454 számla alapján, majd a kiegyenlítést átvezetem:
T454 - K369...
A teljesítés dátuma miért az utalás napja, ha nem előlegről van szó? Ekkor a telj. napja a tényleges, polgárjogi teljesítés. Ha pedig előlegről van szó, akkor előlegszámla kell.
Üdv: Böbe
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég