.
Sziasztok, Szia Olga!
Azért én óvnám a bérbeadót attól, hogy januártól adja bérbe az ingatlanát -akár szívességi használatra, bérleti dij felszámítása nélkül- és most, augusztusban váltson adószámot. Szerintem ez ellentmondásban lenne azt ART-ban megfogalmazottakkal.
Üdv: P.Zsuzsa
Összefoglalva: A papa kérjen minél hamarabb adószámot. Február 1-gyel visszamenőleg írjunk bérleti szerződés, amelyben leírjuk, hogy mennyi az éves bérleti díj, de fizetni csak az adószám kiváltása után kell. Ettől függetlenül az felújítás számláit be lehet tenni a könyvelésbe már márciustól és az áfát is vissza lehet igényelni. A szerződést hosszú távra kell kötni. A felújításra értékcsökkenést kell elszámolni.
Remélem mindent jól értettem. Köszönöm mindenkinek aki válaszolt! :-)
Szia Olga!
Így igaz, nem írtál szivességi használatról, ezért nem is azzal volt gondom, hanem én a következőt észrevételeztem és nem értettem egyet vele, idézlek: "A szerződést meg lehet kötni már az év elejétől, adószámot meg lehet most kérni. " Erre mondtam, hogy ez talán ellentmond az ART-ban foglaltaknak.
Mondhattam volna azt is, hogy utólag fizetni bérleti dijat nem éppen életszerű, de miután egy családról van szó, talán nem észrevételezné az APEH ill. védhető lenne.
Üdv: P.Zsuzsa
Sziasztok!
Tehát: ha januártól az a székhelye a cégnek, akkor a cégalapítástól kell a bérleti díjat fizetni és ezzel egyidejüleg, ezzel a dátummal kell a bérleti díjról a szerződést megírni. A bérleti díj kifizetésekor kell feltétlenül rendelkeznie a papának az adószámmal (7-essel kezdődik és az áfa-kör jelzése 1-es, tekintettel arra, hogy tárgyi adómentesen kell számláznia), és számlatömbbel, melynek megvásárlásakor a papa eme adószámát illetve a tömbi sorszámokat beküldi a nyomtatványos az apehba. (A tömb vásárlásához is szükséges ez az adószám.) Papa frankón számláz, a cég fizet. Ekkor a cég bevallja és befizeti az apehnak a kifizetői 25%-os szja-t és ha éves szinten 1millió fölé kerül a bérleti díj, akkor a 14%-os százalékos EHO-t. Természetesen, mint ahogy a többiek is írták, ez a számlaírás, illetve bérleti díj fizetés történhet évvégén, egyszer, de ezt már a kezdeti szerződésbe bele kell írni. A papa, mint forrásadós jövedelmet bevallja, de a fizetendő adója nulla lesz, mert azt a cég levonta és befizette; igazolást adott róla. Üdv.: Margit
Én csak összefogtam a témát. A pontot a többieknek adjad. Üdv.: Margit
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 4 vendég