Adófórum

Adózási és számviteli információk

Wellness uatlványok könyvelése

Számvitel

HozzászólásSzerző: monti771 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A dolgozók kapnak term.juttatásként wellness utalványt. (Wellness önkéntes egészségpénztár) Hogyan kell lekönyvelnem a folyamatot a vásárlástól a munkabér könyvelésig?

köszi

monti

monti771

HozzászólásSzerző: validitas » pén. aug. 15, 2008 12:55 pm

Szia Monti!

A munkabér nem tudom,hogyan jön ide. A term.beni juttatásként adott utalvány értékének könyvelése:

T55(személyi jell.ktgek) - K4542 (szállítók)  az utalványok értéke, ha van szolgáltatási díj is:

T52 - K4542.

A közterhek (ha alkalmazottakról van szó):

T55 - K46 SZJA, Tb, és m.adói jár. Ezt a cégnek kell megfizetnie a juttatás értéke után, nem a dolgozónak. Tb-alap az 54% SZJA-val növelt érték.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: monti771 » pén. aug. 15, 2008 1:27 pm

Szia Böbe!

Beleszámít a 400ezres adómentes term.juttatásokba tehát nem fizet senki járulékot.

Én azt gondoltam,hogy amikor elutalom az értékét kezelési ktg-gel együtt akkor előlegre teszem,hiszen akkor még nem kapok róla bizonylatot.

és mivel utalványokról beszélünk ezért nyilván kell tartanom a 3-as számlaosztályon is nem?

ezért a bér könyvelésénél tenném a t55-K3 mint felhsználás?

monti771

HozzászólásSzerző: validitas » pén. aug. 15, 2008 1:58 pm

Nem tudom, hogy ez az utalvány beleszámít-e, ha jól olvastam, utalványról nincs szó a béren kívüli juttatásoknál, hanem egészségpénztári befizetésről, azaz amit a munkáltató egészségpénztárba utal át a dolgozójának. SZJA tv. 71.§:

(2) Az (1) bekezdésben említett juttatások a következők:
a) az önkéntes kölcsönös egészségpénztárba és/vagy az önkéntes kölcsönös önsegélyező pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulásból az a rész, amelyet a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni,

Ha mégsincs igazam, és adómentes, akkor előlegre teszed, és akkor könyveled ki a T55-K3, amikor a dolgozók megkapják az utalványokat. Ezt havonta kapják?

validitas

HozzászólásSzerző: monti771 » szomb. aug. 16, 2008 10:58 am

Sziasztok!

Havonta 20.700 ft értékben adható a dolgozóknak adómentesen. A munkáltató az egészségpénztárnk fizet és utalvány formájában kapják meg a dolgozók.  

monti771

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. aug. 16, 2008 11:31 am

Bocs, valószínűleg erről lemaradtam, megírnád, hogy az SZJA-tv-ben hol találom ezt meg?

Köszi. Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: monti771 » hétf. aug. 18, 2008 9:31 am

Szia validitas!

Te már mellékelted az SZJA törvényben az egészségpénztári befizetésre vonatkozó bekezdést.

Ezt is a munkáltató utalja át a dolgozó részére (minden dolgozót beléptetett a wellness egészségpénztárba) és ennek megfelelő összegű névre szóló utalványt küld ki a Ticket Wellness eg.pt. a dolgozónak.

http://www.accorservices.hu/HU/Termekek/TicketWellness/Pages/default.aspx

http://www.wellness-penztar.hu/

Csak az a bajom vele, h amig az összes ilyen jellegű utalványnál (gondolok itt a bkv, étkezési jegy, kultúra, web, ) küld az accor egy díjbekérőt amire utalunk és utalás után küldi el az előleg illetve végszámlát addig a wellness utalványoknál nem kapunk semmi bizonylatot csak a megrendeléskor egy kezelési ktg-et tartalamzó dijbekérőt amit később ki is számláz.

Tehát azt gondolom,hogy a banki utalásnál könyvelem az utalványokra és a kiosztásnál az 55-sel szemben az utalványokat csökkentem?

Az előleg könyvelése ez esetben elmarad nem?

monti

monti771

HozzászólásSzerző: validitas » hétf. aug. 18, 2008 11:24 am

Szia Monti!

Köszi, ezt nem hallottam még, hogy ilyen utalványt lehet vásárolni. Az 20.700 csak azért annyi, mert a cég ennyit utal, nem jogszabály előírása, ugye? Mert az SZJA tv. csak a 400 ezres keretet írja elő, mást nem.

Igen, az előleg  könyvelése az utalványok esetben elmarad, de a kez.ktg. utalása díjbekérő alapján az előlegre kell, hogy kerüljön, nem? És majd a számla megküldésekor könyveled ki az előleget szállító kiegyre. 

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: monti771 » hétf. aug. 18, 2008 1:12 pm

Szia Böbe!

1. Önkéntes kölcsönös egészségpénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, maximum dolgozónként a minimálbér 30%-ig, azaz 2008-ban max.havi 20,700 ft-ig adómentes

Az kezelési ktg. előleget illetően igazad van.

böbe

monti771

Vissza: Számvitel