Adófórum

Adózási és számviteli információk

Apport könyvelése

Számvitel

Apport könyvelése

HozzászólásSzerző: mezeiforgo » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szervusztok! Segitsetek, ilyenem még nem volt. A cégem, ahol dolgozok, 2008. ápr. 01-i hatállyal aportlista alapján gépeket ( 10 millió ft összegben, melynek a nyilvántartási ára 8,5 millió ft ) vitt be egy másik kft-be törzstőke emelés cimen. A cégbiróság még nem jegyezte be a tőkeemelést, különféle más hiányosságok miatt. Hogyan könyvelek? Áfás e az apport? Milyen dátummal vezetem ki az állóeszközök közül az átadott gépeket? Hova könyvelem a 10 és a 8,5 közötti különbözetet? Bocsi a sok kérdésért, de kezdőként mindent érteni akarok. Köszönöm a segitségeteket.
mezeiforgo

Apport könyvelése

HozzászólásSzerző: Panni49 » hétf. jún. 09, 2008 3:10 pm

Szia! hát ilyen nincs is minden nap.

A végén kezdem .

Átadott eszköz nettó értéke 8,5 M Ft.Az átadott eszköz nettó értéke a 811 -es számlán van(Társaságba bevitt eszközök nettó értéke.)

T811  K 13,v14

T 139, vagy 149  K 811,az eszköz kivezetése.

A 10 M Ft  könyvelése,Átadott eszközök társasági szerződés szerint

T 17    Tulajdoni részesedést jelentő befektetések,részesedések 

K 981   Társaságba bevitt eszközök létesítő okíratban meghatározott értéke.

Mindenképpen a társasági szerződés dátumával könyvelném.

Szerintem ÁFÁ-s

Más véleményére is kíváncsi lennék,de látom nem kapós a kérdés.

Üdv.Panni

Panni49

Apport könyvelése

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » hétf. jún. 09, 2008 6:15 pm

Apportra már nincs áfa. A kivezetésnél 881-es számlát kell használni (rendkívüli ráfordítás), a másik dolog, hogy amíg nincs cégbírósági bejegyzés, addig nincs részesedés sem, csak követelés, ezért T322-K981.
aniko.varga2006

Apport könyvelése

HozzászólásSzerző: mezeiforgo » hétf. jún. 09, 2008 6:36 pm

Köszi a válaszokat Panni és Anikó! Még abban segitsetek, hogy a kivezetést lekönyvelhetem-e az ápr.01-i aportlista alapján ápr.1-én, vagy azzal is meg kell várni a cégbirósági bejegyzést? Ebben az esetben nem kell számlát késziteni?
mezeiforgo

Apport könyvelése

HozzászólásSzerző: Panni49 » kedd jún. 10, 2008 1:38 am

Szia! Anikónak igaza van.A 811-el egy elírás történt.de a szöveges részben  már a jó helyét jelöltem a számlaszámnak.Bocsi.A társasági szerződés szerinti részesedéssel is.egy lépést. átugrottam.Az ÁFA-ban nem voltam biztos,azért kértem más véleményét is.Számlát nem állítasz ki.mert a társasági szerződés alapján könyvelsz.A könyvelési tételeket  a társasági szerződés dátumával csinálod.Ha a cégbírósági bejegyzés megjött,a bejegyzés dátumával könyveled a következő tételt T 17  K 322 10M Ft.Akkor lesz részesedésed,ahogy Anikó írta.Vegyesben könyveled az egészet.

Panni

Panni49

Apport könyvelése

HozzászólásSzerző: panni1021 » pén. feb. 13, 2009 8:33 am

Szeretnék csatlakozni az előző témához.

Nekem is vannak gondjaim az appporttal. Ha kivezetem a könyvekből- és apport listát készítem, az áfát az átadónak akkor kell megfizetni?

A cégbejegyzés későbbi időpont általában . Akinek átadom az eszközt akkor az mikor igényli vissza az áfát? Amikor a cégbírósági bejegyzés megérkezik?

Tehát ha jól értettem nem kell számlát kiállítani.

Vagy 2008-tól nincs áfa az apportnál? De ha bejelentkezett az értékesítés, és bérbeadásnál áfára? akkor igen?

panni1021

Vissza: Számvitel