Adófórum

Adózási és számviteli információk

Levontjárulékok kivét híján

Számvitel

HozzászólásSzerző: fied » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Ha egy tag tagi kivétet nem realizál, a levont járulékait természetesen befizeti, ti ezt hogyan könyvelitek? Van egy álláspontom róla, de itt többen megingattak, így kérném a segítségeteket. Szerintetetk ez költség avagy sem. Szerintem semmiképp sem, és én befizetettem a taggal a pénztárba, vagy pedig ugye ugy szól a fáma hogy megvárom az első kivétet és levonom az egészet tőle. Ma azt állították nekem hogy ez igenis és költség, bérjárulék. Legyetek szívesek e kérdésben állást foglalni.

köszi Kriszta

fied

HozzászólásSzerző: pseniko » csüt. feb. 28, 2008 12:41 pm

Én veled értek egyet. A saját nyugdíjjárulék, ill. egbizt.járulék, tagnál a vállalkozói járulék nem minősül szerintem sem elszámolható ktg-nek.    Enci
pseniko

HozzászólásSzerző: CI_KU » csüt. feb. 28, 2008 1:02 pm

Szia Kriszta!

Kérdés lehet, hogy mi a járulékalap. Ugyanis a főállású tagi jogviszonyban álló biztosított esetében a minimum járulék után, amennyiben a kivét ezt nem éri el,  legalább a minimálbér után kell megfizetni a járulékokat. Ebben az esetben pedig nincs egyáltalán kivét. (marad a minimum járulékalap)

Én lényegében osztom a vélenyedet. Szerintem a levont járulékok nem számolhatók el költségként, amennyiben nincs tényleges kivét, kifizetés követelésként kell nyilvántartásba venni. A következő kifizetésnél levonni, vagy ahogy Te is teszed befizettetni.

Akkor számolható el költségként a levonandó járulékkülönbözet, ha a kivét kevesebb, mint a járulékminimum. de ennek ellére a vállalkozás vállalja és megfizeti a min. járulékalap utáni összegeket.

üdv. Ani

CI_KU

HozzászólásSzerző: M.Éva » csüt. feb. 28, 2008 1:04 pm

Szia!

Mindegy, hogy mikor fizeti be a tag, a tőle levont járulékok nem lehetnek költségek!!

Amíg nem rendezi,a cégnek követelésként kell beállítania vele szemben!

Üdv:Éva

M.Éva

HozzászólásSzerző: kutacska » csüt. feb. 28, 2008 1:18 pm

Sziasztok! Engem ugyanez EV esetében érdekelne, Ti hogyan csináljátok. Ha van kivétje, levonjuk, amit le kell. De ha nincs kivétje, akkor befizeti a saját pénztárába a levont járulékokat? Azzal a dátummal, amikor ténylegesen kifizeti, vagy a hó utolsó napjával, amikor számfejtek?
kutacska

HozzászólásSzerző: fied » csüt. feb. 28, 2008 1:24 pm

Mindenkinek köszönöm! Ev-nél is bevételezem a bérfeladás napján. Kriszta
fied

HozzászólásSzerző: CI_KU » csüt. feb. 28, 2008 1:42 pm

Szia Kutacska!

Ev vállalkozó esetében ha van kivétje akkor a bruttó kivétet kiadásba helyezed, a levonásokat adóalapba nem számító bevételként visszaveszed és kész. Ezt én hónap végével szoktam beállítani (kifizetni) annál, aki tényleges vesz ki jövedelmet. Összesítve marad a nettó kiadás. Járulékok költségként kiadásba kerülnek amikor kifizeti, átutalja (természetesen a magánszemély járulékai ktg.nek nem minősülő kiadásba).

Aki nem veszi ki a jövedelmet annál a pénztárkönyvben nem jelenik meg a kiadás és a bevétel sem. A járulékok (a levontak, levonandók nélkül, azok ktg.nek nem minősülő kiadások) a tényleges befizetéskor, átutaláskor kerülnek költségként kiadásba helyezésre a pénztárkönyvben. Itt nincs szükség bevételezésre, mrt nem is kerül beállításra a tagi kivét sem.

üdv.Ani

CI_KU

Vissza: Számvitel