Adófórum

Adózási és számviteli információk

Közvetített vagy nem?

Számvitel

Közvetített vagy nem?

HozzászólásSzerző: csibike » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Az egyik cég gépek javításával, szervizelésével foglalkozik. Mivel jelenleg alkalmazottja nincs, így a javítási munkát alkatrésszel együtt, vagy néha csak az alkatrészeket megrendeli egy másik cégtől, és majd továbbszámlázza a vevő felé. Nem tudom eldönteni, hogy ez közvetített szolgáltatásnak minősül-e. A bejövő számlát ti hogyan kontíroznátok? Az elábét külön, a szolgáltatást is külön? Év közben nem vezeti a készletszámlákat.

csibike

csibike

Közvetített vagy nem?

HozzászólásSzerző: validitas » kedd feb. 19, 2008 4:37 pm

Szia Csibike!

Ha megveszi az alkatrészt egy másik cégtől, majd eladja, de nem csinál vele semmi mást (nem építi be, nem cseréli ki a gépben a hibás alkatrészre, azaz nem a javításhoz használja), akkor elábéba könyvelem. Év végén a leltár értékét T26 (vásárolt készletek) - K 814 elábé - visszavételezem készletre, elábén csak a ténylegesen értékesített alkatrészek beszerz.értéke marad.

Ha másik cégtől rendelem meg a javítást anyaggal együtt, majd az számlázom tovább az én vevőmnek, azt pedig közvetített szolgáltatásként könyvelem. Itt is év végén a még tovább nem számlázott szolgáltatást vissza kell venni a 2-es szlao-ba.

Ha a megvásárolt alkaltrészt felhasználom a javításhoz (nem más cég, én végzem a javítást), akkor anyagköltség, T511. Az év végén meglévő alkatrészeket leltározom, és visszavételezem 21-re az anyagköltségről. 

Üdv: Böbe 

validitas

Közvetített vagy nem?

HozzászólásSzerző: viragmarta60 » csüt. feb. 21, 2008 5:31 am

Sziasztok ! Én is úgy könyvelem, ahogy Böbe a közvetített szolgáltatás részét (ha másik cégtől rendelem meg a szolgáltatást anyaggal együtt a számlát) a 815-re könyvelem. Év végén leltárzunk és a 2-esben elszámoljuk. Általában a közvetített szolgáltatás nálam kifut, mert a teljesítés még adott évi, adott havi, megrendelem , elvégzi leszámlázza, ugyanakkor én is leszámlázom. Üdv: Márti
viragmarta60

Közvetített vagy nem?

HozzászólásSzerző: csibike » csüt. feb. 21, 2008 7:46 am

Sziasztok!

Köszönöm a válaszotokat.

És ha úgy van, hogy az egyik cégtől megveszi az alkatrészeket, és egy  másik cég alkalmazottja elvégzi a javítást, tehát ez a másik cég kiszámlázza a szolgáltatást, akkor az alkatrészeket könyvelhetem 814-re, a szolgáltatást pedig 815-be?

csibike 

csibike

Közvetített vagy nem?

HozzászólásSzerző: andulka » csüt. feb. 21, 2008 8:01 am

Szia!

Nem, hiszen a vásárolt anyagot egy másik cég felhasználja, és erről a szolgáltatásról (de csak a munkadíjról) számlát ad. Vagy másképp fogalmazva: az a cég, aki az anyagot megveszi, az átadja a másik cégnek, és ez a másik cég az elvégzett munka során az anyagot felhasználja - tehát gyakorlatilag bérmunkáról van szó.

Tehát az anyag megy az 51-re, a szolgáltatás a 815-re.

Üdv.

Andi

andulka

Közvetített vagy nem?

HozzászólásSzerző: validitas » csüt. feb. 21, 2008 8:04 am

Szia!

A vásárolt alkatrészt anyagköltségre könyvelem, a szolgáltatást a 815-re.

Üdv: Böbe 

validitas

Közvetített vagy nem?

HozzászólásSzerző: csibike » csüt. feb. 21, 2008 9:21 am

Értem! Köszönöm a segítséget.
csibike

Vissza: Számvitel