Adófórum

Adózási és számviteli információk

Mérlegképes regisztráció szüneteltetése

Számvitel

HozzászólásSzerző: timusz » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók,

Abban kérnék útmutatást, hogy mit kell tennem abban az esetben, ha a mérlegképes könyvelői regisztrációmat szüneteltetni kivánom úgy, hogy ne érvényesüljön az a szankció, hogy két évig nem jelentkezhetek be újra. Azt a felvilágositást kaptam, hogy ebben az esetben egy kérelmet kell irnom. Ha ez valóban igy van, akkor tudni szeretném, hogy erre van-e egy rendszerisett nyomtatvány, ha nincs, akkor mit tartalmazzon minimálisan a kérelem, kinek kell irni, kell-e érte fizetni valamit...stb.

segitségeteket előre is köszönve, 

timusz

HozzászólásSzerző: validitas » pén. jan. 04, 2008 10:02 pm

Szia Timusz!

Nem tudom, mit értesz szüneteltetésen. A könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről a 93/2002. (V.5.) Korm. rendelet rendelkezik. Sem ebben a jogszabályban, sem pedig a 2000.évi C törvényben (a számviteli tv.) nem találtam nyomát sem szüneteltetésnek.

Ha arra gondolsz, hogy ne kelljen részt venni a kötelező továbbképzésen, arról a számviteli tv. 151.§ (6) ezt írja:

6) A nyilvántartásból törölni kell azt a természetes személyt,
a) aki a 152. § (1) bekezdése szerinti továbbképzésben nem vesz részt, akinek részvételét a továbbképzésben közreműködő szervezet nem igazolja, illetve aki nem tudja kimenteni a továbbképzésben való részvételének hiányát.

Talán erre gondoltál. Próbálkozz meg egy kérvénnyel a területileg illetékes Államháztártási Hivatalba, ahová a mérlegképes regisztrációs kérelmet is benyújtottad.

Üdv: Böbe

validitas

HozzászólásSzerző: timusz » szomb. jan. 05, 2008 3:02 pm

Kedves Böbe,

Köszönöm a válaszodat.

A regisztrációmat szüneteltetni szeretném, nem pedig töröltetni. Külföldi tartózkodásom miatt az elkövetkező két évben valószinűleg nem fogok tudni részt venni a továbbképzéseken, ezért törölnék a regisztrációmat, ami azért nem lenne szerencsés, mert utána két évig nem regisztrálhatom magam újra, ami pedig a munkavállalásomat és a megélhetésemet korlátozzná jelentősen.

Valószinűleg kérelemmel fogok élni, csak arra lettem volna kiváncsi, hogy ennek van-e, illetve mi a hivatalos útja.

üdvözlettel 

timusz

HozzászólásSzerző: patkaiilona » szomb. jan. 05, 2008 3:20 pm

Szia Timusz! 

Én jártam már ebben a cipőben, igaz nem most. Csak egy szívehez szóló kérelmet írtam, hogy szüneteltetni szeretném a regisztrációt, az adott évre, és persze meg is indokoltam.

Annak idején nem kellett érte fizetni, és a PM-nek írtam.

Ehhez a témához tartozik, hogy ismerősöm aki szintén reg.mérlegképes (vagy volt) még mindig nem kapott határozatot arról, hogy ő most regisztrált, avagy sem.   2004-re kért ő szüneteltetést, de 2005-ben már nem újította azt meg, és nem is volt el a kötelező továbbképzésen. 2006-ban amikor felhívta a PM-et, hogy ilyenkor mi a teendő, azt tanácsolták neki, hogy várja meg amíg a PM lép valamit.  2007-ben jött a levél, hogy igazolja a továbbképzéseit, különben törlik.

Újabb telefon, azt mondták, hogy még egy év kiesést elnéztek volna. Levél, hogy nem volt képzésen, és hogy szüntessék meg a regisztrációt 2006.01.01-vel (hogy 2008-ban újra tudjon regisztrálni.), vagy jelezzenek hogy mi van.  Ez már fél éve volt. Azóta semmi, és még fent a PM regisztrált listáján.

Ica

patkaiilona

Vissza: Számvitel