Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kölcsönzés

Számvitel

Kölcsönzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Akárhányszor a kezem ügyébe kerül egy ilyen számla, pl: Utánfutó kölcsönzés, mindig elgondolkodok rajta, hogy 529-re vagy 522-re tegyem. Ugyanis ha belegondolok kölcsönzök valamit=bérlek valamit. Igazság szerint eddig még mindig az 529-re könyveltem, de most hogy itt van a Fórumon a "több szem többet lát" elvének a lehetősége, gondoltam megkérdezlet Titeket, mire könyvelitek.

A válaszokat előre is köszönöm, üdv. Kata

kovalkata

Kölcsönzés

HozzászólásSzerző: validitas » szer. szept. 19, 2007 2:32 pm

Szia Kata!

A kölcsönzés is bérlet. Egyébként meg annyira nincs jelentősége, hogy 522 vagy 529. Max. belső információs igény miatt. Meg mindig ugyanoda könyveld, ne hol ide, hol oda.

Üdv: Böbe 

Ui: Max. módosítod az 522 fvi szla nevét: bérleti és kölcsönzési díjak...:))

validitas

Kölcsönzés

HozzászólásSzerző: stamasi » szer. szept. 19, 2007 2:35 pm

Szia Kata!

Szerintem a kölcsönzési díjakat az 522-esen kell kimutatni. (De szerintem semmi tragédia nem történik, abból, hogy az 529-re tetted). Egyébként a számviteli törvény az egységes számlakeretet írja elő, ezt kell főleg betartani, tehát, hogy az 52-es szla. osztály az az igénybevett szolgáltatásokat kell, hogy tartalmazza. Mellesleg a vállalkozás számlarendjének kell tartalmaznia tételesen felsorolva az összes lehetséges számlánt, amin könyvelés folyik, hogy az mit tartalmaz, mit lehet rá könyvelni, mik a lehetséges ellenszámlák, stb.

Üdv.: Szilvi

stamasi

Kölcsönzés

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. szept. 19, 2007 2:37 pm

Szia Böbe!

Igen én is ezért nem izgattam magam annyira miatta, mert így is úgy is igénybe vett szoláltatás. Aztán mikor megint előtérbe kerülne a téma és gondlolkodom rajta, hogy mégis 522-re kéne, azzal győzöm meg magam, hogy eddig is mindig 529-re tettem, és nincs kedvem már átkönyvelni őket.

De azért kíváncsi vagyok még egy-két kolléga véleményére, hogy mit gondol más is róla.

Köszi!

Üdv. Kata 

kovalkata

Kölcsönzés

HozzászólásSzerző: validitas » szer. szept. 19, 2007 2:41 pm

Ha eddig 529-en volt, idén már hagyd ott,  jövő évtől meg szépen az 522-re rakod, és a lelked is megnyugszik. De tényleg nincs igazán jelentősége.
validitas

Vissza: Számvitel