Adófórum

Adózási és számviteli információk

Negatív saját tőke betéti társaságnál.

Számvitel

HozzászólásSzerző: Regina20 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Szeretném a segítségeteket kérni a következő problémámban.

Egy betéti társaság EU-s  támogatáshoz pályázatot nyújt be, ahhoz hogy ezt a támogatást megnyerje több kritériumnak is meg kell felelnie, ebből az egyik, hogy nem lehet a saját tőke negatív.

Kérdésem milyen megoldással lehet a saját tőkét pozitívvá tenni, úgy, hogy a társasági adóbevallását ne érintse?

Tudom a KFT-nél pótbefizetést lehet alkalmazni, erre külön a Gt.trv. rendelkezik, de a Bt-nél is lehet ezt a megoldást alkalmazni a veszteségek fedezetére? 

Kiváncsian várom válaszotokat.

Regina20

HozzászólásSzerző: pronny » kedd szept. 11, 2007 9:44 am

A Gt. 83.§-a pótbefizetés tilalmát tartalmazza, amennyiben rögzíti, hogy egyik tag sem köteles vagyoni hozzájárulását a társasági szerződésben megállapított összeget meghaladóan növelni, vagy veszteség esetén kiegészíteni.

Van rá lehetőség abban az esetben, ha a társasági szerzdődésben meghatározták azt a legmagasabb összeget, melynek befizetésére a tag kötelezhető, továbbá a pótbefizetés teljesítésének a módját, gyakoriságát és ütemezését.

pronny

HozzászólásSzerző: validitas » kedd szept. 11, 2007 10:37 am

Emelje meg a jegyzett tőkéjét olyan értékre, hogy a saját tőke pozitív legyen. Ezt a tagoknak kell befizetniük, vagy apporttal is bonyolíthatják. Pótbefizetést a Bt-nél nem ír a Gt, sőt azt írja, hogy egyik tag sem köteles a hozzájárulását növelni, vagy veszteség esetén azt kiegészíteni. Kifejezetten nem is tiljta, de pótbefizetésről egyáltalán csak kft. esetében beszél. Természetesen a jegyzett tőke emeléséhez tagok gyűlése, és alapító okirat módosítása szükséges.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: mifer2 » kedd szept. 11, 2007 12:07 pm

Pl. egy nettó ingatlan értéke kb. egytized része a piaci értéknek, s e miatt a mérlegben eszköznél T.E. értékhelyesbítés-forrásnál értékelési tartalékban megnövelni egy mostani értékbecslés értékére(könyvvizsgálat értékelés is kell ??). Az értékhelyesbítést egyedi értékelés alapján lehet elvégezni, a vállalkozó tevékenységét tartósan szolgáló eszközök piaci értéke és könyv szerinti értéke közötti pozitív különbözet.

Így felkozmetikázható a mérleg, és hitelképessé tehető még egy gyenge cég is.
Eredménykimutatás oldalon nem jelenik meg a változás.

mifer2

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd szept. 11, 2007 1:51 pm

Szia Regina!

Az előttem szólókat kiegészítve: A betéti társaság negatív saját tőkéjének megítélése nem azonos a többi gazd.társaság saját tőkéjére vonatkozó előírásokkal. Azért nem, mert a betéti társaságok negatív saját tőkéje mögött ott van a beltag magánvagyona. Ezért is nem kötelezettek a negatív saját tőke miatti előírások "betartására". Ezzel nem lehet operálni a támogatásnál? Ha nem akkor amit előttem a többiek írtak, azok járható utak - csak időigényesek.  Mifer által javasolt témához (vagyonfelértékelés) Könyvvizsgáló ileve hivatalos értékbecslő kell. Ha ilyet tesz a cég - ötletnek jó- akkor onnantól minden évben el kell végeztetnie ezt a feladatot.

Üdv: P.Zsuzsa 

zspotorke

HozzászólásSzerző: validitas » kedd szept. 11, 2007 2:01 pm

Sziasztok!

Zsuzsához csatlakozva, éppen azért nem is említettem meg a piaci értékre történő értékelést, amivel ő is indokolja - idő- és költségigényes, valamint onnantól minden évben el kell végeztetni. Ráadásul - ha jól gondolom - még ebben az évben szeretnének pályázni, az értékelésre meg legközelebb csak a 2007-es mérlegkészítés során, jövő évben kerülhet sor. Ezért gondoltam a jegyzett tőke emelését járható útnak, mert ott csak egy taggyűlési jkv., ill. társ.szerződés módosítás||benyújtás kell, és ez elég rövid időn belül megoldható. Bár ez az előző évi mérlegek negatív saját tőke adatain nem változtat semmit,  egy pályázatnál pedig arra is szükség szokott  lenni.

Üdv: Böbe 

validitas

HozzászólásSzerző: madora100 » kedd szept. 11, 2007 7:40 pm

A pályázati anyagban ha mérlegadatokat kérnek, akkor a bázisadatot is kérik bemutatni. Visszamenőleg 2oo6-ra már semmiképpen nem tudod a negatív saját tőkét eltüntetni.
madora100

HozzászólásSzerző: bunny » csüt. okt. 25, 2007 6:06 pm

Gondolom, a negatív tőke veszteség miatt van. Én a veszteség összegét befizettem az egyik taggal és így mindig biztosítva van a jegyzett tőke. Ha a veszteséget kigazdálkodják, a befizetett összeg  (adómentesen) visszafizetésre kerül. Persze, a befizetéskor és a visszafizetéskor is van róla taggyűlési határozat. Ha a veszteséget nem gazdálkodják ki, akkor a befizetett pénz leírásra kerül. Ezeket a befizetéseket én lekötött tőkeként és hátrasorolt kötelezettségként kezelem.
bunny

Vissza: Számvitel