Adófórum

Adózási és számviteli információk

bejegyzés elutasítása

Számvitel

bejegyzés elutasítása

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

SEGÍTSÉG!!! A BT május 31-én alakult, júni 12-én kapta a tanusítványt. Most közölte velük az ügyvéd, hogy a bejegyzést elutasították, mert már van ilyen néven előttük megalakult társaság. Tudom, hogy ilyenkor el kell készíteni az előtársasági bevallást, aztán a jogutód nélküli megszűnés szerinti végelszámolás szabályait kellene alkalmazni. De muszály ezt? Nem lehetséges, hogy a más néven alapított BT-jük legyen a jogutód és a jogutóddal való megszűnést alkalmazzuk? Ugyanis mint lenni szokott, egy előtársaság életében nem igazán szokott bevétel lenni, csak költség és tagi kölcsön. Namost pedig ebben az esetben ugye nincs miből kielégíteni a hitelezőket, tagokat, mint tagi kölcsönt nyújtókat. Volt már valakinek ilyen esettel dolga? Hogy kezdjek hozzá, mit javasoltok? Minden segítő választ nagyon megköszönnék! Üdv. Kata
kovalkata

bejegyzés elutasítása

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. júl. 05, 2007 4:12 pm

Szia Kata!

Fellebbezésre már nincs lehetőség?A cégnyilvánosságról és cégeljárásról szóló tv.szerint lehet fellebbezni, igaz azt az ügyvéd tudja igazán,hogy ebben az esetben egy névmódosítás kíséretében benyújtható-e?Szerintem beszélj vele!( 2006.évi V.tv,64.§, és nézd meg 45§ (5) bekezdést)

Ha igen(3 bekezdés):

A számvitelről / VII. Fejezet - Sajátos beszámolási kötelezettségek

Elôtársasági idôszak

135. § (1) A jogelôd nélkül alapított vállalkozó a 11. § (5) bekezdése szerinti elôtársasági idôszakról - a (2)-(4) bekezdésben foglaltak figyelembevételével - e törvény szerinti könyvvezetéssel alátámasztott beszámolót köteles készíteni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti beszámolási (beszámolókészítési, nyilvánosságra hozatali és közzétételi) kötelezettségnek a vállalkozó cégjegyzékbe való bejegyzésének, illetve a cégbejegyzés iránti kérelem jogerôs elutasításának, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetésének napját követô 90 napon belül köteles eleget tenni.

(3) Az (1) bekezdés szerinti idôszak meghosszabbodik mindaddig, amíg a cégbejegyzési eljárás folyamatban van, ha a cégnyilvántartásról, a cégnyilvánosságról és a bírósági cégeljárásról szóló törvény szerint ismételten benyújtották a cégbejegyzési kérelmet.

(4) Cégbírósági bejegyzés esetén a cégjegyzékbe való bejegyzés napjával létrejött vállalkozó eszközeinek és forrásainak nyitó adatai az (1) bekezdés szerinti beszámoló eszközeinek és forrásainak záró adataival egyeznek meg.

(5) Amennyiben a vállalkozót a cégjegyzékbe - a cégbejegyzés iránti kérelme jogerôs elutasítása, vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetése miatt - nem jegyzik be, az (1) bekezdés szerinti beszámoló elkészítését követôen, a jogutód nélküli megszûnés szabályai szerint, alapvetôen a végelszámolás szabályai figyelembevételével kell elszámolni az elôtársasági idôszak hitelezôivel és az alapítókkal.

Ha nem lehet fellebbezni végelsz.szabályai szerint kell eljárni.

Jogutód viszont nem lehet,mert eleve nem bejegyzett társaságról van szó,az elutasítás miatt nem is működhet.(GT IV.fejezet)Ha valami még beugrik,írok! Nelly

tothkornelia69

bejegyzés elutasítása

HozzászólásSzerző: Rozalinda » csüt. júl. 05, 2007 11:31 pm

Elég  ügyetlen  volt  ez  az  ügyvéd. Mert  létező  neveket  a IM  vagy  a Cégbiróság  adatbázisában  meg  lehet  nézni,  mielőtt  bedja azt  bejegyzésre.  Biztos  volt  a  a  Cégbiróság végzésében felhivás  a  javitásra.  Ki kell  javitani  a  Társasági  szerződést,  ujra  beadni  és  sikeres  lesz  cégbejegyzés.  Nyilván  au  ügyfél  komalyan gondolja  cégalapitást,  és  nem  akarja,  hogy  a  befizetett  költségei  kárba  vesszenek.

Mi  nálunk,    a  frissen  alakult  KFT  röviditett  neve  lett  elirva.  jött  a  Cégbirótól  a  hiba üzenet.  Kijavitottuk  a Társasági  szerződést, beadtuk.  A  KFT  már  be  van  jegyezve.   Igy  csak az  előtársasági  időszak volt hosszabb  a cég  életében.

Én  nem  foglalkoznék  végelszámolással.  

Rozalinda

bejegyzés elutasítása

HozzászólásSzerző: szlopi » pén. júl. 06, 2007 5:51 am

Szia!

A Cégbíróság ilyenkor valóban szokott lehetőséget adni a cégnév változtatására. Én 4 hónapja találkoztam ugyanezzel a problémával - bt alapításnál közölték, hogy van már ilyen nevű cég. Módosítottuk a cégnevet és a papírokat, azóta bejegyezték a bt-t. Szerintem is fuss még egy kört az ügyvédnél.

Szlopi

szlopi

bejegyzés elutasítása

HozzászólásSzerző: kovalkata » pén. júl. 06, 2007 12:18 pm

ILYENKOR A TAGNAK UGYANUGY BE KELL FIZETNIE A JÁRULÉKOKAT A BE NEM JEGYZETT TÁRSASÁGRA, MINTHA BEJEGYEZTÉK VOLNA? Végül is előtrásasági időszaknak minősül ugyanúgy, tehát ebből kifolyólag én úgy látom, hogy sajnos igen.

kovalkata

bejegyzés elutasítása

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » pén. júl. 06, 2007 5:53 pm

Az a sejtésem igen, hacsak nem volt ez idő alatt biztosított máshol.A Tbj az előtársaságot foglalkoztatónak minősíti.

"Tbj. 10. § (2) A társas vállalkozó biztosítási kötelezettsége:

a) a gazdasági társaság, az egyesülés, a közhasznú társaság, a szabadalmi ügyvivői társaság, a szabadalmi ügyvivői iroda tagja esetében a tényleges személyes közreműködési kötelezettség kezdete napjától annak megszűnése napjáig,

b) egyéb esetben a társas vállalkozásnál létesített tagsági jogviszony létrejötte napjától annak megszűnése napjáig tart.

R. 5. § (1)

(2) A Tbj. 10. § (2) bekezdés a) pontjának alkalmazásánál a társasági szerződésben meghatározott személyes közreműködés kezdetének azt a napot kell tekinteni, amikor a tag a személyes közreműködést ténylegesen megkezdi. Amennyiben ez a nap nem állapítható meg, úgy a társasági szerződésben meghatározott időpont az irányadó, ennek hiányában a személyes közreműködés kezdetének azt a napot kell tekinteni, amikor a társaság tevékenységét a gazdasági társaságokról szóló törvény rendelkezései szerint megkezdheti."

Csak mikortól van a személyes közreműködés,ha van egyáltalán,mert az üzletvezetés vagy ügyvezetés  nem az.

tothkornelia69

bejegyzés elutasítása

HozzászólásSzerző: Rozalinda » szomb. júl. 07, 2007 5:38 am

Szia  Kovalkata!

A  BT beltagnál a minimálbér alapján mindenképpen  kell  fizetni és  bevallani  járulékot.  Erre  nem  mentség  az  előtársasági  időszak  sem.  A  Cégbirósági  beadás  napján  készült  egy Tanusitvány,  ekkor  kapott  adószámot,  és  jutott  az  APEH  tudomására  hogy  van  egy  uj  adóalany.   Az  APEH  ezt  a  napot  tekinti  az  adóköteles  tevékenység  kezdő  napjának.  Innentől  kell  járulékot  fizetni. 

Sőt  még  az  előtársasági  időszakra   kell  ÁFA  bevallás  is  adni, és Társasági   adóbevallást  is.  Ha  van  kötlezettség  ezen adókat  is  fizetni  kell.  Üdv  Rozalinda! 

Rozalinda

bejegyzés elutasítása

HozzászólásSzerző: N.Kati » szomb. júl. 07, 2007 11:19 am

Szia. Nekem is volt ilyen esetem, hogy az ügyvéd nem volt körül tekintő és már volt olyan elnevezésű KFT-é mint a milyénk. Az előtársasági idő ezzáltal elhúzódott, de én csak egy változásbejelentőt küldtem az APEH-nak.Névváltozás miatt.
N.Kati

Vissza: Számvitel